• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2015. gada 25. augusta saistošie noteikumi Nr. 164 "Par ierobežojumiem attiecībā uz zemesgabalu, kurus bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki ir tiesīgi izvēlēties un saņemt īpašumā no Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda, skaitu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2015., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/op/2015/187.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

24.09.2015., Nr. 187

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 164

Pieņemts: 25.08.2015.

OP numurs: 2015/187.11

2015/187.11
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.164

Rīgā 2015.gada 25.augustā (prot. Nr.59, 25.§)

Par ierobežojumiem attiecībā uz zemesgabalu, kurus bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki ir tiesīgi izvēlēties un saņemt īpašumā no Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda, skaitu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas
13.punktu un Ministru kabineta 2008.gada 19.maija noteikumu Nr.352
"Līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda izveidošanas kārtība,
kā arī kārtība, kādā aprēķina bijušā zemes īpašuma vērtību, kāda tā bija
1940.gada 21.jūlijā, un kārtība, kādā tiek piešķirta līdzvērtīga zeme
bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem" 18.punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka ierobežojumus attiecībā uz zemesgabalu, kurus bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki (turpmāk – pretendenti) ir tiesīgi izvēlēties un saņemt īpašumā no Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda, skaitu.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini atbilst Ministru kabineta 2008.gada 19.maija noteikumos Nr.352 "Līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda izveidošanas kārtība, kā arī kārtība, kādā aprēķina bijušā zemes īpašuma vērtību, kāda tā bija 1940.gada 21.jūlijā, un kārtība, kādā tiek piešķirta līdzvērtīga zeme bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem" lietotajiem terminiem.

3. No Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fondā esošo zemesgabalu saraksta, par kuru pretendentam tiek paziņots (turpmāk – zemesgabalu piedāvājums), pretendents ir tiesīgs izvēlēties ne vairāk kā trīs bijušajam zemes īpašumam līdzvērtīgus zemesgabalus, norādot tos prioritārā secībā zemesgabalu piedāvājuma vēstulei pievienotajā veidlapā šādā kārtībā:

3.1. ar kārtas numuru "1." norāda zemesgabalu, uz kuru pretendents ir tiesīgs pretendēt un kuru pretendents vēlas iegūt īpašumā;

3.2. ar kārtas numuru "2." norāda zemesgabalu, uz kuru pretendents ir tiesīgs pretendēt un kuru pretendents vēlas iegūt īpašumā, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem ar kārtas numuru "1." norādīto zemesgabalu īpašumā iegūs cits pretendents vai ja pretendentam nebūs tiesību iegūt īpašumā ar kārtas numuru "1." norādīto zemesgabalu;

3.3. ar kārtas numuru "3." norāda zemesgabalu, uz kuru pretendents ir tiesīgs pretendēt un kuru pretendents vēlas iegūt īpašumā, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem ar kārtas numuru "1." un "2." norādītos zemesgabalus īpašumā iegūs citi pretendenti vai ja pretendentam nebūs tiesību iegūt īpašumā ar kārtas numuru "1." un "2." norādītos zemesgabalus.

4. Par vienu bijušo zemes īpašumu vai par īpašumā neatjaunoto bijušā zemes īpašuma daļu pretendents kā līdzvērtīgu zemi ir tiesīgs iegūt īpašumā vienu zemesgabalu no Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs


 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2015.gada 25.augusta saistošajiem noteikumiem Nr.164 "Par ierobežojumiem attiecībā uz zemesgabalu, kurus bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki ir tiesīgi izvēlēties un saņemt īpašumā no Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda, skaitu"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka ierobežojumus attiecībā uz zemesgabalu, kurus bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki ir tiesīgi izvēlēties un saņemt īpašumā no Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda, skaitu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Līdzvērtīgas zemes piešķiršanā noteicošais ir tiesiskais regulējums, kas iekļauts Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 26.1pantā un Ministru kabineta 2008.gada 19.maija noteikumos Nr.352 "Līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda izveidošanas kārtība, kā arī kārtība, kādā aprēķina bijušā zemes īpašuma vērtību, kāda tā bija 1940.gada 21.jūlijā, un kārtība, kādā tiek piešķirta līdzvērtīga zeme bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem".

