• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldību īpašuma privatizācijas projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.1995., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

14.12.1995., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrijas informatīvā vēstule

1995. gada 27. novembrī ( "Latvijas Vēstnesī" 13. decembrī )

Par pašvaldību īpašuma privatizācijas projektu

 

Ņemot vērā, ka Ekonomikas ministrijai iesniegtie pašvaldību īpašuma privatizācijas projekti daudzos gadījumos ir nepilnīgi un ir sarežģīti izvērtēt privatizācijas procesa atbilstību spēkā esošo likumdošanas aktu prasībām, Ekonomikas ministrija sagatavojusi šo 27.11.1995.gada informatīvo vēstuli nr. 3—31.2—1227 "Par pašvaldību īpašuma privatizācijas projektu" visām Latvijas Republikas pašvaldībām. Tajā uzskaitīti un akcentēti Latvijas Republikas likumdošanā paredzētie dokumenti, kuriem jābūt pievienotiem pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projektam.

Ekonomikas ministrijas speciālisti, realizējot likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 41. panta 5.punkta prasības un veicot ministrijai iesniegto pašvaldību īpašuma objektu privatizācijas projektu kopiju analīzi, secina, ka arī pašvaldībās paliekošā privatizācijas projekta oriģināls satur daudzas nepilnības. Privatizācijas projekta oriģinālā daudzas aizpildītās iedaļas netiek pamatotas ar attiecīgajiem dokumentiem un informāciju. Tā rezultātā ir apgrūtināta pašvaldības lēmuma pieņemšana, kas atbilstu spēkā esošo likumdošanas aktu prasībām.

Tādēļ Ekonomikas ministrija uzskata par nepieciešamu vēlreiz atgādināt, ka pašvaldībām, saņemot privatizācijas subjektu izstrādātos privatizācijas projektus, ir jāpievērš uzmanība to saturam un pievienotajiem dokumentiem, kas pamato projektā iekļautos jautājumus. Izstrādātajam privatizācijas projekta oriģinālam jābūt sagatavotam atbilstoši Ministru kabineta 1994.gada 5.jūlija noteikumiem nr.146 "Par pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projektu un privatizējamā pašvaldības īpašuma objekta informācijas lapu", un tajā ietvertajiem jautājumiem jābūt dokumentāri pamatotiem.

Pareizi sagatavots privatizācijas projekts dod iespēju pašvaldībai pieņemt tādu lēmumu, kas atbilstu spēkā esošo likumdošanas aktu prasībām, kā arī atvieglo privatizācijas subjekta tālāko darbību, kas saistīta ar īpašuma tiesību nostiprināšanu uz privatizējamo objektu.

Tādēļ Ekonomikas ministrija iesaka pašvaldībām pieņemt izskatīšanai vai arī pašām sagatavot privatizācijas projektus, kuriem pievienoti šādi dokumenti un informācija :

1. Dokumenti, kas apliecina pašvaldības īpašuma tiesības uz privatizējamo objektu.

2. Likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 32.pantā minētais attiecīgās pilsētas domes, rajona padomes vai pagasta padomes sēdes lēmums vai arī protokola izraksts par pašvaldības īpašuma objekta nodošanu privatizācijai.

3. Informācija par paziņojuma publicēšanu par objekta privatizāciju oficālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un rajona vai pilsētas laikrakstā (publikācijas datums un laikraksta numurs) un šīs publikācijas kopija.

4. Zemes komisijas izziņa par zemes gabala piederību, uz kura atrodas privatizējamais objekts. Privatizācijas projektā precīzi jānorāda privatizējamā objekta aizņemtā zemes platība, kā arī bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem piederošā zemes platība, uz kuru atjaunotas īpašuma tiesības vai iesniegti pieteikumi. Nepieciešams arī precīzi norādīt, kāda daļa no privatizējamā objekta teritorijas atrodas uz bijušo īpašnieku vai viņu mantinieku zemes, lai pašvaldība saskaņā ar augstākminētā likuma 35.pantu varētu noteikt šo privatizācijas subjektu pirmpirkuma tiesības uz privatizējamo objektu.

5. Informācija par fiziskām un juridiskām personām, kuras nomā privatizējamo objektu vai tā daļu, kā arī nomas līguma kopija. Privatizācijas projektā nepieciešams uzrādīt ne tikai nomas līguma beigu termiņu, bet arī tā noslēgšanas datumu, lai saskaņā ar augstākminētā likuma 35. pantu noteiktu nomnieka pirmpirkuma tiesības uz privatizējamo objektu.

Atgādinām, ka saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu" 30.pantā minēto uzņēmuma nomas līgums stājas spēkā ar tā reģistrācijas brīdi Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā. Privatizācijas subjektam, ar kuru noslēgtais nomas līgums nav reģistrēts Uzņēmumu reģistrā, nav pirmpirkuma tiesības uz privatizējamo pašvaldības īpašuma objektu.

6. Privatizācijas subjektu, kuriem ir pirmpirkuma tiesības uz privatizējamo objektu, rakstisks pieteikums par pirmpirkuma tiesību realizēšanu, kas iesniegts likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 34.panta 1.daļā noteiktajā termiņā.

