• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidenta atbilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.1995., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta kandidāta iesniegums. Par Ministru kabineta sastāvu un Deklarācija par valdības darbu

Vēl šajā numurā

07.12.1995., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidenta atbilde

Dokuments nr. 38a

Par valdības deklarācijas izpildes gaitu

Atbildot uz deputātu A. Bartaševiča, A. Golubova, M. Bekasova, A.Deņisova un M. Lujāna jautājumu

1. Sniedzot jums iespēju iepazīties ar manis sastādītās valdības deklarācijas izpildes gaitu, pievienojam atbildei valdības darba gada pārskatu laikposmam no 1994. gada augusta līdz 1995. gada augustam.

2. Galvenais plānoto ekonomisko uzdevumu nepilnīgās izpildes iemesls ir 1995. gada sākumā valstī sākusies banku krīze, kuras sekas jūtamas vēl tagad. Krīzi izraisīja nepilnīgā komercbanku uzraudzības darbība no Latvijas Bankas puses, kā arī virknes banku akcionāru un debitoru negodīgā finansiālā darbība, kas bija iespējama sakarā ar nepilnībām Latvijas banku likumdošanā. Banku krīze radīja neuzticību banku sektoram vispār, izraisīja arī daļēju kapitāla plūsmu pārstrukturēšanos, palēnināja ārvalstu investīciju ieplūšanu valstī.

3. Par maksātnespējīgām vai bankrotējušām izsludinātajās bankās zaudēto juridisko un fizisko personu līdzekļu atgūšanas programma ir reāla, tai ir radīts tiesiskais pamats. Ja nākamā valdība rīkosies atbilstīgi izstrādātajai banku un kredītiestāžu likumdošanai, ir cerības, ka līdzekļu atgriešana turpināsies. Daudz kas šajā procesā atkarīgs arī no maksātnespējīgo banku administratoru tiesiskuma izpratnes un ieinteresētības banku sektora ātrākā atveseļošanā.

Līdzekļi kompensāciju izmaksai “Bankas Baltija” noguldītājiem nav ņemti no sociālā budžeta. No 1995. gada janvāra sociālais budžets tika atdalīts no valsts pamatbudžeta, tādēļ janvāra sociālā budžeta izmaksas varēja uzsākt, saņemot no Valsts kases departamenta kredītu. Pamatojoties uz 1995. gada 3. februārī apstiprināto kārtību, kādā nodrošināma valsts sociālās apdrošināšanas budžeta kases izpilde, starp Finansu ministriju un Labklājības ministriju tika noslēgts bezprocentu aizdevuma kredīta līgums. Līgums paredz kredīta atgriešanu četros posmos:

1) Ls 2 000 000 līdz 30. septembrim (atgriezts noteiktajā termiņā),

2) Ls 1 000 000 līdz 30. oktobrim (atgriezts noteiktajā termiņā),

3) Ls 1 000 000 līdz 30. novembrim (atgriezts noteiktajā termiņā),

4) Ls 442 200 — līdz 15. decembrim.

Latvijas Republikas Finansu ministrija ar 1995. gada oktobra vēstuli nr. 13/478 lūdza pārskaitīt oktobrī atmaksājamā parāda daļu Ls 515 000 līdz š. g. 9. oktobrim, ieskaitot to valsts akciju sabiedrības “Latvijas Krājbanka” speciālajā kontā.

Rīgā 1995. gada 5. decembrī Ministru prezidents M. Gailis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!