Minēto Ministru kabineta noteikumu 2.punktā ir noteikts, ka līdzvērtīgu zemi piešķir bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem (turpmāk – pretendenti), kas normatīvajos aktos noteiktajā termiņā iesnieguši pieprasījumu par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu uz līdzvērtīgu zemi par īpašumā neatjaunoto, 1940.gada 21.jūlijā piederējušo zemes īpašumu vai tā daļu (turpmāk – bijušais zemes īpašums) tās pašas pilsētas administratīvajā teritorijā, ja par to nav piešķirta kompensācija vai līdzvērtīga zeme. Savukārt minēto noteikumu 18.punkts paredz, ka pretendents no zemesgabalu piedāvājuma izvēlas zemesgabalus atbilstoši Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 26.1panta otrajai un 2.1daļai. Pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt ierobežojumu attiecībā uz zemesgabalu, kurus pretendents var izvēlēties no zemesgabalu piedāvājuma, skaitu.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai Rīgas pilsētas pašvaldībā ar ārēju normatīvo aktu būtu regulēts zemesgabalu, kurus bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki ir tiesīgi izvēlēties un saņemt īpašumā no Rīgas pilsētas pašvaldības līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda, skaits.

Pašlaik ar Rīgas domes 2002.gada 9.aprīļa noteikumu Nr.17 "Kārtība, kādā bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem nodod īpašumā līdzvērtīgu zemi Rīgā" 1.12.punktu ir noteikts, ka paziņojumā pretendents tiek lūgts izvēlēties ne vairāk kā trīs savam bijušajam zemesgabalam līdzvērtīgus zemesgabalus (prioritārā secībā) no paziņojuma izsūtīšanas brīdī apstiprinātajiem līdzvērtīgās zemes kompensācijas fonda zemesgabalu sarakstiem un par savu izvēli 45 kalendāro dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža rakstveidā paziņot Rīgas domes Īpašuma departamenta Zemju pārvaldei*. Rīgas domes Īpašuma departamenta Zemju pārvalde* izsūta paziņojumus, kas tiek noformēti kā ierakstīts sūtījums ar paziņojumu par reģistrētā iekšzemes pasta sūtījuma izsniegšanu. Minēto Rīgas domes noteikumu 1.13.punktā ir noteikts, ka par vienu bijušo zemesgabalu vai tā daļu (arī tad, ja bijušais zemesgabals ir bijis kopīpašums) pretendenti kā kompensāciju var saņemt tikai vienu līdzvērtīgu zemesgabalu.

Ņemot vērā, ka Rīgas domes 2002.gada 9.aprīļa noteikumi Nr.17 "Kārtība, kādā bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem nodod īpašumā līdzvērtīgu zemi Rīgā" ir iekšējs normatīvais akts, tie saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 16.panta pirmo daļu ir saistoši tikai tam publisko tiesību subjektam, kas šo aktu izdevis, kā arī šim publisko tiesību subjektam padotajām institūcijām. Privātpersonām iekšējais normatīvais akts nav saistošs. Rīgas pilsētas pašvaldībā zemes reformas laikā tiek pielietota prakse par vienu bijušo zemes īpašumu nodot īpašumā vienu līdzvērtīgu zemesgabalu. Lai nodrošinātu tiesisko stabilitāti, vienlīdzības principa un tiesiskuma principa ievērošanu un tā kā Ministru kabinets ir paredzējis iespēju pašvaldībām ar saistošajiem noteikumiem regulēt šo jautājumu, ir nepieciešams izdot Rīgas domes saistošos noteikumus, kuros tiktu reglamentēts, ka pretendents ir tiesīgs izvēlēties līdz trim zemesgabaliem no zemesgabalu piedāvājuma, bet par vienu bijušo zemes īpašumu pretendents var saņemt īpašumā vienu līdzvērtīgu zemesgabalu.

*Pašlaik minētās darbības veic Rīgas domes Īpašuma departamenta Nekustamā īpašuma pārvalde, izpildot likuma "Par zemes komisijām" 2.1panta 2.11.punktā minētās darba grupas funkcijas.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošie noteikumi pašvaldības budžetu neietekmē.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi administratīvās procedūras neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!