• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
7. jūnija ārkārtas sēde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.1995., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

8. jūnija sēde

Vēl šajā numurā

14.06.1995., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

7. jūnija ārkārtas sēde

Stenogramma

Nobeigums. Sākums "LV" nr.88., 89., 90.

Sēdi vada Latvijas Republikas 5. Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

 

Sēdes vadītājs. Līdz trešajai ieskaitot, vai ir kādas iebildes deputātiem pret to redakciju, ko ir precizējusi atbildīgā komisija? Nav iebilžu, tad, lūdzu, ceturto!

A.Rugāte.

Ceturtajā daļā ir deputātu Jurkāna, Kuprijanovas un Urbanoviča priekšlikums... Nu, tāds jautājums, ko nozīmē "vispirms". Nu, tā nosaka šis likums, kā jau mēs diskutējām un atsaucāmies uz šī 10.panta ceturto daļu iepriekš, ka tā ir likumā paredzētā iespējamā sava veida aizsardzības norma sabiedriskajiem raidītājiem saņemt raidīšanas atļaujas, apraides tiesības piešķirt.

Sēdes vadītājs. Paskaidrojums ir sniegts, bet jautājums kā tāds netiek apspriests, jo tas nav priekšlikums.

A.Rugāte.

Tālāk - piektajā daļā atbildīgā komisija piedāvā precizētu redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebilžu deputātiem.

A.Rugāte.

Arī sestajā daļā atbildīgā komisija piedāvā precizētu redakciju.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebilžu deputātiem.

A.Rugāte.

Un tālāk jūs redzat k r eisajā malā ar numerāciju 1, 2, 3, 4 triju deputātu priekšlikumu, kuru mēs nupat izdiskutējām. Līdz pat septītajai daļai ir vecā redakcija, kura šobrīd netiek apspriesta, jo ir jaunā stājusies spēkā ar iepriekšējo pieņēmumu.

Sēdes vadītājs. Nav deputātiem iebilžu.

A.Rugāte.

11.pants - "Konkurss apraides atļaujas saņemšanai". Pirmajā daļā ir atbildīgās komisijas priekšlikums aiz vārda "frekvencēm" svītrot vārdu "un", vārdu "kanāls" ieslēgt iekavās. Tas ir ar patrekninājumu izdarīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebilžu deputātiem? Nav.

A.Rugāte.

Otrajā daļā nav neviena priekšlikuma. Trešajā daļā arī nav neviena priekšlikuma. Ceturtajā daļā ir atbildīgās komisijas precizējumi. Aiz vārdiem "kā arī" tekstu papildināt ar vārdu "ziņas" un pirms vārda "atbildīgajām" — ar vārdu "iespējamām". Atkal treknākā drukā jūs varat to redzēt...

Sēdes vadītājs. Deputātiem ir kādas iebildes pret šiem precizējumiem? Nav. Līdz ar to varam izskatīt nākamos.

A.Rugāte.

Piektā daļa. To atbildīgā komisija atkal precizē, vārdu "plānotā" pārceļot aiz vārda "raidījumu", tur, kur tad ir skaidra doma. Tā bija tāda drukas kļūda mums...

Sēdes vadītājs. Nav iebilžu.

A.Rugāte.

Vēl šīs daļas trešajā punktā atbildīgā komisija vārdu "ka" nomaina ar vārdu "vai". Tas ir redzams ar treknāko druku. Tāpat arī šo "a" apakšpunktu izsaka citā redakcijā. Ja konkursa dalībnieks vai viņa laulātais ir citas raidorganizācijas dibinātājs (dalībnieks) un ja ieguldījuma apmērs.

Sēdes vadītājs. Nav iebilžu.

A.Rugāte.

Atbildīgā komisija arī "b" precizē redakciju, un tā skan šādi: "konkursa dalībnieks ieņem amatus politiskās organizācijas (partijas) vadības institūcijā".

Sēdes vadītājs. Arī nav iebilžu.

A.Rugāte.

4.punktā nav priekšlikumu. 5.punktā atbildīgā komisija izslēdz palīgteikumu, jo tas atkārto 50.panta otro daļu.

Sēdes vadītājs. Pret šī palīgteikuma izslēgšanu nav iebilžu deputātiem? Nav.

A.Rugāte.

6.punktā nav priekšlikumu. Sestajā daļā savukārt ir atbildīgās komisijas precizējums, kurā vārdu "pretendents" aizstāj ar vārdu "konkursa dalībnieks". Un "attiecīgā reģiona sabiedrības saziņas līdzekļus" aizstāj ar "vietējo laikrakstu".

