• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumi Nr. 824 "Gaisa kuģu akrobātisko lidojumu veikšanas kārtība ". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.2015., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/op/2015/2.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.826

Grozījumi Ministru kabineta 2013.gada 3.decembra noteikumos Nr.1393 "Noteikumi par universālā pasta pakalpojuma saistību izpildes tīro izmaksu kompensēšanu"

Vēl šajā numurā

06.01.2015., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 824

Pieņemts: 23.12.2014.

OP numurs: 2015/2.6

2015/2.6
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 8 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.824

Rīgā 2014.gada 23.decembrī (prot. Nr.72 24.§)

Gaisa kuģu akrobātisko lidojumu veikšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju"
40.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka gaisa kuģu akrobātisko lidojumu veikšanas kārtību, kā arī akrobātisko lidojumu atļaujas izsniegšanas kārtību.

2. Šajos noteikumos lietotie termini atbilst Komisijas 2012. gada 26. septembra Īstenošanas regulā (ES) Nr. 923/2012, ar ko nosaka vienotus lidojumu noteikumus un ekspluatācijas normas aeronavigācijas pakalpojumiem un procedūrām un ar ko groza Īstenošanas regulu (ES) Nr. 1035/2011 un Regulas (EK) Nr. 1265/2007, (EK) Nr. 1794/2006, (EK) Nr. 730/2006, (EK) Nr. 1033/2006 un (ES) Nr. 255/2010 (turpmāk – regula Nr. 923/2012), lietotajiem terminiem.

3. Šo noteikumu prasības nepiemēro akrobātiskajiem lidojumiem, kurus veic aviācijas skates laikā.

4. Akrobātiskos lidojumus drīkst veikt persona, kurai ir:

4.1. Latvijas Republikā izsniegta vai atzīta citas valsts kompetentās iestādes izsniegta gaisa kuģa pilota apliecība ar tādu gaisa kuģa klases vai tipa kvalifikācijas atzīmi, kas atbilst gaisa kuģim, ar kuru tiks veikti akrobātiskie lidojumi;

4.2. Latvijas Republikā izsniegts vai atzīts citas valsts kompetentās iestādes izsniegts pilota kvalifikācijas apstiprinājums akrobātisko lidojumu veikšanai;

4.3. veselības apliecība atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē veselības prasības civilajā aviācijā.

5. Akrobātiskos lidojumus veic akrobātisko lidojumu zonā (turpmāk –zona). Zonu izveido saskaņā ar normatīvajiem aktiem par Latvijas Republikas gaisa telpas pārvaldību, struktūru un tās mainīšanas kārtību elastīgi izmantojamā gaisa telpas struktūras elementa īslaicīgi rezervētā zonā (TRA) un ierobežotā lidojumu zonā (R), ņemot vērā šādus nosacījumus:

5.1. zonas apakšējā robeža nav zemāka par 152 metriem (500 pēdām) no zemes virsmas, ja zona daļēji vai pilnībā ir izvietota ārpus lidlauka;

5.2. zonas apakšējā robeža ir zemes virsma, ja zona ir izvietota virs lidlauka skrejceļa;

5.3. zona neatrodas virs valsts nozīmes paaugstinātas bīstamības objektiem, pilsētām, ciemiem, dabas rezervātiem, nacionālajiem parkiem, dabas lieguma "Lubāna mitrājs" laikposmā no 1. marta līdz 1. novembrim un publisku pasākumu norises vietām;

5.4. zonas robežas piesaista vizuāliem orientieriem tā, lai gaisa kuģa pilotam tās ir nosakāmas lidojuma laikā;

5.5. zonā vai tās tuvumā atrodas teritorija bez potenciāli bīstamiem objektiem un šķēršļiem, kas atbilst gaisa kuģa ekspluatācijas instrukcijai lidojuma veikšanai, lai varētu veikt avārijas nosēšanos;

5.6. zona atrodas tālāk par 5556 metriem (3 jūras jūdzēm) no Rīgas gaisa satiksmes vadības zonas (CTR).