7. Pašvaldības rakstisks piedāvājums privatizācijas subjektiem, kuriem ir pirmpirkuma tiesības un iesnieguši pieteikumu par pirmpirkuma tiesību realizēšanu, noslēgt privatizējamā objekta pirkuma līgumu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi paredzēti apstiprinātajā pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projektā saskaņā ar augstākminētā likuma 42. panta 2. punktu.

8. Privatizējamā pašvaldības īpašuma objekta novērtējums saskaņā ar likuma "Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašuma objektu novērtēšanas kārtību".

Privatizācijas komisijas apstiprinātā privatizējamā objekta nosacītā cena, precīzi norādīti maksāšanas līdzekļi to proporcijas, kā arī termiņi, kādos veicami maksājumi jāatspoguļo apstiprinātajā privatizācijas projektā.

9. Informācija par privatizācijas subjekta maksātspēju un darbības likumību saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 47. pantu, kā arī Valsts sociālās apdrošināšanas fonda sociālās apdrošināšanas pārvaldes izziņa par sociālā nodokļa nomaksu.

10. Ja par pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas metodi tiek izmantota pārdošana izsolē, Ministru padomes lēmuma nr.382 "Par valsts īpašuma un pašvaldību īpašuma izsoles organizēšanas noteikumi" 2.daļas 9. punktā minētās ziņas jānosūta Ekonomikas ministrijai.

11. Pretendentu atlases noteikumi, ja par pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas metodi tiek izmantota pārdošana izsolē ar pretendentu atlasi, atbilstoši Ministru kabineta 1994.gada 5.jūlija noteikumiem Nr.146 "Par pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projektu un privatizējamā pašvaldības īpašuma objekta informācijas lapu".

12. Ja par pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas metodi tiek izmantota pārdošana konkursā ar pretendentu atlasi vai arī pārdošana aizklātu piedāvājumu konkursā, privatizācijas komisijai saskaņā ar Ministru padomes 1993.gada 11.marta lēmumu nr.129 "Kārtība, kādā izstrādājami un apstiprināmi nolikumi par īpašuma objektu (uzņēmumu) pārdošanu aizklātu piedāvājumu konkursā vai konkursā ar pretendentu atlasi" jāizstrādā un pašvaldības lēmējinstitūcijai jāapstiprina konkursa nolikums, kurš ne vēlāk kā divu nedēļu laikā pirms konkursa sākuma jāiesniedz Ekonomikas ministrijai saskaņošanai.

13. Ja tiek pārdotas pašvaldībai, pašvaldības uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām piederošās kapitāla daļas atbilstoši 18.10.95.g. noteikumiem nr.206 "Par valsts vai pašvaldību uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām piederošo kapitāla daļu pārdošanu", statūtsabiedrības dalībniekiem jānodrošina iespēja realizēt savas pirmpirkuma tiesības uz pārdodamajām kapitāla daļām, ja tas ir paredzēts šīs statūtsabiedrības statūtos vai likumā par attiecīgo uzņēmējdarbības formu. Šajā gadījumā pašvaldībai privatizācijas projektam jāpievieno rakstisks piedāvājums attiecīgajai statūtsabiedrībai nopirkt pārdodamās kapitāla daļas un dalībnieku atteikums izmantot pirmpirkuma tiesības.

Saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 41.panta 2.punktu pašvaldībai nedēļas laikā pēc attiecīgās pilsētas domes, rajona padomes vai pagasta padomes lēmuma pieņemšanas ar privatizācijas projekta apstiprināšanu, minētais lēmums, kā arī pareizi noformēta privatizācijas projekta oriģināla pilna kopija, kurā ietverta augstākminētā informācija, jānosūta Ekonomikas ministrijai. Tas ļaus Ekonomikas ministrijas speciālistiem objektīvi izvērtēt projekta atbilstību spēkā esošo likumdošanas aktu prasībām.

Atgādinām, ka ienākumu ieskaitīšana Valsts īpašuma privatizācijas fondā latos jāveic 20% apmērā no līdzekļiem, kas iegūti pašvaldību īpašuma objektu, kā arī pašvaldības kapitāla daļu pārdošanas rezultātā likumā "Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondiem" noteiktajā kārtībā.

Ja pašvaldības uzņēmumu privatizē par sertifikātiem un latiem, tad Valsts īpašuma privatizācijas fondā jāpārskaita 20% tikai par privatizēto daļu latos.

Ja pašvaldības īpašuma objekts tiek privatizēts par privatizācijas sertifikātiem, tad sertifikātu uzkrāšanas kontu atver tikai tā pašvaldība, pēc kuras rīkojuma notiek sertifikātu dzēšana attiecīgajā Latvijas krājbankas vai Sakaru bankas filiālē likumā noteiktajā kārtībā. Pašvaldībai gada atskaitē jāinformē Ekonomikas ministrija par kopējo izpirktā pašvaldības īpašuma vērtību sertifikātos.

Lūdzam rajonu pašvaldības ar šīs vēstules tekstu iepazīstināt arī jūsu teritorijā atrodošās pilsētu un pagastu pašvaldības.

 

Rūpniecības politikas un privatizācijas valsts ministrs R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!