• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šodien, 18.maijā, savu 75 gadu jubileju atzīmč viena no visizcilākajām personībām uz mūsu plančtas - pāvests Jānis Pāvils II (Karols Voitila).. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.1995., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības vadības un reformu demokratizācija Latvijā

Vēl šajā numurā

18.05.1995., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pāvestam Jānim Pāvilam II septiņdesmit pieci

Šodien, 18.maijā, savu 75 gadu jubileju atzīmē viena no visizcilākajām personībām uz mūsu planētas — pāvests Jānis Pāvils II (Karols Voitila).

 

Viņa Svētība Jānis Pāvils II (Karols Voitila) dzimis 1920.gada 18.maijā Polijā dzelzceļa kalpotāja ģimenē un jau bērnībā sava reliģiozā tēva iespaidā savu dzīves ceļu cieši saistījis ar kristietību. Otrā pasaules kara priekšvakarā pēc ģimnāzijas beigšanas Karols Voitila iestājās Jagelonas Universitātes Filoloģijas fakultātē Krakovā. Kad Otrā pasaules kara sākumā Poliju okupēja hitleriskā Vācija un universitāte tika slēgta, Karols Voitila sāka strādāt ķīmiskās rūpniecības koncernā "Solvei". Nākamais pāvests strādāja akmeņlauztuvēs, pēc tam par kurinātāju, paralēli darbam piedaloties katoļu inteliģences nodibinātā pagrīdes poētiskajā teātrī. Jau kara laikā Karols Voitila sāka apmeklēt garīgo semināru un gatavojās kļūt par garīdznieku. Garīdznieka kārtā viņš tika iesvētīts drīz pēc kara — 1946.gada 1.novembrī, 26 gadu vecumā. Drīzumā Karols Voitila devās uz Romu, kur līdz 1948.gadam studēja Dominikāņu universitātes "Angelikum"Filozofijas fakultātē. Viņš noklausījās lekciju kursus arī Šveices un Beļģijas katoļu universitātēs.

Atgriezies Polijā, Karols Voitila bija vikāra palīgs dažādās Krakovas arhibīskapijas draudzēs un vienlaikus strādāja par pasniedzēju garīgajā seminārā un universitātes Teoloģijas fakultātē. 1958.gadā Karols Voitila tika iecelts bīskapa kārtā un norīkots par Krakovas arhibīskapa palīgu.

Karols Voitila sarakstījis grāmatu "Personība un darbība", kā arī pētījumu par katolicisma atjaunināšanas avotiem.

Nozīmīgs nākamajam pāvestam bija 1967.gads, kad Karols Voitila (jūnijā) kļuva par kardinālu. Kopš tā laika viņu uzskatīja par kardināla Višinska pēcteci Polijas Katoļu baznīcas vadītāja amatā. Pēc 11 gadiem kardināls Voitila kļuva par Svētā Krēsla galvu, — kardināls Karols Voitila kļuva par pāvestu Jāni Pāvilu II. Šim notikumam bija izcila nozīme visas pasaules jaunākajā vēsturē. Kļūstot par visaugstāko Katoļu baznīcas autoritāti pasaulē, kā arī par Vatikāna valsts vadītāju, izcilais poļu tautas dēls netieši, taču ļoti spēcīgi ietekmēja arī poļu tautas nacionālo pašapziņu un sekmēja antikomunistisko kustību visā Austrumeiropā. Visus šos gadus Jānis Pāvils II aktīvi seko līdzi arī pasaules politiskajiem notikumiem. Visi, kam bijusi laime tikties ar Viņa Svētību Jāni Pāvilu II, uzsver šīs personības gaišo starojumu un cilvēcisko vienkāršību. Mums Latvijā par to bija iespējams pārliecināties 1993.gada 8. — 10.septembrī, kad Jānis Pāvils II apmeklēja mūsu valsti.

Šodien, Jāņa Pāvila II lielajā jubilejas dienā, Viņa Svētību sveic simtiem miljonu ticīgo visā pasaulē. Un šiem daudzajiem apsveikumiem savas balsis pievieno arī Latvijas iedzīvotāji.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!