• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noteikumi par personu apliecinoša dokumenta (pases) izsniegšanu personām, kuras Latvijā reģistrētas pēc dzīvesvietas, bet uzturas ārvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.1995., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas informācija

Par pasažieru pārvadājumu tarifa izmaiņu

Vēl šajā numurā

07.12.1995., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU DOKUMENTI, ZIŅAS

Noteikumi par personu apliecinoša dokumenta (pases) izsniegšanu personām, kuras Latvijā reģistrētas pēc dzīvesvietas, bet uzturas ārvalstīs

Apstiprinu:
Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas
valsts sekretārs
A.Staris
1995.gada 16.novembrī

Apstiprinu: Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs M.Riekstiņš

1995.gada 22.novembrī

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijā pēc dzīvesvietas reģistrētas personas (Latvijas pilsoņi un personas, kuras ir likuma “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības” subjekti), kuras reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā, likumā noteiktajā kārtībā var saņemt vai apmainīt pasi (pase šajā instrukcijā lietotā nozīmē ir Latvijas pilsoņa pase, Latvijas nepilsoņa pase un Latvijas nepilsoņa pasi aizvietojošais dokuments — personas apliecība), uzturoties ārvalstīs.

To var izdarīt ar Latvijas Republikas diplomātiskās pārstāvniecības vai konsulārās iestādes starpniecību attiecīgajā ārvalstī.

2. Personai jāsaņem pase sekojošos gadījumos:

2.1. Sakarā ar 16 gadu vecuma sasniegšanu;

2.2. Sakarā ar iepriekšējās pases nozaudēšanu;

2.3. Sakarā ar pases apmaiņu (saskaņā ar 3.punktā minētajiem nosacījumiem);

2.4. Sakarā ar izbraukšanu uz citu valsti (bērniem līdz 16 gadu vecumam).

 

3. Pases apmaiņas iemesli ir sekojoši:

3.1. Beidzies pases derīguma termiņš;

3.2. Mainīts vārds vai uzvārds;

3.3. Mainīts tautības ieraksts;

3.4. Konstatētas neprecizitātes ierakstos;

3.5. Pase kļuvusi lietošanai nederīga (bojāta, pilna ar vīzām);

3.6. Likumā paredzētajā kārtībā iegūta Latvijas pilsonība (personām, kuras nebija Latvijas pilsoņi).

 

4. Personām, kurām, uzturoties ārvalstīs, jāsaņem jauna pase, un tās vēlas saņemt pasi, neatgriežoties Latvijā, Latvijas Republikas diplomātiskajā pārstāvniecībā vai konsulārajā iestādē attiecīgajā ārvalstī jāiesniedz šādi dokumenti:

4.1. Iesniegums, kurā norādītas ziņas par iesniedzēju (vārds, uzvārds, dzimšanas dati) un iemesls, kādēļ persona vēlas saņemt pasi. Ja pase jāsaņem personai vecumā līdz 16 gadiem, iesniegumu raksta viens no vecākiem vai aizbildnis neatkarīgi no tā, kurā valstī viņi uzturas. Pases bojāšanas vai nozaudēšanas gadījumā iesniegumā sīki jānorāda, kad, kur un kādos apstākļos pase bojāta vai nozaudēta;

4.2. Vajadzības gadījumā — pilnvara, kurā norādīts tā cilvēka vārds un uzvārds, kurš Latvijā kārtos ar pases noformēšanu saistītās formalitātes (papildus dokumentu iesniegšana, samaksa par pases izdošanu). Pilnvara nepieciešama tādā gadījumā, ja ar attiecīgās diplomātiskās pārstāvniecības vai konsulārās iestādes starpniecību nav iespējams Latvijā nogādāt visus nepieciešamos dokumentus un naudu valsts nodevas par pases izsniegšanu samaksai. Pases nozaudēšanas (nozagšanas) gadījumā pilnvara ir obligāta;

4.3. 4 fotokartiņas 35x45 mm (vienā blokā);

 

