• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļā uz Pekinu, uz pasaules sieviešu konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.1995., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27513

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Klāt ir 5. Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciena starts

Vēl šajā numurā

01.09.1995., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms notikuma

Ceļā uz Pekinu,
uz pasaules sieviešu konferenci

Ceturtajā ANO pasaules sieviešu konferencē, kas no 4. līdz 15. septembrim notiks Pekinā, piedalīsies arī Latvijas Republikas oficiālā delegācija, kurā ir Vita Tērauda, kas vada Latvijas nacionālo komiteju šīs konferences sagatavošanai, labklājības ministrs Andris Bērziņš, finansu ministre Indra Sāmīte, Latvijas vēstniece ANO pārstāvniecībā Ženēvā Sandra Kalniete, Saeimas deputāte Irēna Folkmane, Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas prezidente Gunta Lazdāne, šīs asociācijas direktore Ilze Melngaile un citi, pavisam 12 cilvēki.

Kā 31. augustā sarīkotajā preses konferencē atzīmēja Vita Tērauda, Latvijas nacionālo ziņojumu par sieviešu stāvokli Latvijā konferencē nolasīs Sandra Kalniete (“Latvijas Vēstnesis” šī ziņojuma projektu, kas bez grozījumiem tika akceptēts Ministru kabineta šā gada 31. janvāra sēdē, publicēja tās pašas dienas numurā).

Šis ir Latvijas valdības pirmais oficiālais pārskats pašu valsts un starptautiskajai sabiedrībai par sieviešu stāvokli Latvijā pēc neatkarības atgūšanas. Kā galvenais uzdevums tajā akcentēta nepieciešamība panākt Satversmē, Darba kodeksā, Civillikumā un LR ratificētajos starptautiskajos dokumentos paredzētās abu dzimumu līdztiesības praktisku īstenošanu. To kavē vēl arvien sabiedrībā izplatītie stereotipi par sieviešu ierobežotajām spējām politikā un vadošos amatos, kā arī zemais dzīves līmenis un nabadzība. Sievietes ir spiestas veltīt pārāk daudz laika un spēku eksistences nodrošināšanai, ģimenes rūpēm un mājas solim. Tās ir grūtības, ar kurām sievietes saskaras visās postsociālisma valstīs, kur ekonomika pārdzīvo pārejas posmu. Ir svarīgi, lai šis moments tiktu fiksēts arī konferences materiālos, lai pasaule neaizmirstu, ka tādas valstis ir un šādas problēmas pastāv.

Gunta Lazdāne savukārt paredz, ka konferencē var izvērsties asas debates par ģimenes plānošanas lietām. No vienas puses — Ķīna ar gandrīz vai piespiedu abortiem, no otras — Vatikāns un citas valstis, kas iestājas par abortu pilnīgu aizliegšanu. Latvija atrodas starp šiem diviem dzirnakmeņiem, jo te valda pārliecība, ka aborti gan nav uzskatāmi par ģimenes plānošanas pamatlīdzekli, taču arī to pilnīga aizliegšana nesola demogrāfiskā stāvokļa uzlabošanos.

Konferences dokumentos vēl ir daudz iekavu, līdz galam nenoformulētu atzinumu, un Latvijas delegācija cer teikt savu vārdu to pilnīgošanā un noslīpēšanā. Kopš kritis “dzelzs priekškars”, Latvijas sievietes plaši izmantojušas starptautisko organizāciju piedāvātās iespējas piedalīties sanāksmēs, mācīties un dalīties pieredzē.

Laba vēlējumus mūsu delegācijai izteicis arī Ķīnas vēstnieks Vans Fensjans, ar kura gādību Pekinā jau sirsnīgi sagaidītas pirmās Latvijas delegācijas locekles.

Ar lepnumu delegācija ņem līdzi arī apgādā “Jāņasēta” iespiesto nacionālo ziņojumu par sieviešu stāvokli Latvijā. Ar pašu šo stāvokli, protams, neesam un nevaram būt apmierināti. Taču pārskats, ko Latvijas nacionālās konferences sagatavošanas komitejas uzdevumā izstrādājusi ģeogrāfijas doktore Pārsla Eglīte, nav ne izskaistināts, ne paviršs. Tas sniedz patiesu informāciju par dažādiem sieviešu dzīves aspektiem.

Un izdevumam turklāt ir patiesi skaists dizains, un saturu izteiksmīgi akcentē Ulda Brieža (“Diena”) fotoattēli. Daži no tiem — arī šeit, priekšstatam: 1.“Latviete”; 2.“Džemma Skulme”; 3.“Latvijas trīnīši”; 4.“Aija Kukule”. Tie lieliski sasaucas ar konferences tematu “Par darbību vienlīdzības, attīstības un miera vārdā” un rāda pasaulei , kādas mēs esam.

Aina Rozeniece,
“LV” nozares redaktore

PN1_1.JPG (19515 BYTES) PN1_2.JPG (14372 BYTES)
PN1_3.JPG (14563 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!