• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgā - Latvijā akreditēto ārvalstu militāro atašeju koppasākums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.1995., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.246

Par darba grupas izveidošanu

Vēl šajā numurā

18.05.1995., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgā — Latvijā akreditēto ārvalstu militāro atašeju koppasākums

Trīs dienas — vakar, šodien un rīt — Rīgā notiek Latvijā akreditēto ārvalstu militāro atašeju seminārs par mūsu valsts militāro un politisko situāciju, ko organizējusi Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija. Tā darbā piedalās Francijas, Dānijas, Polijas, Čehijas, Japānas, Vācijas, Itālijas, Krievijas, Šveices — pavisam apmēram divdesmit ārvalstu pārstāvju. Semināra atklāšanā bija klāt arī Anglijas, Šveices, Polijas un vairāku citu ārvalstu vēstnieki un citu rangu diplomātiskie pārstāvji.

Seminārs sākās vakar Kara muzejā. To ievadīja Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas Starptautisko sakaru departamenta direktors Artis Puriņš. Viņš uzsvēra, ka šādi semināri jau kļūst par tradīciju. Latvijas Aizsardzības ministrija tos sāka rīkot pirms trim gadiem. Pēc tam semināra dalībniekus uzrunāja Latvijas Republikas Ministru prezidenta padomnieks Kārlis Druva. Viņš teica, ka Latvijā kopš iepirkšējā semināra notikušas būtiskas pārmaiņas. Galvenā no tām — mūsu valstī vairs nav Krievijas karaspēka, izņemot nelielu kontingentu pie Skrundas, kas apkalpo Krievijas lokatorstaciju (atbilstoši starpvalstu līgumam tā vēl dažus gadus darbosies Latvijā). Kārlis Druva uzsvēra arī Latvijas iesaistīšanos NATO programmā "Partnerattiecības mieram" — līgums par to tika parakstīts pērn apmēram šajā laikā. Viņš atzīmēja vairāku NATO valstu palīdzību Baltijas miera bataljona izveidošanā un izteica cerību, ka Baltijas miera bataljons kļūs par stūrakmeni jeb atskaites punktu, no kura Latvija veidos tiešām augstas klases aizsardzības struktūras.

Gādājot par aizsardzības spēku kvalitatīvu attīstību, aktīvāk jāpievēršas jaunatnes labākai sagatavošanai dienestam. Kā pozitīvu piemēru padomnieks atzīmēja zemessardzes integrēšanu kopīgajos aizsardzības spēkos. Pēc Kārļa Druvas vārdiem, aizvien efektīvāka kļūst arī militārpersonu profesionālā sagatavošana.

Semināra pirmās dienas darba kārtībā bija Valsts prezidenta militārā padomnieka un Nacionālās drošības padomes sekretāra Gundara Zaļkalna ieskats mūsu valsts drošības koncepcijā. Savu viedokli seminārā pauda arī Ārlietu ministrijas valsts ministrs Jānis Ritenis. Baltijas Stratēģisko pētījumu centra direktors Tālavs Jundzis runāja par Baltijas valstu aizsardzības stratēģijas aspektiem.

Savukārt Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš pievērsās Latvijas ārpolitikas aktualitātēm. Seminārā runāja arī vairāki Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji.

Šodien ārvalstu militārie atašeji dodas uz Ādažiem, lai iepazītos ar Baltijas miera bataljona mācību un treniņu apstākļiem, bet rīt Daugavpilī viņi vēros Latvijas robežsargu un zemessargu darbību.

Jānis Ūdris,

"LV" nozares redaktors

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!