• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un NATO, "Partnerattiecības mieram" - sākums un turpinājums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.1995., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbības iespējām ar Lielo Ķīnu

Vēl šajā numurā

19.10.1995., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un NATO, "Partnerattiecības mieram" — sākums un turpinājums

NATO ģenerālsekretāra padomnieks Gebhards fon Moltke — Latvijā

Vakar, 18. oktobrī, Latvijā ieradās NATO delegācija. Delegāciju vada NATO ģenerālsekretāra padomnieks politiskajos jautājumos Gebhards fon Moltke (Gebhardt von Moltke) , un tās sastāvā ir Huseins Diriozs (Huseyin Dirioz) , Aizsardzības politikas nodaļas vadītājs kapteinis Deivids Šenons (David Shannon) no Plānošanas un politikas nodaļas, Radbouds van den Akers (Radboud van den Akker) no Politisko jautājumu nodaļas un pulkvežleitnants Džons Andresens (Jon Andresen) no Politikas un standartu daļas.

Jau 20. septembrī NATO padome apstiprināja NATO pētījumu par paplašināšanās iespējām. 28. septembrī programmas “Partnerattiecības mieram” partnervalstis tika aicinātas uz brīfingu NATO galvenajā mītnē, kur tika iepazīstinātas ar pētījuma tekstu.

Atbilstoši tam NATO delegācija laikā no 12. līdz 20. oktobrim veic individuālos brīfingus partnervalstu galvaspilsētās. Vizīšu mērķis ir sniegt paskaidrojumus par NATO paplašināšanās pētījumu, kā arī pēc vizītēm sagatavot pārskatus par politisko un drošības situāciju partnervalstīs. Šāds NATO inspicētu skaidrojumu un partnervalstu vērtēšanas mehānisms ir nepieciešams, lai precizētu NATO pētījuma galīgo variantu, kas tiks apstiprināts decembra sākuma Briselē NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē.

Vakar NATO ģenerālsekretāra padomnieks Gebhards fon Moltke darba vizītē apmeklēja ārlietu ministru Valdi Birkavu (attēlā), bet pēcpusdienā kopā ar delegāciju tikās ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputātiem.

ĀM preses centrs
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Preses konferencē pēc tikšanās

“NATO grib sekmēt sadarbību un stabilitāti Eiropā un vēlas, lai šī drošības arhitektūra ietvertu visu Eiropas valstu intereses,” tā vakar, 18.oktobrī, preses konferencē Ārlietu ministrijā teica NATO ģenerālsekretāra padomnieks politiskajos jautājumos Gerdhards fon Moltke.

Kopīgajā preses konferencē ar Latvijas ārlietu ministru Valdi Birkavu Gerdhards fon Moltke paskaidroja, ka viņa vizītes mērķis bijis iepazīties ar politisko un drošības situāciju Latvijā, kā arī sniegt paskaidrojumus sakarā ar nule pabeigto NATO iekšējo pētījumu par organizācijas paplašināšanu. NATO delegācija patlaban apmeklē visas valstis, kas iesaistītas NATO programmā “Partnerattiecības mieram”, ar individuāliem brīfingiem šo valstu galvaspilsētās. Gerdhards fon Moltke atgādināja, ka 1994.gada janvārī NATO 16 dalībvalstu pārstāvji Briselē nolēmuši, ka šī organizācija būs atvērta arī citām Eiropas valstīm. NATO ģenerālsekretāra padomnieks tūdaļ arī uzsvēra, ka NATO pētījumā nav minēts, konkrēti kuras valstis varētu kļūt par NATO loceklēm un kad tas varētu notikt. Šāds aspekts 6 mēnešu ilgajā pētījumā būtībā nav ietverts, Gerdhards fon Moltke arī uzsvēra, ka Latvijai ar NATO ir kontakti jau kopš 1992.gada un pašreizējā Latvijas sadarbība NATO programmas “Partnerattiecības mieram” ietvaros esot vērtējama visnotaļ pozitīvi.

Savukārt ārlietu ministrs Valdis Birkavs, atzinīgi novērtējot NATO pētījumu kā dokumentu, kas dod labu pārskatu par paplašināšanas tehniskajiem aspektiem, atzīmēja, ka šajā NATO pētījumā diemžēl nav dota atbilde uz Latvijai pašu būtiskāko jautājumu — kas notiks ar tām valstīm, kas paliks “aiz pirmā uzņemšanas viļņa”. V.Birkavs uzsvēra, ka šī problēma “jāsaredz kopīgajā ģeopolitiskajā” kontekstā un ka šis jautājums ir galvenais Latvijas “rūpju objekts”. Ārlietu ministrs arī atgādināja, ka paralēli norit divi svarīgi politiski procesi — NATO paplašināšana un Eiropas Savienības paplašināšana. V.Birkavs izteica domu, ka šie procesi viens otru savstarpēji papildina.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!