6. Akrobātiskos lidojumus veic ar gaisa kuģiem, kas ir sertificēti attiecīgo akrobātisko lidojumu veikšanai, atbilst ražotāja izdotajai konkrētā gaisa kuģa ekspluatācijas instrukcijai lidojuma veikšanai un pilota kvalifikācijas apstiprinājuma nosacījumiem, kā arī ir aprīkoti ar "Mode C" vai "Mode S" tipa atbildētāju un radiostaciju.

7. Akrobātiskie lidojumi ir atļauti, ja attālums no gaisa kuģa līdz mākoņiem ir lielāks vai vienāds ar šo noteikumu pielikumā noteikto attālumu.

8. Aizliegts veikt akrobātiskos lidojumus:

8.1. kas neatbilst pilota kvalifikācijai un gaisa kuģa ekspluatācijas instrukcijai lidojuma veikšanai;

8.2. zemāk par pilota kvalifikācijai atbilstošo minimālo pieļaujamo augstumu;

8.3. laikposmā no saulrieta līdz saullēktam;

8.4. ārpus zonas;

8.5. kontrolējamā gaisa telpā, ja saņemta gaisa satiksmes vadības dispečera komanda pārtraukt akrobātiskos lidojumus;

8.6. kontrolējamā gaisa telpā bez radiosakariem ar gaisa satiksmes vadības dispečeru un ar izslēgtu vai bojātu "Mode C" vai "Mode S" tipa atbildētāju.

9. Zonā drīkst atrasties un veikt akrobātiskos lidojumus tikai viens gaisa kuģis, izņemot gadījumus, ja tiek veikti akrobātiskie lidojumi grupā (divi vai vairāki gaisa kuģi vienlaicīgi veic akrobātiskos lidojumus).

10. Akrobātiskos lidojumus grupā atļauts veikt, ja ir norīkots akrobātisko lidojumu grupas vadītājs un ievērotas šādas prasības:

10.1. tikai akrobātisko lidojumu grupas vadītājs izmanto "Mode C" vai "Mode S" tipa atbildētāju;

10.2. visi akrobātisko lidojumu grupā iesaistītie gaisa kuģi ir aprīkoti ar radiostaciju.

11. Zonu akrobātisko lidojumu veikšanai piesaka valsts akciju sabiedrībā "Latvijas gaisa satiksme" (turpmāk – Latvijas gaisa satiksme) saskaņā ar normatīvajiem aktiem par Latvijas Republikas gaisa telpas pārvaldību, struktūru un tās mainīšanas kārtību.

12. Vairāki zonas lietotāji var apvienoties un iesniegt vienu šo noteikumu 11. punktā minēto pieteikumu, ja plāno secīgi veikt akrobātiskos lidojumus vienā laikposmā.

13. Persona, kas iesniegusi šo noteikumu 11. punktā minēto pieteikumu, ne vēlāk kā 30 minūtes pēc piešķirtās zonas izmantošanas beigām par to informē Latvijas gaisa satiksmi.

14. Ne vēlāk kā 30 minūtes pirms zonas izmantošanas sākuma katra gaisa kuģa kapteinis iesniedz Latvijas gaisa satiksmē lidojuma plānu, kas sagatavots atbilstoši regulas Nr. 923/2012 pielikuma 4. sadaļas prasībām. Ja zonā plānots veikt akrobātiskos lidojumus grupā, šajā punktā minēto lidojuma plānu iesniedz akrobātisko lidojumu grupas vadītājs. Lidojuma plānu var iesniegt tikai par tiem gaisa kuģiem, kas norādīti šo noteikumu 11. punktā minētajā pieteikumā.

15. Informējot Latvijas gaisa satiksmi saskaņā ar šo noteikumu 14. punktu, gaisa kuģa kapteinis un akrobātisko lidojumu grupas vadītājs izmanto tādus saziņas veidus un sakaru līdzekļus, kuri nodrošina, ka informācija adresātu sasniedz attiecīgi šo noteikumu 14. punktā noteiktajos termiņos.

16. Akrobātiskos lidojumus zonā vai tās daļā, kas atrodas kontrolējamā gaisa telpā, veic pēc tam, kad saņemta Latvijas gaisa satiksmes vadības dispečera atļauja ielidot kontrolējamā gaisa telpā.

