• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.1995., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas materiāli

Vēl šajā numurā

21.12.1995., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju iesniegumi

Latvijas Republikas Saeimas

valdību veidojošo frakciju vienošanās

"Par valdības izveidošanu un tās darbības pamatprincipiem"

 

Demokrātiskās partijas Saimnieks, "Latvijas ceļa", apvienības "Tēvzemei un Brīvībai", LNNK un LZP, LZS, KDS, LDP un Latvijas Vienības partijas frakcijas, katra saglabājot savas partijas politisko identitāti, neveido partiju koalīciju, bet vienojas par valdības izveidošanu un apņemas tās darbības laikā ievērot šādus sadarbības nosacījumus:

1) īstenot "Deklarāciju par Ministru kabineta darbu";

2) lēmumus par noteikumiem, kuriem ir likuma spēks (Satversmes 81.panta kārtībā), Ministru kabinetā pieņemt tikai saskaņā ar vienprātības principu;

3) realizēt panākto vienošanos par Ekonomikas ministrijas reorganizāciju;

4) neierosināt un neatbalstīt Saeimā Satversmes pamatprincipu grozījumus, Pilsonības likuma grozījumus un grozījumus likumā "Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības", izņemot, ja šādi grozījumi tiek iesniegti Satversmes 78.pantā paredzētajā kārtībā;

5) frakciju sadarbības īstenošanai izveidot sadarbības padomi, kurā tiek iekļauti divi pilnvaroti pārstāvji no katras šo vienošanos parakstījušās frakcijas un kura saskaņā ar vienprātības principu, piedaloties vismaz vienam pārstāvim no katras frakcijas, lemj par:

- valsts budžetu,

- svarīgākajiem likumdošanas jautājumiem,

- valsts amatpersonu apstiprināšanu gadījumos, kad šī apstiprināšana ir Saeimas vai Ministru kabineta kompetencē,

- citiem jautājumiem, kas ir Ministru kabineta kompetencē, ja to pieprasa kāda no frakcijām;

6) gadījumos, kad Ministru prezidents motivēti pieprasa atsevišķa ministra (valsts ministra) atkāpšanos vai arī ministrs (valsts ministrs) atkāpjas pēc savas iniciatīvas, vai arī Saeima izsaka neuzticību ministram (valsts ministram), attiecīgajai frakcijai ir priekšroka ministra (valsts ministra) amata kandidāta izvirzīšanā;

7) par nodomu atsaukt atsevišķu savu ministru (valsts ministru) no valdības attiecīgajai frakcijai ir pienākums rakstiski informēt pārējās šo vienošanos parakstījušās frakcijas un Ministru prezidentu ne vēlāk kā divas nedēļas pirms ministra (valsts ministra) atsaukšanas;

8) par nodomu izstāties no valdības attiecīgajai frakcijai ir pienākums rakstiski informēt pārējās šo vienošanos parakstījušās frakcijas un Ministru prezidentu ne vēlāk kā divas nedēļas pirms izstāšanās.

Demokrātiskās partijas Saimnieks frakcijas vadītājs A.G.Kreituss

 

Frakcijas "Latvijas ceļš" vadītājs A.Panteļējevs

 

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai" frakcijas vadītājs J.Straume

 

LNNK un LZP frakcijas vadītājs A.Kiršteins

 

LZS, KDS, LDP frakcijas vadītājs P.Putniņš

 

Latvijas Vienības partijas frakcijas vadītājs E.Bāns

1995.gada 20.decembrī

 

Paziņojums

par LZS, KDS, LDP Saeimas frakcijas pievienošanos "Deklarācijai par Ministru kabineta darbību"

 

Situācija 6. Saeimā pēc diviem neveiksmīgiem valdības sastādīšanas mēģinājumiem, ņemot vērā politisko spēku sadrumstalotību un pretrunas starp partijām, ir sarežģījusies. Ja arī trešais valdības sastādīšanas mēģinājums izrādītos neveiksmīgs, iestātos nopietna parlamentārā krīze, kas smagās ekonomiskās situācijas dēļ valstī nav pieļaujama. Tāpēc frakcija uzskata par nepieciešamu pievienoties "Deklarācijai par Ministru kabineta darbību" un atbalstīt uzticības balsojumā A.Šķēles sastādīto valdību.

LZS, KDS, LDP frakcijas deputāti uzskata, ka frakcijas līdzdalības pārstāvniecība valdībā nedos tai pietiekamas iespējas ietekmēt un kontrolēt valdības darbību tautsaimniecības un finansu sfērā, tāpēc varam uzņemties atbildību par valdības realizēto politiku tikai atbilstoši mūsu pārstāvniecībai valdībā.

