• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai visiem ir svētīgi Kristus piedzimšanas svētki!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.1995., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Ministru kabinets, kam Latvijas Republikas 6. Saeima 1995. gada 21. decembrī izteikusi uzticību

Vēl šajā numurā

22.12.1995., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai visiem ir svētīgi Kristus piedzimšanas svētki!

Kristus —  Glābējs ir klāt

Cik ļoti cilvēki gaida Ziemsvētkus! Cik daudzi cilvēki dzīvo ar sajūtu, ka Ziemsvētki viņiem atnesīs kaut ko jaunu, skaistu un ļoti, ļoti svarīgu. Taču svētku eglītei ir īss mūžs un ir arī ne mazums cilvēku, kuri jau dažas dienas pēc Ziemsvētkiem jūtas nomākti un vīlušies. Ilgi gaidītie svētki pagājuši, neko būtisku un paliekošu tie viņiem nav atnesuši, bet priekšā vēl tumšie un aukstie ziemas mēneši. Bērnībā droši vien katrs būs risinājis mīklas, kur zīmējumā jāatrod starp krāšņām puķēm, zariem vai lapām paslēpies cilvēkbērns vai kas cits. Dažreiz tam bija vajadzīga liela koncentrēšanās un arī laiks, jo zīmējuma krāšņumā meklējamā lieta bija pavisam pagaisusi. Ziemsvētki arī nāk ar lielu krāšņumu, ar krāsu, smaržu un skaņu bagātību. Eglītes, dāvanas, Ziemsvētku tirdziņi, sarīkojumi, brīvdienas, dziesmas un baznīcu zvani — gluži viegli var gadīties, ka šai raibumā paslīd garām nepamanīts galvenais: "Viens bērns mums ir dzimis, viens Dēls mums ir dots."

Ziemsvētki nāk, lai mums un visai pasaulei pasludinātu: "Kristus – Glābējs ir klāt!" Lai šo vēsti satvertu, cilvēkam būtu vērīgi jāielūkojas sevī, savas dzīves un savas dvēseles sarežģītajā zīmējumā. Jāielūkojas uzmanīgi un jāveltī tam pietiekami daudz laika, lai izzinātu sevi. Vai man ir vajadzīgs Glābējs? Vai man ir vajadzīgs kāds, kas mani glābtu no dzīves tukšības un bezmērķības? Vai man ir vajadzīgs kāds, kas mani glābtu no maniem grēkiem un no sirdsapziņas nožēlām un bailēm? Vai man ir vajadzīgs kāds, kas ļaunas un cietas sirds vietā, kura atkal un atkal noved strupceļos un karos, varētu dot man jaunu — tīru un pilnu miera un paļāvības? Vai man ir vajadzīgs kāds, kurš mani glābtu no manas īslaicības un spētu man dāvināt mūžību? Tāds Glābējs pasaulei ir dzimis, lai spīdētu mums kā gaisma spīd tumsībā.

Kristus – Glābējs ir klāt! Šī vēsts, kas dažam ir jauna ziņa, citam atgādinājums, mudina izšķirties. Ja Viņš ir atnācis, ja Viņš ir klāt, tad vairs nav laika izturēties nogaidoši. Ziemsvētku jautājums ir: "Vai es sekošu Tam, kurš ir nācis kā Glābējs?" Ja sekošu, tad man nekad nebūs jāsaka: "Ziemsvētki pienāca un aizgāja, neko paliekošu neatstājot." Sekošana Kristum ir kaut kas visam mūžam. Pat vairāk — visai mūžībai. "Jo tik ļoti Dievs pasauli ir mīlējis, ka devis tai savu vienpiedzimušo dēlu, lai neviens, kas viņam tic, nepazustu, bet dabūtu mūžīgo dzīvību." (Jņ.3:16). Lai Jums visiem svētīgi Kristus piedzimšanas svētki!

Jānis Vanags,

Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps

 

 

Par Kristus  dievišķību

 

Ziemsvētku laikā kristieši ik gadus svin Kristus dzimšanas svētkus. Šajos divdesmit gadsimtos, kas pagājuši kopš Kristus dzimšanas, par viņu ir dzirdēts ļoti daudz — gan no viņa piekritējiem, gan no pretiniekiem. Kā lasām Evaņģēlijā, arī Kristum vēl dzīvam esot, jau "daudz par viņu tika pārrunāts. Daži apgalvoja, ka viņš ir labs, citi atkal teica: pavisam nē" (Jāņa 7, 12). Šādas runas un strīdi par Jēzu Kristu jau sen būtu izbeigušies, ja viņš būtu bijis tikai cilvēks. Strīds galvenokārt ir par viņa dievišķību. Šāda parādība, starp citu, liecina, ka cilvēku dzīvē reliģija arvien ir visai aktuāla.