12.pants "Konkursa rezultātu...

Sēdes vadītājs. Vienu sekundīti. Nav iebilžu? Nav. Lūdzu nedaudz uzmanības! Mēs izskatīsim deputātu iesniegumu Prezidijā, jo tas attiecas uz mūsu darbu tālāk. Tātad mēs esam pie 12.panta. Ir iesniegums, ir divi iesniegumi Saeimas Prezidijam. Iesniegšanas secībā. "Lūdzam pārtraukt 1995.gada 7.jūnija ārkārtas plenārsēdi no 1995.gada 7.jūnija pulksten 19.00 līdz 1995.gada 14.jūnijam pulksten 14.00. Deputāti Krastiņš, Meierovics, Vaivads, Leiškalns, Stroganovs."

Otrs priekšlikums: "Ierosinām pārtraukt ārkārtas sēdi pulksten 19.00 līdz 8.jūnijam pulksten 9.00. Deputāti Panteļējevs, Elferts, Indulis Bērziņš, Inkēns, Lībane, Zvaigzne, Bordāns, Seiksts, Andersons, Marjaša."

Par katru no šiem iesniegumiem, liekas, var runāt viens "par", viens "pret". Lūdzu, Andrejs Krastiņš!

A.Krastiņš

(LNNK). Godātie kolēģi! Es runāšu "par" to iesniegumu, kuru iesniedzu es kā pirmais parakstītājs un kurā tiek lūgts pārtraukt mūsu ārkārtas plenārsēli līdz 14.jūnijam pulksten 14.00 sekojošu motīvu dēļ. Rīt mums ir izsludināta kārtējā plenārsēde ar visai saspringtu darba kārtību un visai nopietniem apspriežamajiem jautājumiem. Ja šodien mēs esam tikuši tikai līdz 12.pantam, un mēs zinām, cik pantu ir šajā likumā un ka nākošie tādi ļoti diskutējami jautājumi ir 42., 43. un, 53. pants, dabīgi, ka mēs šodien nevaram viņu pabeigt. Ja mēs arī ilgāk turpināsim, tad mēs nebūsim spējīgi strādāt rīt plenārsēdē. Tas arī ir pilnīgi dabīgi. Atkal vajadzēs pārtraukt. Tāpēc es ierosinu ļoti normālu rīcību. Ārkārtas sēde ir ārkārtas sēde, tās dēļ nevar kavēt kārtējo plenārsēdi. Tā turpināsies, šī pati ārkārtas sēde, tikai 14.jūnijā ar to pašu sēdes datumu. Un rīt mēs strādājam normālā kārtējā sēdē un izskatām kārtējos ieplānotos jautājumus. Paldies!

Sēdes vadītājs. Andrejs Panteļējevs, "Latvijas ceļš". Lūdzu!

A.Panteļējevs

(LC). Cienījamais priekšsēdētāj! Klātesošie! Es runāšu "pret" šo pirmo priekšlikumu un līdz ar to "par" otro priekšlikumu. Pret pirmo runāšu, pirmkārt, tāpēc, ka mums nevajadzētu aizmirst, ka 14.jūnijs ir ļoti īpatnēja diena, tā tomēr ir atceres diena, kas saistīta ar politiski represēto upuru piemiņu, un tāpēc es paredzu, ka šajā laikā šai dienā būs pietiekami daudz pasākumu, kuros visi no mums aktīvi piedalīsies. Es domāju, tagad pārcelt ārkārtas sēdi uz 14.jūniju ir stipri neapdomīgi un nepieņemami. Līdz ar to es uzskatu, ka mums vajadzētu rīt pulksten 9.00 atgriezties pie šī jautājuma, turpināt šo sēdi un pēc izskatīšanas pāriet pie plenārsēdes darba kārtības. Es arī negribētu tomēr pieļaut mūsu apelēšanu pie noguruma un tā tālāk. Es domāju, divas intensīvas dienas, darba dienas, jau nu būtu tas, kas mums būtu jādara. Es aicinu balsot par pārtraukumu līdz pulksten 9.00 rīt.

Sēdes vadītājs. Līdz ar to es visai neapdomīgi pateicu, ka var runāt par abiem diviem. Tad iznāk, es saprotu, teorētiski četri var runāt, jo ir divi iesniegumi. Anna Seile… Bet runātājs runāja arī par otru, tāpēc tagad arī jādod citiem vārds.