Frakcijas priekšsēdētājs P.Putniņš

 

Tautas saskaņas partijas frakcijas

paziņojums

 

Tautas saskaņas partijas frakcija neatbalstīs Andra Šķēles veidoto valdību gaidāmajā 21.decembra uzticības balsojumā.

Lai gan savu atbalstu šai valdībai jau ir izteicis Saeimas frakciju vairākums, t.i., 6 no 9 Saeimas frakcijām, TSP uzskata, ka šī valdība nav nacionālā izlīguma valdība, par kuras nepieciešamību Latvijā jau vairākus gadus iestājas TSP.

Saeimā pārstāvēto politisko partiju vienošanās par A.Šķēles uzaicināšanu veidot Latvijas valdību, kuru iniciēja Valsts prezidents, jau no paša sākuma bija vērsta uz 2 politisko partiju - kustības "Latvijai" un Sociālistiskās partijas bloka, kuri pārstāv vairāk nekā 20% Latvijas vēlētāju - izolēšanu no šī procesa.

Mums ir iemesli uzskatīt, ka šīs valdības veidošanas pamatā ir pavisam citi principi: tā ir Latvijā ietekmīgu ekonomisko aprindu pagaidu vienošanās sadalīt "varas pīrāgu" līdz turpmākai attiecību noskaidrošanai. Tieši šis motīvs, ne Latvijas valsts intereses, arī veicināja apbrīnojami ātro un veiksmīgo to politisko spēku, kuri vēl nedēļu atpakaļ tik enerģiski apkaroja viens otru, vienošanos par darbību kopīgā valdībā.

Diemžēl uz šādiem pamatiem būvētai valdībai nevar būt ilgs mūžs, un Tautas saskaņas partija nevar atbalstīt tās veidošanu.

Tautas saskaņas partijas frakcijas priekšsēdētājs J.Jurkāns

1995.gada 19.decembrī

 

Vēstules

Par Sociālistiskās partijas

un "Līdztiesības" politiskā bloka lietām

 

Saeimas Prezidijam

Pamatojoties uz Latvijas Sociālistiskās partijas Politiskās padomes 1995. gada 16. decembra paziņojumu, informējam, ka turpmāk Latvijas Republikas 6. Saeimā partiju pārstāvēt pilnvaroti un tās vārdā uzstāties ir LR 6. Saeimas deputāti Martijans Bekasovs, Oļegs Deņisovs un Aleksandrs Golubovs. Līdz ar to paziņojam, ka izstājamies no Latvijas Sociālistiskās partijas - "Līdztiesība" bloka.

Pielikumā - Latvijas Sociālistiskās partijas Politiskās padomes 1995. gada 16. decembra paziņojums.

Deputāti: M.Bekasovs, O.Deņisovs, A.Golubovs

1995. gada 19. decembrī

 

Latvijas Sociālistiskās partijas

Politiskās padomes paziņojums

 

Latvijas Republikas 6. Saeimas vēlēšanās Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) piedalījās ar savu sarakstu. Tajā iekļautie deputātu kandidāti bija apliecinājuši atbalstu partijas programmatisko nostāju īstenošanai un LSP vadošās koleģiālās struktūras - Politiskās padomes - lēmumu izpildei. Diemžēl, LR 6. Saeimai uzsākot darbu, divi no LSP saraksta ievēlētie deputāti - A.Bartaševičs un M.Lujāns, kurš gan nav LSP biedrs, - nemotivēti atsacījušies parakstīt Politiskajā padomē apstiprināto LSP 6. Saeimas frakcijas nolikumu. Līdz ar to pārējiem sociālistu deputātiem atbilstoši Saeimas kārtības rullim ir liegta iespēja izveidot frakciju Saeimā.

Politiskā padome uzskata, ka izveidojusies situācija negatīvi ietekmē partijas mērķtiecīgu darbību, vienotību un parlamentāro pārstāvniecību. Tā kā atkārtoti noraidīta prasība izveidot LSP deputātu frakciju LR 6. Saeimā, Politiskā padome pieņēmusi lēmumu paziņot, ka turpmāk Saeimā, publiskajos pasākumos un masu informācijas līdzekļos Latvijas Sociālistisko partiju pilnvaroti pārstāvēt un tās vārdā uzstāties vienīgi deputāti M.Bekasovs, O.Deņisovs un A.Golubovs.

