• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valdības un katoļu Baznīcas vēsturiska vienošanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.1995., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27612

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lūkojot nākamā gadsimta Rīgas vaibstus

Vēl šajā numurā

22.09.1995., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valdības un katoļu Baznīcas vēsturiska vienošanās

Vakar, 21.septembrī, Ministru kabineta Prezidentu zālē tika parakstīts vienošanās dokuments starp Izglītības un zinātnes ministriju un Aglonas baziliku par Aglonas katoļu ģimnāzijas atjaunošanu ( skat.2.lpp. ).

Šo vienošanos parakstīja izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals un Aglonas bazilikas dekāns Andrejs Aglonietis, bet apstiprināja Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Gailis un Latvijas katoļu Baznīcas arhibīskaps metropolīts Jānis Pujats (attēlā pa labi).

Pēc dokumenta parakstīšanas Māris Gailis sacīja:

“Savā ziņā šis ir vēsturisks brīdis, jo pirmoreiz, vismaz pēckara gados jau nu noteikti, savstarpēju vienošanos paraksta valdība un katoļu Baznīca. Un tas ir dziļi simboliski, ka mūsu pirmā vienošanās notiek rūpēs par izglītību, par to, lai izglītība Latvijā kļūtu cilvēciskāka. Ja izglītībā iesaistās baznīca, varbūt pat pareizāk būtu teikt, ka — dievišķīgāka. Bet te nav pretrunas, jo īstā cilvēcība iet caur garīgumu, caur svastarpēju mīlestību un uzticēšanos. Un tieši tas ir kristīgā pasaules uzskata stūrakmens!

Tātad valdība atbalsta centienus Aglonā atjaunot Katoļu ģimnāziju. Pirms kara tā bija skola ar labu mācību līmeni, stabilām tradīcijām. Direktors Aloizs Broks bija šīs skolas dvēsele, un visefektīvāk viņš audzināja ģimnāzistus ar savu paraugu. Mēs neesam aizmirsuši, kā viņu vajāja abu svešvaru okupanti, kā viņš par savu stingro kristīgo stāju samaksāja ar savu dzīvību.

Es ceru, ka šodien parakstītā vienošanās uzsāks auglīgu sadarbību starp Izglītības un zinātnes ministriju un Aglonas baziliku un ar nākošo mācību gadu atkal darbosies Aglonas katoļu ģimnāzija — par svētību Latgales novada jauniešiem, kuri tajā varēs iegūt garīgi padziļinātu izglītību. Čsta izglītība taču ietver sevī ne tikai zināšanu apguvi, bet arī morāles kritēriju pieņemšanu. Un augstu morāles kritēriju īstenošana ir Latvijas nākotnei visbūtiskākais!”

Jānis Pujats teica:

“Es priecājos, ka ir panākta šī vienošanās. Tā kā Aglonas bazilika ir ar slavenu vārdu pasaulē, tad domāju un ceru, ka Aglonas katoļu ģimnāziju, kas nes to pašu vārdu, un baziliku vienos kopīgs garīgums. Ceru, ka tas Latgales novada jauniešos būs rosinājums izglītoties.”

Šī svinīgā brīža noslēgumā Aglonas bazilikas dekāns Andrejs Aglonietis gan atgādināja arī skumju notikumu, ka tieši pirms 55 gadiem 20.septembrī tika slēgta Aglonas katoļu vidusskola .

Tā vēsture savā attīstībā ir precīzi noslēgusi kārtējo spirāles loku.

Vairis Ozols,
“LV” nozares redaktors
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Latvijas Valdības un katoļu Baznīcas vēsturiska vienošanās

Apstiprinu:

Latvijas Republikas

Ministru prezidents

Māris Gailis

Apstiprinu:

Romas katoļu Baznīcas

Arhibīskaps metropolīts

Jānis Pujats

Izglītības un zinātnes ministrijas
un Aglonas bazilikas
vienošanās par sadarbību
Aglonas internātģimnāzijas pārveidošanā par Aglonas katoļu ģimnāziju

Rīgā 1995.gada 21.septembrī

Ievērojot kopīgo mērķi — atjaunot Aglonas katoļu ģimnāziju, kura garantētu garīgi padziļinātas vidējās izglītības iespējas Latgales novada jauniešiem, un izveidot Aglonas pagastā skolu tīklu, kas nodrošinātu izglītības iespējas visiem Aglonas pagasta bērniem, kā arī nepeciešamo aprūpi bāreņiem — Izglītības un zinātnes ministrija (turpmāk tekstā — “Ministrija”) un Aglonas bazilika (turpmāk tekstā — “Bazilika”) vienojas par sekojošo:

1. Ministrija līdz 1995.gada 20.oktobrim nodod Bazilikai visu zemesgrāmatā uz Aglonas bazilikas draudzes vārda nostiprināto nekustamo īpašumu.

2. Bazilika garantē, ka tā 1995./96. mācību gada laikā neliks šķēršļus Aglonas internātģimnāzijas mācību darbam, saglabājot pašreizējo audzēkņu un pedagogu sastāvu.

3. Ministrija un Bazilika noslēdz sadarbības līgumu par Aglonas internātģimnāzijas apsaimniekošanu 1995./96. mācību gadā, un līdz 1995.gada 20.oktobrim Ministrija nodod Aglonas internātģimnāzijas kustamo īpašumu Bazilikas lietošanā, bet Bazilika saimnieciski nodrošina Aglonas internātģimnāzijas mācību procesu. Valsts 1995./96. mācību gadā nodrošina Aglonas internātģimnāzijas finansējumu un valsts dotācijas pašreizējā līmenī.

4. Ministrija un Bazilika līdz 1995.gada 1.decembrim izstrādā un noslēdz līgumu par kārtību, kādā līdz 1996.gada 1.jūlijam Aglonas internātģimnāzija tiek pārveidota par Aglonas katoļu ģimnāziju.

5. Ministrija un Bazilika apliecina, ka, Bazilikai garantējot visu vidējās izglītības standartu ievērošanu, Aglonas katoļu ģimnāzijai jāsaņem finansējums un valsts dotācijas tās uzturēšanas izdevumu un skolotāju algu segšanai proporcionāli valsts mācību programmu īpatsvaram šīs ģimnāzijas mācību plānā.

6. Ministrija sniedz palīdzību Bazilikai Aglonas katoļu ģimnāzijas atjaunošanai nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanā, savlaicīgi izstrādā un pieņem vai iesniedz Ministru kabinetam šīs vienošanās 4. un 5.punktā minēto mērķu realizācijai nepieciešamo tiesību aktu projektus.

Izglītības un zinātnes ministrs Aglonas bazilikas dekāns

Jānis Gaigals Andrejs Aglonietis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!