A.Seile

(LNNK). Cienījamie deputāti! Rītdienas darba kārtība kārtējā plenārsēdē ir izsludināta, mēs viņu esam saņēmuši, esam plānojuši šo darba dienu, un ceturtdienās ir mūsu balsojums par kārtējām plenārsēdēm. Tādēļ es uzskatu, ka rīt šo pasākumu — ārkārtējo plenārsēdi — turpināt nav iespējams. Ja mēs gribam turpināt, tad mums jāturpina pēc pieciem, pēc plenārsēdes beigām. Es domāju, ka šā likumprojekta apspriešanu var turpināt kādā vēlākā nedēļā. Un nebūtu pareizi to turpināt arī 14.datumā, kad ir represēto piemiņas diena.

Sēdes vadītājs. Man jākomentē kā sēdes vadītājam, ka tādus priekšlikumus mēs nevaram izskatīt. Mēs varam tikai pārtraukt sēdi, bet pārtraukt uz nenoteiktu laiku sēdi nevar. Vismaz man tā liekas.

Indulis Bērziņš, "Latvijas ceļš". Jūs esat pēdējais runātājs. Bet tagad jāizskaitļo, ko jūs varat runāt. Jo pirmais... (Starpsauciens no zāles: "Viss ir kārtībā!") Nav svarīgi. Lūdzu!

I.Bērziņš

(LC). Ir svarīgi, es ilgi rēķināju, cienījamais sēdes vadītāj!

Sēdes vadītājs. Es šeit domāju — "par" vai "pret".

I.Bērziņš.

Jā, es sapratu. Tātad cienījamie kolēģi! Principā mēs, "Latvijas ceļš", būtu gatavi turpināt sēdi arī šovakar un šo jautājumu pabeigt, ja vajag. Bet tas tiešām nebūtu normāli. Es piekrītu tiem, kas uzskata, ka noguruma apstākļos var pieņemt arī ne pārāk pārdomātus lēmumus. Šis ir otrais lasījums, tos varētu labot uz trešo. Bet ne pārāk pārdomāts lēmums. Un tāpēc mēs aicinām šodien sēdi pārtraukt un uzsākt rīt. Atsauce uz to, ka tā nevar darīt, ir nepamatota, jo katrā ziņā ir precedents. Vēlēšanu likumu otrajā lasījumā mēs izskatījām vakarā gan krietni ilgāk nekā šoreiz un pēc tam turpinājām otrā dienā no rīta. Likuma izskatīšana, ja es nemaldos, gāja gandrīz līdz darba dienas beigām. Un laikam tikai pašās, pašās darba dienas beigās mēs piereģistrējāmies. Vai kāds jautājums bija vai ne, es vairs neatceros, bet ļoti īsu laiku mums bija kārtējā plenārsēde. Tā ka, ja mēs rītdien vairāk nodarbosimies ar balsošanu un mazāk ar viens otra pārliecināšanu, sevišķi tādēļ, ka visi jau ir uzmanīgi iepazinušies ar šo likumu un katrs īstenībā, savā būtībā zina, kā balsot, tad droši vien rīt mēs varētu tikt galā gan ar vienu, gan ar otru, tas ir, pieņemt šo likumu otrajā lasījumā no rīta puses un pēc tam turpināt plenārsēdi, kur ir tik daudz svarīgu jautājumu, kā teica Seiles kundze. Paldies!

Sēdes vadītājs. Tā, ir iesniegts vēl viens iesniegums, un man jāielūkojas Kārtības rullī. "Atbilstoši Saeimas Kārtības ruļļa 52.pantam ierosinām pārtraukt debates par likumprojektu "Elektroniskie sabiedrības saziņas līdzekļi", nodot to atbildīgajai komisijai un pagarināt priekšlikumu iesniegšanu otrajam lasījumam līdz 3.jūlijam. Deputāti Grīnblats, Prēdele, Lakševics, Grots, Kalniņš, Kokins, Grīgs, Novakšānovs, Rozentāls, Putniņš, Pētersons, Seile, Puriņa, Karnups, Stalts, Tabūns, Budovskis, Kiršteins, Berklavs, Žīgurs." Bet šeit ir stingri jāpadomā, jo tas būs pirmais precedents, kuram jābūt stipri tiesiski nopamatotam. Ārkārtas sēdi nevar slēgt, kamēr nav jautājums izskatīts, bet vai ierosinājums pārtraukt debates un nodot atbildīgajai komisijai tādā veidā ir pielīdzināms, es viennozīmīgi apgalvot nevaru. Un Juridiskās komisijas priekšsēdētājs arī klusē. Varbūt jūs būtu tik laipns un no tribīnes izteiktu savu viedokli. Es savas pārdomas izteicu, momentā izlasot un momentā komentējot šo iesniegumu.