Rīgā 1995. gada 16. decembrī LSP Politiskā padome

 

Dokuments sagatavots, pamatojoties uz LSP Politiskās padomes 1995. gada 2. decembra sēdes lēmumu.

L.Laviņa,

LSP Politiskās padomes līdzpriekšsēdētāja

 

Deputātu Aleksandra Bartaševiča

un Modra Lujāna paziņojums

 

Mēs, 6. Saeimas deputāti no Latvijas Sociālistiskās partijas - "Līdztiesības" bloka, Aleksandrs Bartaševičs un Modris Lujāns, izsakām neizpratni par LSP politpadomes pozīciju, kas virzīta uz bloka sašķelšanu vēl pirms LSP kongresa.

Politpadomes paziņojums sekoja pēc deputātiem, kas balotējās 10. sarakstā, agrāk izvirzītā ultimāta sagatavot nepieciešamos dokumentus un reģistrēt frakciju 6. Saeimas Prezidijā. Vēlreiz atgādinām, ka Saeimas reglaments paredz frakcijas vai bloka reģistrāciju un abas šīs struktūras ir līdzvērtīgas. 15. novembrī ar visu piecu deputātu piekrišanu reģistrētais bloks "nes" Latvijas Sociālistiskās partijas - "Līdztiesība" nosaukumu, kas atspoguļo to visiem zināmo faktu, ka LSP vārdā formāli iesniegtais vēlēšanu saraksts nr.10 īstenībā ir divu organizāciju - Latvijas Sociālistiskās partijas un kustības "Līdztiesība" - koalīcijas saraksts.

Tieši apņemšanās neatkāpties no Sociālistiskās partijas un "Līdztiesības" programmas principiālajām nostādnēm, nepiekrītot socpartijas vadītāju nesenajiem mēģinājumiem tās pārskatīt, ir tas galvenais motīvs, pēc kura vadoties mēs cieši esam apņēmušies 6. Saeimā strādāt bloka ietvaros. Šo mūsu nodomu saglabāt izveidotā bloka vienotību līdz pat socpartijas kongresam nespēja ietekmēt pat tik apšaubāms mūsu kolēģu Martijana Bekasova, Oļega Deņisova un Alaksandra Golubova lēmums, kā piekrišana pieņemt Saeimas pastāvīgo komisiju sekretāru amatus. Viņi nav atteikušies no tā arī pašreizējos apstākļos, kad agrāk izveidotās koalīcijas ir sabrukušas un Saeimas politiku noteiks jaunais pastāvīgais vairākums, iekļaujot tās frakcijas, kuru programmnostādnes ir diametrāli pretējas tam, ko sociālisti solījuši saviem vēlētājiem. Mēs no saviem solījumiem un priekšvēlēšanu programmas neatkāpsimies.

 

Saeimā trešdien, 20.decembrī

 

9.00 Frakcijas "Latvijai" sēde.
9.00 Tautas saskaņas partijas frakcijas sēde.
10.00 Juridiskās komisijas sēde.
1. Satversmes tiesas likuma projekts.
2. Likumprojekts "Grozījums Latvijas Republikas Satversmē".
10.00 Ārlietu komisijas sēde.
10.00 Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde.
10.00 Sociālo un darba lietu komisijas sēde.
10.00 Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde.
Likumprojekti "Grozījumi Saeimas Kārtības rullī" un "Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā".
10.00 Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde.
Reliģisko konfesiju vadītāju informācija par Reliģisko organizāciju likuma izpildi un priekšlikumi par grozījumiem šajā likumā.
11.00 Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde.
Likumprojekta "Izglītības likums" apspriešana.
12.30 Eiropas lietu komisijas sēde.
Latvijas attiecības ar Eiropas Savienību.
13.00 LZS, KDS, LDP deputātu frakcijas sēde.
14.00 Demokrātiskās partijas Saimnieks frakcijas sēde.
14.00 LNNK, LZP frakcijas sēde.
14.00 Frakcijas "Tēvzemei un Brīvībai" sēde.
14.00 Deputātu bloka "Sociālistiskā partija - Līdztiesība" sēde.
14.00 Vienības partijas frakcijas sēde.
14.30 Frakcijas "Latvijas ceļš" sēde.