5. Atkarībā no pases saņemšanas iemesla papildus jāiesniedz sekojoši dokumenti:

5.1. Pases saņemšanai, sasniedzot 16 gadu vecumu:

5.1.1. Uz noteikta parauga veidlapas rakstīts Latvijas pilsoņa iesniegums;

5.1.2. Dzimšanas apliecības oriģināls ar Pilsonības un imigrācijas departamenta atzīmi par pilsonību;

5.1.3. Pieraksta izziņa.

5.2. Pases saņemsanai bērniem līdz 16 gadu vecumam:

5.2.1. Dzimšanas apliecības oriģināls ar Pilsonības un imigrācijas departamenta atzīmi par pilsonību;

5.2.2. Pieraksta izziņa.

5.3. Pases apmaiņas gadījumā:

5.3.1. Apmaināmā pase;

5.3.2. Vārda, uzvārda, tautības maiņas gadījumā vai sakarā ar neprecizitātēm pases ierakstos — jāiesniedz arī dokumentu oriģināli, kas apliecina šos faktus. Izsniedzot jauno pasi, dokumentu oriģinālos jāliek spiedogs “Izdota pase”;

5.3.3. Dzimšanas datu izmaiņu gadījumā (vairāk par gadu) — jāiesniedz dzimšanas apliecība un izziņa no dzimtsarakstu nodaļas par nepareizā dzimšanas akta ieraksta anulēšanu vai neesamību;

5.3.4. Ja pase ir bojāta (nav fotokartītes, saplēsta, laboti ieraksti un tml., bet pase reāli vēl eksistē), papildus jāiesniedz dzimšanas apliecība, dokumenti par ģimenes stāvokli un reģistrāciju dzīvesvietā, dzimšanas apliecības bērniem līdz 16 gadu vecumam vai citi dokumenti, kas ļauj pārliecināties par neskaidro ierakstu pareizību bojātajā pasē.

5.4. Pases nozaudēšanas gadījumā:

5.4.1. Izraksts no mājas grāmatas vai izraksts no formas nr.16;

5.4.2. Dokumentu oriģināli par ģimenes stāvokli;

5.4.3. Dzimšanas apliecības bērniem līdz 16 gadu vecumam;

5.4.4. Izziņa no policijas — ja persona iesniegumā norāda, ka pase ir nozagta.

 

6. Pases saņemšanai vai apmainīšanai iesniedzami dokumenti, kuriem ir juridisks spēks Latvijas Republikā. Ja dokumenta oriģināls nav sastādīts latviešu valodā, papildus iesniedzams notariāli apstiprināts dokumenta tulkojums latviešu valodā.

 

7. Attiecīgās LR diplomātiskās pārstāvniecības vai konsulārās iestādes atbildīgs darbinieks ar savu parakstu uz iesnieguma un vienas fotokartiņas otrajā pusē apstiprina fotokartiņās redzamās personas un personas, kura paraksta iesniegumu, identitāti. Šīs fotokartiņas otrajā pusē minētā amatpersona uzraksta iesniedzēja uzvārdu un pievieno fotokartiņu iesniegumam.

 

8. Pases nozaudēšanas gadījumā, lai veiktu pases meklēšanu, LR diplomātiskā pārstāvniecība vai konsulārā iestāde sūta paziņojumu tā rajona policijas (vai citas atbilstošās tiesību aizsardzības iestādes) iecirknim, kur notikusi iespējamā pases nozaudēšana, ar lūgumu pārsūtīt pasi tās atrašanas gadījumā.

 

9. Ārvalstī esošajā Latvijas Republikas diplomātiskajā pārstāvniecībā vai konsulārajā iestādē iesniegtie dokumenti tiek nogādāti LR Iekšlietu ministrijas Pilsonības un imigrācijas departamenta Pasu daļā.

Par dokumentu nogādāšanu Pilsonības un imigrācijas departamenta pasu daļā un no minētās daļas saņemtās noformētās pases un citu ar to saistīto dokumentu nogādāšanu attiecīgajā ārvalstī ir atbildīga Ārlietu ministrija.

Par dokumentu nogādāšanu Pilsonības un imigrācijas departamenta rajona vai pilsētas nodaļās un pēc pases noformēšanas — Ārlietu ministrijā ir atbildīga Pilsonības un imigrācijas departamenta Pasu daļa.

Pase tiek noformēta saskaņā ar instrukcijā “Par “Noteikumu par Latvijas Republikas pilsoņu pasēm” piemērošanas kārtību” noteiktajām prasībām Pilsonības un imigrācijas departamenta rajona vai pilsētas nodaļā atbilstoši iesniedzēja reģistrācijai dzīvesvietā.

Iekšlietu ministrijas Pilsonības un imigrācijas departaments

Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!