A.Endziņš

(LC). Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka ārkārtas sēdē ir izskatāmi tikai tie darba kārtības jautājumi, kuri ir norādīti, un pēc šo jautājumu izskatīšanas šo sēdi slēdz. Es nezinu, kāds izskatās šis priekšlikums precīzi, uz ko viņi atsaucas, uz kuru Kārtības ruļļa pantu. It sevišķi saistībā ar debašu pārtraukšanu.

Sēdes vadītājs. Uz 52. pantu.

A.Endziņš

. 52.pants šeit jau runā par kaut ko citu. Pie tam par to, ka te kārtējais jautājums tiek izskatīts, un vēl te ir 20 deputātu paraksti.

Sēdes vadītājs. Redziet, 20 deputātu paraksti ir, bet vēlreiz jānolasa pants. Deputāte Seile, kā es sapratu, vai deputāts Grīnblats, kurš pirmais ir parakstījis, jums vajadzētu nolasīt šo pantu un pašiem varbūt komentēt. Jo pants skan tā: "Pirms vienas lietas izskatīšana nav pabeigta, nedrīkst pāriet uz citu lietu, izņemot gadījumus, kad debašu pārtraukumu, pāreju uz citu lietu prasa Saeimas komisija vai vismaz 20 deputāti un Saeima tam piekrīt." Tātad jūs prasāt pāriet uz citu lietu.

A.Endziņš

. Citas lietas nav.

Sēdes vadītājs. Ārkārtas sēde ir ārkārtas sēde. Tāpēc manā izpratnē šis pants nav pielietojams. Mums ir divi iesniegumi, un ir jābalso par iepriekšējiem iesniegumiem. Ja jūs manis teiktajam nepiekrītat, jūs varat izteikt savu viedokli, bet es lasu pantu un faktiski pat nekomentēju viņu, jo tur jau tas ir pateikts. Tātad, deputāti, lūdzu vēlreiz uzmanību! Mums ir divi priekšlikumi, lai nebūtu šeit nekādu pārpratumu.

Pirmais. Es saprotu, ka deputāti neatsauc savus priekšlikumus. Pirmais. "Lūdzam pārtraukt 1995.gada 7.jūnija ārkārtas sēdi no 1995.gada 7.jūnija pulksten 19.00 līdz 1995.gada 14.jūnijam pulksten 14.00."

Otrais. "Ierosinām pārtraukt ārkārtas sēdi pulksten 19.00 (nu jau ir 19.00, pārtrauksim drusciņ vēlāk) līdz 8.jūnijam pulksten 9.00." Lūdzu zvanu!

Lūdzu, balsosim par priekšlikumu — pārtraukt 1995.gada 7.jūnija ārkārtas sēdi no 1995.gada 7.jūnija pulksten 19.00… tagad jau ir 19.12 vai 19.15… "līdz 1995.gada 14.jūnijam pulksten 14.00." Lūdzu rezultātu!Par — 34, pret — 23, atturas — 10. Priekšlikums pieņemts.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrēsimies! Reģistrējamies! Saeimas sekretāra biedri Irēnu Folkmani lūdzu nosaukt deputātus, kuri nav reģistrējušies!

I.Folkmane

(Saeimas sekretāra biedre). Cienījamie kolēģi!

Sēdes vadītājs. Lūdzu uzmanību!

I.Folkmane

. Šodien pulksten 19.13 nav reģistrējušies šādi deputāti: Gundars Bērziņš, Jānis Bordāns, Olga Dreģe...

Sēdes vadītājs. Jānis Bordāns ir zālē.

I.Folkmane

. Jānis Bordāns ir zālē… Andris Gūtmanis, Raimonds Jonītis, Jānis Jurkāns, Odisejs Kostanda, Ludmila Kuprijanova, Janīna Kušnere, Gunārs Meierovics, Uldis Osis, Oļģerts Pavlovskis, Valdis Pavlovskis, Aija Poča, Jānis Ritenis, Andris Rozentāls, Indra Sāmīte, Andris Saulītis, Juris Sinka, Anita Stankēviča, Jānis Ārvaldis Tupesis, Joahims Zīgerists, Alfrēds Žīgurs.

Sēdes vadītājs. Kārtējā plenārsēde rīt pulksten 9.00.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!