Kā tad ir ar Kristus dievišķību? Vēl apustuļu laikos, kad parādījās pirmie kristietības pretinieki, jūdu mācītais vīrs Gamaliels deva viņiem padomu atstāt Kristus piekritējus mierā: "Ja šī lieta nāk no ļaudīm, tā iznīks pati; bet, ja nāk no Dieva, tad jūs to iznīcināt nespēsiet" (Apustuļu darbi 5, 38). Kopš tā laika ir pagājuši gandrīz divdesmit gadsimti. Ticība Kristum ne tikai nav iznīkusi, bet ir aptvērusi apmēram ceturto daļu no pasaules iedzīvotājiem. Tātad ticība Kristum un viņa noteiktās tikumības normas, kas nosaka cilvēka dzīves veidu, ir izturējušas laika pārbaudi un pierādījušas sevi kā pozitīvas vērtības. Ziemsvētki kārtējo reizi atgādina mums ne tikai par Kristus dzimšanu, bet arī par pašas kristietības iesākumiem. Tas liek mums padomāt: kādi mēs esam šodien kā kristieši? Īstas Ziemsvētku svinības ir tad, kad cilvēki ir saskaņojuši savu dzīvi ar Evaņģēlija prasībām. Svētki tad nes dziļu iekšēju prieku, kura avots ir ticība un vienotība ar Dievu un kas savu ārējo izpausmi rod lūgšanā, dziesmā, dievkalpojumā.

Novēlu laikraksta lasītājiem ar katru svētku dienu piedzīvot arvien dziļāku iekšējo pārvērtību, tuvojoties tam ideālam, kādu vēlas mūsos redzēt Kristus. Priecīgus Kristus dzimšanas svētkus!

Jānis Pujats,

Romas katoļu Baznīcas

arhibīskaps Latvijā

 

 

Lai Dievs

jums palīdz!

 

Pateicos "Latvijas Vēstnesim", kas arvien ir ļāvis ielūkoties kā pa spraugu Saeimas sēžu zālē, dzirdēt mūsu deputātu runas un redzēt darba augļus — pieņemtos likumus. Paldies tiem 5.Saeimas godprātīgajiem deputātiem, kuriem savas valsts intereses vienmēr bija pāri visam citam. Lai jums priecīgi un gaiši šie svētki!

Svētku prieku un īpašu veiksmi gribu novēlēt 6.Saeimas deputātiem un Ministru kabinetam, ieejot jaunajā darba gadā. Lai jums labi izdodas īstenot tos juridiskos nosacījumus, kas apturētu mūsu tautas morālo un fizisko bojāeju. Pieņemot, ka statistikas dati ir zināmi, minēšu dažus postošos ļaunumus tautā.

Lai jums izdodas ierobežot tautas slīcināšanu alkoholā, kas cilvēkus iznīcina morāli, intelektuāli un fiziski. Lai jums izdodas beidzot ieviest tādu valsts monopolu, ka par alkoholu iegūtā peļņa, kas būtībā ir asins nauda, tiktu ieskaitīta valsts kasē un izlietota ārstniecībai un sociālai nodrošināšanai, kaut daļēji sedzot alkohola radītos zaudējumus.

Lai jums izdodas veiksmīgi nostāties pret XX gadsimta apkaunojošo vergu tirgu, ko sauc par prostitūciju. Šo sociālo un morālo acīmredzamo ļaunumu nedrīkst legalizēt, bet jācenšas to ierobežot.

Lai jums izdodas izveidot un ieviest skolās tādu morālās izglītošanas sistēmu, kas ieaudzinātu bērnos — Latvijas nākotnei — godīgumu, patstāvību, savstarpēju cieņu, labestību, ģimenes dzīves principus. Te par drošu pamatu derētu Bībeles kristīgā ētika, kas pārliecinoši pierādījusi savas audzinošās kvalitātes pasaules praksē.

Jaunais gads nāk ar jaunām izdevībām. Lai jums, cienījamie likumdevēji, labi izdodas, jo tauta gaida. Lai Dievs jums palīdz!

Jānis Eisāns,

Latvijas Baptistu draudžu

savienības bīskaps

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!