Saeimas preses dienests

 

Saeimas ziņas

Aizsardzības un iekšlietu komisijā

 

Otrdien, 19.decembrī, notika Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēde. Kā pirmo deputāti izskatīja jautājumu par Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Uzbekistānas Republikas Aizsardzības ministrijas līgumu, saskaņotu šā gada novembra beigās, un šai sakarā uzklausīja pārstāvjus no Saeimas Ārlietu komisijas, Aizsardzības ministrijas un Ārlietu ministrijas. Tika pieņemts lēmums uzdot Aizsardzības ministrijai parafētā līguma tekstu pārstrādāt atbilstoši Latvijas Republikas likumiem, nepārkāpjot Aizsardzības ministrijas kompetences robežas, kā arī saskaņot to ar Ārlietu ministriju un Tieslietu ministriju.

Kopīgi ar Sociālo un darba lietu komisiju tika apspriests likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Zemessardzi". Deputāti vienojās atlikt šā jautājuma izskatīšanu un lūgt Zemessardzes vadību un Labklājības ministriju precizēt un saskaņot tos likumprojekta pantus, kas saistīti ar sociālajām garantijām, lai pēc tam kopīgā sēdē vēlreiz atgrieztos pie šī likumprojekta.

Nākamais dienas kārtības jautājums bija par stāvokļa uzlabošanu robežapsardzībā. Uz sēdi uzaicinātā Robežapsardzības brigādes vadība Lasmaņa kunga personā ziņoja par problēmām, kas saistītas ar robežapsardzi, - nepietiekamo tehnisko nodrošinājumu un finansējumu.

Izteikts konceptuāls viedoklis, ka jāmaina Robežapsardzības spēku pakļautība, jo lielākā daļa uzdevumu saistīta ar policejisku, nevis militāru funkciju veikšanu. Robežapsardzības spēkiem vajadzētu pāriet Iekšlietu ministrijas pakļautībā, kā tas ir Ziemeļvalstīs un arī Igaunijā.

Vēl deputāti izskatīja jautājumu par nepamatotu dienesta pakāpju paaugstināšanu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Sēdē piedalījās arī pārstāvji no NBS un Zemessardzes. Tika konstatēts, ka dienesta pakāpju piešķiršanas kārtība nav sakārtota. Tā kā NBS pārstāvis nevarēja atbildēt uz konkrētiem komisijas jautājumiem, piemēram, cik personām ir klaji nelikumīgi piešķirtas paaugstinātas dienesta pakāpes, deputāti lēmumu nepieņēma un vienojās pie šī jautājuma atgriezties 1996.gada 23.janvāra sēdē.

Saeimas preses dienests

 