17. Veicot akrobātisko lidojumu zonā, kas atrodas pilnībā vai daļēji kontrolējamā gaisa telpā, gaisa kuģa kapteinis un akrobātisko lidojumu grupas vadītājs:

17.1. pēc Latvijas gaisa satiksmes vadības dispečera atļaujas saņemšanas ielido zonā un paziņo par gatavību uzsākt akrobātisko lidojumu;

17.2. akrobātiskā lidojuma laikā uztur nepārtrauktus radiosakarus ar Latvijas gaisa satiksmes vadības dispečeru un izpilda dispečera norādījumus;

17.3. beidzot akrobātisko lidojumu, paziņo par to Latvijas gaisa satiksmes vadības dispečeram un izpilda dispečera norādījumus;

17.4. paziņo Latvijas gaisa satiksmei par lidojumu plāna slēgšanu.

18. Veicot akrobātisko lidojumu zonā, kas atrodas nekontrolējamā gaisa telpā, gaisa kuģa kapteinis un akrobātisko lidojumu grupas vadītājs:

18.1. ne vēlāk kā 30 minūtes pirms zonas izmantošanas paziņo Latvijas gaisa satiksmei precīzu laiku, kurā uzsāks piešķirtās zonas izmantošanu, kā arī paziņo, ja piešķirtās zonas izmantošana aizkavēsies vai tiks atcelta;

18.2. ne vēlāk kā 30 minūtes pēc akrobātisko lidojumu beigšanas paziņo Latvijas gaisa satiksmei par lidojumu plāna slēgšanu.

19. Latvijas gaisa satiksmei ir tiesības pieprasīt akrobātiskā lidojuma pārtraukšanu, ja tas apdraud gaisa kuģu lidojumu drošību. Gaisa kuģa kapteinis un akrobātisko lidojumu grupas vadītājs nekavējoties izpilda Latvijas gaisa satiksmes vadības dispečera norādījumus.

20. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009. gada 7. aprīļa noteikumus Nr. 306 "Gaisa kuģu akrobātisko lidojumu veikšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 57. nr.).

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss

 

Pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 23.decembra
noteikumiem Nr.824

Minimālais attālums no mākoņiem akrobātiskā lidojuma laikā

Nr.
p. k.

Gaisa kuģa tips

Akrobātisko lidojumu veids

Minimālais attālums no mākoņiem

vertikālajā plaknē

horizontālajā plaknē

1. Helikopteri un vertikālās pacelšanās un nosēšanās gaisa kuģi un lidmašīnas, kuru grīstē krišanas ātrums ir mazāks par 50 mezgliem Lidojumi bez augstuma izmaiņām Solo lidojumi

500 pēdas
(152 metri)

1 jūras jūdze
(1852 metri)
Lidojumi grupā

500 pēdas
(152 metri)

1,5 jūras jūdzes
(2778 metri)
Lidojumi ar augstuma izmaiņām Solo lidojumi

500 pēdas
(152 metri)

1,5 jūras jūdzes
(2778 metri)
Lidojumi grupā

800 pēdas
(244 metri)

3 jūras jūdzes
(5556 metri)
2. Gaisa kuģi, kas nav helikopteri un vertikālās pacelšanās un nosēšanās gaisa kuģi un nav lidmašīnas, kuru grīstē krišanas ātrums ir lielāks par 50 mezgliem Lidojumi bez augstuma izmaiņām Solo lidojumi

500 pēdas
(152 metri)

1,5 jūras jūdzes
(2778 metri)
Lidojumi grupā

800 pēdas
(244 metri)

3 jūras jūdzes
(5556 metri)
Lidojumi ar augstuma izmaiņām Solo lidojumi

1000 pēdas
(305 metri)

3 jūras jūdzes
(5556 metri)
Virzuļdzinēju lidmašīnu lidojumi grupā

1000 pēdas
(305 metri)

3 jūras jūdzes
(5556 metri)
Reaktīvo lidmašīnu lidojumi grupā

1500 pēdas
(457 metri)

4 jūras jūdzes
(7408 metri)

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!