• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas augstākais apbalvojums - Francijas prezidentam Fransuā Miterānam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.1995., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27110

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Valsts prezidents: starp Parīzi un Londonu

Vēl šajā numurā

09.05.1995., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas augstākais apbalvojums — Francijas prezidentam Fransuā Miterānam

Parīzē, Elizejas pilī, 5. maija pievakarē, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis pasniedza Francijas prezidentam Fransuā Miterānam I šķiras Triju Zvaigžņu ordeni ar zelta ķēdi.

Prezidentu Gunti Ulmani Fransuā Miterāns sagaidīja uz Elizejas pils kāpnēm un aicināja uz sarunu. Piedaloties Latvijas ārlietu ministram Valdim Birkavam, te, pils bibliotēkā, notika privāta saruna par politisko procesu attīstību, par Latvijas un Krievijas attiecībām šobrīd. Tika uzsvērts, ka gada laikā kopš prezidenta Gunta Ulmaņa iepriekšējās viesošanās šajā pilī no Latvijas izvests ārvalstu karaspēks un 4. maijā notikusī Skrundas lokatora ēkas iznīcināšana ir bijis vēl viens okupācijas beigu simbols.

Guntis Ulmanis informēja par Latvijas politiskajām aktualitātēm, par saimniecisko reformu attīstību un mūsu iesaistīšanos starptautiskajā finansu un komunikāciju infrastruktūrā. Tika atzīmēts triju Baltijas valstu vienotības princips visos svarīgākajos jautājumos, kā arī mūsu integrācijas centieni ar Ziemeļvalstīm. Sarunā tika uzsvērts, ka īpaši nozīmīgi notikumi pēdējā laikā vērojami Latvijas attiecībās ar Eiropas Savienību, ka vistuvākajā laikā tiks parakstīts Latvijas un ES asociatīvais līgums. Šajā sakarā Latvijā jau ir izveidotas valdības līmeņa struktūras, kas koordinē mūsu likumdošanas harmonizāciju ar ES standartiem. Guntis Ulmanis runāja arī par to, ko Latvija gatava dot šajā savienībā: Mūs uztrauc morālo kategoriju nozīmes mazināšanās starptautiskajā politikā. Latvija sāk apzināties, ka Eiropas Savienība mums nenes privilēģijas, bet pirmkārt pienākumus un saistības, un nopietni gatavojas tām.

Sarunā ar Francijas prezidentu galvenais temats bija Eiropas un globālās drošības institūciju sistēma un tās darbības pārkārtošanas jautājumi. Vispusīgi tika apspriestas problēmas, kas saistās ar Baltijas valstu uzņemšanu kolektīvās drošības struktūrās, pirmkārt — NATO.

Fransuā Miterāns augstu novērtēja Latvijas un Baltijas centienus un panākumus valstiskuma nostiprināšanā: Visu, ko jūs darāt, jūs darāt droši un noteikti. Viņš uzsvēra, ka Francijas attiecības ar Latviju ir stabilas un būs ilglaicīgas. Tās nevar mainīties vai kļūt atkarīgas no vienas vai otras personas, kas varētu ieņemt kādu no augstākiem varas posteņiem valstī.

Pievēršoties mūsu divpusējām attiecībām, tika izteikta vēlēšanās redzēt daudz jūtamāku franču kapitāla klātbūtni Latvijā un Baltijā kopumā, jo franču kapitāls ir nesaraujami saistīts ar franču kultūru, ko Latvijā tik augstu vērtē. Tika izteikta doma par Francijas institūta atvēršanu Rīgā.

Šoreiz prezidenti pievērsās arī kādai vēl neatrisinātai problēmai, kas saistās ar Latvijas vēstniecības vēsturiskās ēkas atgūšanu Parīzē. Tajā joprojām saimnieko Krievija.

Svinīgā ordeņa pasniegšanas ceremonija noritēja Vēstnieku salonā. Uzrunājot Triju Zvaigžņu ordeņa lielkrusta komandieri šajā svinīgajā ceremonijā, Guntis Ulmanis atzīmēja, ka Latvija šajās dienās atskatās uz savas neatkarības atjaunošanas pieciem gadiem un piemin cilvēkus, kuru prāts, darbs un mīlestība ir palīdzējusi atgūt un veidot valsti:

— Mēs izvērtējam šajā laikā paveikto un reizē lūkojamies rītdienā. Laiku lokos mēs esam smagi un sūri strādājuši, lai atgūtos no likteņa triecieniem un ciešanām, un allaž mums blakus bijuši draugi tuvu un tālumā.

Esmu gandarīts, ka Latvijai ir tik liels un stiprs draugs kā Jūs, Prezidenta kungs. Jūsu ticība mūsu kopīgajam liktenim bija tā, kas mūs stiprināja grūtos brīžos. Pasaule ir allaž ieklausījusies Jūsu domās par cilvēku un tautu savstarpējo saistību. Jums piemītošā māka vienā veselumā apvienot cilvēcisko un valstisko kalpos par paraugu visu laiku un valstu politiķiem.

Latvija atceras un augstu vērtē Jūsu ieguldījumu mūsu neatkarības stiprināšanā. Jūsu pārliecība par Eiropas tautu likteņu kopību, par mūsu tautu kultūras un nacionālās identitātes stiprināšanu ar laiku kļūs par Eiropas integritātes dialektisko vadlīniju. Vērojot Jūs, mēs esam mācījušies būt stipri un lepni. Lepni savā brīvībā un stipri savā apņēmībā.

Pasniedzot Jums Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu, es vēlos apliecināt Jums, Miterāna kungs, latviešu tautas visdziļākās simpātijas pret Jums. Pret Franciju. Pret franču tautu.

Fransuā Miterāns sirsnīgi pateicās par šo apbalvojumu, ko viņš uztverot kā augstu atzinību visai Francijai tautai. Savā atbildes runā Fransuā Miterāns pievērsās miera tematam, jautājumiem, kas skar Francijas un Latvijas, Francijas, Latvijas un Eiropas, visas pasaules tautu saskarsmi.

Valsts prezidenta Kanceleja, A.B.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!