Latvijas Privatizācijas aģentūras cilvēki un tālruņi

Ģenerāldirektora dienests

Jānis Naglis 321084
Kristīna Jurjāne 321084
Tālis Linkaitis 328533
Ilze Martinsone 328068
Privatizācijas
procesa departaments
Andrejs Tiknuss 321388
Ieva Brūvere 321338
Aiva Deiča 321338
Normunds Viļķins 321131
Iveta Šīmane 321131
Privatizācijas procesa kuratori
Taiga Treimane 328535
Valdis Ieviņš 321112
Andis Bērziņš 328535
Ingus Grasis 321131
Aldis Pavlovskis 321131
Inta Stumbre 328046
Gunārs Zariņš 321112
Ainārs Alksnis 328046
Viktorija Jākobsone 328535
Antoņina Lahtina 321112
Raimonds Ozols 321131
Noteikumu rakstītāji
Inga Bendere 7334652
Baiba Briede 7334652
Līga Priedīte 7334652
Ronalds Rusmanis 7334652
Uzņēmumu pārņemšana
Raitis Kitners 7331926
Iveta Eglāja 7331926
Valerija Matvejeva 7331926
Uzņēmumu likvidācija
Ilona Skadiņa 7332706
Māris Bremze 7332706
Rita Vinogradova 7332706
Denacionalizācija
Velta Nesaule 7332706
Jānis Hincenbergs 7332706
Nekustamie īpašumi
Zinta Grutkovska 328063
Jānis Vāpe 328063
Juridiskais departaments
Viktors Sadinovs 321262
Žanna Otisone 321262
Emīlija Spundzāne 328059
Alda Pinkovska 328050
Normatīvo aktu nodrošinājums
Inta Abakuka 328031
Inese Berga 328031
Gatis Lazdiņš 328064
Marita Vildava 328050
Lūcija Saliņa 328060
Privatizācija un denacionalizācija
Inta Brikmane 328059
Maija Lakševica 328065
Anda Leduskrasta 328060
Oļegs Mucenieks 328050
Kanceleja
Ludmila Ozoliņa 321888
Lelde Kasparsone 321888
Informācijas birojs
Solveiga Valdona Ramba 7332082
Ilze Vītola 7332082
Arhīvs
Agrita Āboliņa 328675
Ināra Neija 328069
Finansu departaments
Ilmārs Razumovskis 322401
Ilona Bulāne 322401
Grāmatvedība
Smaida Ēlerte 321089
Renalda Liede 321089
Agris Aldis Rudzītis 7332330
Laura Liede 321089
Valda Apele 321089
Ingrīda Dārzniece 321089
Līgumu kontrole
Zigrīda Gorodņicina 328043
Ina Semjonova 328043
Metodoloģija, datori un datu bāze
Uldis Kalniņš 7332330
Iveta Leitase 7332330
Uldis Šmitiņš 328042
Oļegs Demidovs 328042
Ieva Bērziņa 7332330
Juta Bērziņa 7332330
Vērtēšana un apdrošināšana
Andris Rubenis 7332489
Druvis Ozols 7332489
Ieva Strazda 7332489
Revīzija
Romāns Karols 328079
Vija Sebre 328079
Konsultanti
Agnārs Johansons 328068
Imants Kapsis
Tehniskais departaments
Arvis Freibergs 321929
Kristīne Dupate 321929
Andris Endzelis 321930
Andis Jansons 321930
Intars Abrenietis 321930
Ivars Zariņš 328057
Sargs 328052
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Selga Laizāne 322281
Vija Kasakovska 322281
Viviana Brēmere 322281
Anda Kalniņa 322281
Maija Pinne 322281
Ruta Veisberga 322281
Īpašumu pārvaldes Austrum-eiropas konsultāciju sabiedrība (Treuhand Osteuropa Beratungs Gesellschaft GmbH - TOB)
Herbert Schmidt 328850
Bertolt Flick 328850
H.F. Geretshauser 328536
Jan-Erik Bjon 328821
Georg Heusgen 328066
Mirko Tomforde 328536
Ivonna Wagner 328539
Patrick Witte 328539
Lāsma Alberga 328539
Karīna Kaktiņa 328066
Sanita Kociņa 328821
Elita Račiņa 328821
Dace Grietēna 328061
Jurijs Kruglovs 328545
Baiba Nusbauma 328545

 

Saeimas ziņas

Sociālo un darba lietu komisijā

 

LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pagājušajā nedēļā tikās ar Latvijas Sarkanā Krusta priekšsēdētāju Uldi Lauci un izvērtēja likumprojektus "Grozījumi likumā "Par zemessardzi"" un "Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu".

U.Laucis iepazīstināja ar Sarkanā Krusta struktūru, darbu un uzdevumiem, raksturoja šīs organizācijas tiesiskās pārmantotības, īpašuma un finansu jautājumus, konfliktu ar pirmskara Latvijas Sarkanā Krusta pārstāvjiem ārzemēs.

Latvijas Sarkanais Krusts ir likumīgais pirmskara organizācijas tiesību pārmantotājs, tātad saņem valsts garantijas, piemēram, nodokļu piemērošanā un īpašuma atgūšanas procesā. Valsts finansē arī biedru maksu starptautiskajā Sarkanajā Krustā, no kura Latvija savukārt saņem palīdzību, lai organizētu sociālo un humāno palīdzību iedzīvotājiem. Diemžēl, kā atzina komisijas sekretārs Andrejs Požarnovs, nav sadarbības un koordinācijas ar Labklājības ministrijas sociālās apdrošināšanas un sociālās palīdzības dienestiem. Apstājies arī darbs pie likuma par Sarkano Krustu. Deputāti bija vienisprātis, ka šī joma ir jāsakārto, tāpēc vēl atgriezīsies pie šo jautājumu apspriešanas.

Apspriežot komisijā saņemto LNNK un LZP frakcijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par zemessardzi"" (atbildīgā ir Aizsardzības un iekšlietu komisija), kas skar arī obligāto valsts apdrošināšanu, deputāti nolēma ietvertās normas pārrunāt ar likumprojekta iesniedzējiem.

Uz medicīnas un sociālo jomu attiecas arī likumprojekts "Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu" (atbildīgā - Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija). Tā kā bija daudz neskaidrību par likumprojektā paredzētajām normām, proti, alkohola importu, tirdzniecības licenču izsniegšanas kārtību, uzskaiti, jēlspirta sagatavošanu un citiem jautājumiem, tad deputāti nolēma organizēt kopīgu sēdi ar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātiem, pastāstīja A.Požarnovs.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!