• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ukrainas prezidents - ukraiņu skolā Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.1995., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27270

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

25.05.1995., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ukrainas prezidents — ukraiņu skolā Rīgā

Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis kopā ar Ukrainas prezidentu Leonīdu Kučmu un viņu kundzes vakar no rīta ieradās Rīgas ukraiņu skolā, kas atrodas Tērbatas ielā pie Vidzemes tirgus. Augstos viesus sagaidīja viss ukraiņu skolas kolektīvs, tajā skaitā 120 audzēkņi — 1.—4.klases skolēni. Viesi apmeklēja darbmācības kabinetu, kur Kučmas kundze pati savām rokām varēja iemēģināt prievīšu stelles. Ukraiņu skolēni blakus klasē stāstīja prezidentiem par savām mācībām un dzīvi Latvijā. Guntis Ulmanis lūdza Ukrainas pusei palīdzēt skolai regulāri atgādāt mācību grāmatas no Ukrainas, jo Latvijā, kā zināms, ukraiņu valodā grāmatas neizdod. Ukrainas prezidents apliecināja, ka valsts neapšaubāmi ir gatava palīdzēt, un ne tikai ar grāmatām vien. Skolotāji un audzēkņi prezidentus sveica aktu zālē. Te arī ieradās Latvijas Ukraiņu kopienas pārstāvji. Notika abpusēji ieinteresēta saruna gan par vizītes norisi un par tās pirmajiem rezultātiem, gan par nacionālās kultūras autonomijas iespējām un to labāku nodrošināšanu, gan arī par jautājumiem, kurus uzdeva prezidentiem klātesošie. To skaitā, protams, bija jautājumi par pilsonību un pat par dubultpilsonības iespējām Latvijā. Prezidents Kučma atbildēja, ka šos jautājumus izlemj Latvijas valsts, bet attiecībā uz dubultpilsonību izteicās, ka atsevišķus gadījumus viņš varētu pieļaut, taču nevar būt tāda situācija, ka valstī dzīvotu daudz cilvēku, kam ir dubultā pilsonība. Vairākus jautājumus uzdeva Otrā pasaules kara veterāni — attiecībā uz pensiju izmaksām un iespējām tās pārsūtīt no vienas valsts uz otru pārceļošanas gadījumos. Ukraiņu kopiena ierosināja izveidot Latvijā pie Ukrainas vēstniecības institūciju, kas īpaši nodarbotos ar izceļotājiem un viņu problēmām.

Atzīmējot faktu, ka šī ir vienīgā ukraiņu skola Baltijas valstīs, Ukrainas prezidents augsti novērtēja Latvijas gādību un sarunas noslēgumā pateicās par rūpēm un atsaucību, kas tiek izrādīta ukraiņu minoritātei Latvijā. Abi prezidenti skolai novēlēja panākumus un radošu darbību, bet skolēniem — augt Latvijai un arī savai tēvu zemei Ukrainai.

Valsts prezidenta Kanceleja, A.B.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!