• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Ministru prezidents - Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.1995., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas federālā pasta ministra un "Vācijas pasta" vadītāja vizīti Rīgā

Vēl šajā numurā

14.06.1995., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Ministru prezidents — Eiropas Savienībā

Luksemburgā, pirmdien, 12. jūnijā

 

Jūsu ekselences!

Godātie viesi!

Strauja ir Baltijas valstu atgriešanās Eiropā.

Aizritējis nepilns gads, kopš Latvija, Lietuva un Igaunija parakstīja brīvās tirdzniecības līgumus ar Eiropas Savienību. Tie ir spēkā kopš šā gada pirmā janvāra. Pirms sešiem mēnešiem, dziļā ziemā, mūsu triju ļoti neatkarīgo un atšķirīgo valstu ārlietu ministri sāka sarunas par asociatīvo statusu Eiropas Savienībā. Šodien, pirms pašiem saulgriežiem, kad vasara ir pilnā plaukumā, mēs, Baltijas valstu premjerministri, parakstām asociācijas līgumus ar Eiropas Savienību. Tāda strauja atgriešanās Eiropā iespējama tāpēc, ka mūsu mērķis ir bijis skaidrs no paša sākuma. Latvija pārliecinoši soļo pa izvēlēto ceļu. Šo ceļu mēs iestaigājām mūsu gadsimta sākumā, jau tad kulturāli, sabiedriski un ekonomiski apzinādamies sevi par Eiropas tautu.

Piecdesmit pēckara gadus Latvija bija šķirta no Eiropas — un daudz kas mums tik pazīstamajā Eiropā ir mainījies. Tomēr mēs vienmēr esam zinājuši, ka mūsu atgriešanās ir tikai laika jautājums. Tagad valdības programma par likumdošanas harmonizāciju un iekšējā tirgus attīstīšana ar Eiropas Savienības komisijas un dalībvalstu palīdzību mums kalpos par karti, kurā nospraust savu ceļu.

Baltijas tautu atgriešanās Eiropā stiprina tās kopējo stabilitāti. Tas ir asociēto valstu grupas mērķis, kurai šodien pievienojas Latvija, Lietuva un Igaunija. Tagad mēs ar pilnu atdevi piedalīsimies visās grupas aktivitātēs, smeldamies šo valstu pieredzi.

Mūsu integrācijas kvalitāte — un arī tās ātrums — ir atkarīgs no diviem faktoriem:

Pirmais ir mūsu valstiskā apņēmība izpildīt izvirzītās prasības. Latvija jau ir iekšēji apzinājusies integrāciju Eiropā. Tā ir prioritāte, kas jāieauž it visās mūsu iekšpolitikas jomās. Ne tikai valdība, bet arī visa sabiedrība aktīvi iesaistās šajā procesā.

Otrs faktors, kas nosaka mūsu integrācijas kvalitāti, ir katras Eiropas Savienības dalībvalsts sapratnes un sadarbības pakāpe ar Baltiju. Sapratne veidojas no uzticības pilnām attiecībām, kas būvētas uz vitāliem sakariem starp mūsu valstīm un katru atsevišķu Eiropas dalībvalsti. Savā jaunajā statusā Latvija sola sadarboties ar nākošo prezidējošo valsti Spāniju tāpat kā līdz šim esam sadarbojušies ar Franciju un Vāciju. Latvija apņemas tālāk attīstīt savstarpējās attiecības ar ikvienu dalībvalsti.

Mūsu mainīgajā pasaulē Eiropas stabilitātei ir milzīga nozīme. Baltijas valstu strauja atkaluzņemšana stiprina šo stabilitāti. Pirmais ceļa stabiņš ir sasniegts.

Līgumi tūlīt tiks parakstīti. Ceļš ir brīvs. Ir laiks doties uz priekšu — Eiropā.

Paldies jums!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!