• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs atgādinām : mēs arī esam pret kodolieroču izplatīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.1995., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27074

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 175

Par Igaunijas Republikas valdības, Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līgumu par savstarpējo bezvīzu iebraukšanas kārtību un līguma protokoliem

Vēl šajā numurā

27.04.1995., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs atgādinām : mēs arī esam pret kodolieroču izplatīšanu

Latvijas ārlietu ministra Dr. Valda Birkava referāts Kodolieroču neizplatīšanas konvencijas līguma dalībvalstu konferencē, Ņujorkā, pirmdien, 24. aprīlī

Prezidenta kungs,

Ekselences,

Cienījamie delegāti!

Latvijas Republikas vārdā apsveicu Jūs par to, ka uzņēmāties šīs vēsturiskās konferences vadību. Apsolu, ka mūsu delegācija strādās kopā ar jums, lai šīs konferences noslēgums būtu sekmīgs, kam ir ļoti svarīga nozīme cilvēces izdzīvošanā.

ANO dalībvalstis un citas valstis ir sapulcējušās šeit, lai turpinātu iedarbīgus kopīgus pasākumus, kas aizkavētu un novērstu draudus mieram. Valstis, kuras parakstījušas Kodolieroču neizplatīšanas līgumu (KNL), ir šeit, lai kodolieroču neizplatīšanas doktrīna kļūtu negrozāma un varētu cīnīties par kodolieroču iznīcināšanu. Tagad tā ir vispārzināma patiesība, ka kodolieroču izplatīšanās rada starptautiskus un reģionālus draudus mieram un drošībai. Kodolieroču neizplatīšanas līgums, kas vēršas pret šiem draudiem, ir kļuvis par vienu no pamatprincipiem, uz kā balstās mierīgu attiecību veidošanās starp valstīm.

Tā kā 1968. gadā Latvija bija okupēta valsts, tā nevarēja piedalīties konferencē, kurā tika izsludināts Kodolieroču neizplatīšanas līgums. Mēs tagad varam izrādīt savu cieņu šī līguma sastādītājiem un tām valstīm, kas izteica ticību: kodolieroču neizplatīšanas ideja var atrisināt nacionālās un kolektīvās drošības jautājumus. Atsakoties no vienas daļas savas suverenitātes, valstis, kas parakstījušas Kodolieroču neizplatīšanas līgumu, kopā iegūst daudz vairāk, samazinot risku pasaulei iet bojā kodolkara šausmās. Aukstā kara beigas ļāva izbeigt kodolbruņošanās sacensību un iesākt kodolatbruņošanos, kas vēl vairāk samazināja šo risku.

Mums tagad ir jāizšķiras: vai nu veidot jaunu starptautisko attiecību sistēmu, kuras pamatā ir stabils un prognozējams kodolieroču neizplatīšanas režīms, vai pakļaut draudiem jau sasniegto progresu. Latvija atbalsta pirmo: neierobežotu un bezierunu Kodolieroču neizplatīšanas līguma pagarināšanu.

Prezidenta kungs!

Viens no Kodolieroču neizplatīšanas līguma galvenajiem mērķiem ir novērst kodolieroču izplatīšanos ārpus valstīm, kur tie sākotnēji tika radīti. Pirms 27 gadiem pasaulē izveidojās tāda situācija, ka kodolvalstu skaits varētu būt nenosakāmi liels. Pastāvēja briesmas, ka tas turpinās pieaugt un daudzos reģionos strauji izplatīsies kodolbruņošanās sacensība.

Pārskatot Kodolieroču neizplatīšanas līguma īstenošanu pēdējos divdesmit piecos gados, vispirms jāatzīmē, ka horizontālā izplatīšanās valstīs, kurām nav kodolieroču, kopumā ir apturēta.

Tajā pašā laikā satraukumu izraisa valstis, kas, iespējams, meklē vai ir jau meklējušas iespēju iegūt kodolieročus.

Lai gan ilgu laiku ir gūti relatīvi panākumi kodolieroču horizontālajā neizplatīšanā, tomēr vertikālās neizplatīšanās apturēšana aukstā kara laikā izrādījusies grūtāk kontrolējama. Mēs izsakām gandarījumu par to, ka kodolbruņošanās sacensība starp kodolvalstīm ir beidzot pārtraukta. Dažādie atbruņošanās līgumi starp Savienotajām Valstīm un Krievijas Federāciju, kā arī kodolvalstu vienpusējie pasākumi ir pilnīgi pārmainījuši pasauli.

Vēl pavisam nesen neviens nevarējis paredzēt kodolbruņošanās lielo progresu. Tas ir noticis, pateicoties jaunajam starptautiskajam klimatam un to kodolvalstu labajai gribai, kuras uzņēmušās saistības, parakstot Kodolieroču neizplatīšanas līgumu. Svarīga loma ir arī tai stabilitātei, drošībai un prognozējamībai, ko nodrošināja Kodolieroču neizplatīšanas līguma režīms. Šī situācija atļāva saskaņoti izpildīt atbruņošanās programmu.

Novērtējot gūtos panākumus, jāatceras, ka darāmā vēl daudz. Mēs ceram, ka visi pašreizējie un nākotnē parakstītie atbruņošanās līgumi un saistības tiks pilnīgi un iespējami ātri izpildīti. Nākošais, mums ir iespējams noslēgt vispusīgu kodolizmēģinājumu aizlieguma līgumu. Mēs iestājamies par to, lai ātrāk pabeigtu sarunas par vispārēja, daudzpusēja efektīvi kontrolējama kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma noslēgšanu. Mēs aicinām visas valstis ievērot kodolieroču izmēģinājumu moratoriju, pirms šāds līgums stājas spēkā. Turklāt mēs ar nepacietību gaidām sarunu sākumu par vienošanos, kas aizliegtu ražot izejmateriālu kodolieročiem vai citām kodolsprāgstvielām.

Šādai konvencijai jābūt nediskriminējošai, daudzpusējai, starptautiskai un efektīvi pārbaudāmai. Šāda vienošanās kopā ar Kodolizmēģinājumu aizlieguma līgumu neizmērojami palielinās savstarpēju uzticēšanos.

Negatīvās un pozitīvās drošības garantijas, kā nesen paziņoja kodolvalstis un kā atzina ANO Drošības padome, ir papildu pasākums uzticības veidošanā. Latvija iestājas par to, lai notiktu tālāka diskusija par šādu pasākumu paplašināšanu, ieskaitot sarunas par tiesiski saistošām drošības garantijām.

Relatīvie panākumi, ko guvis Kodolieroču neizplatīšanas līgums, ir, pateicoties tam, ka to parakstījušas tik daudzas valstis. Valstis ir uzticējušās neizplatīšanas režīmam, zinot, ka lielākā daļa kaimiņvalstu arī parakstījušas šo līgumu. Lai arī cik iespaidīgi tas var likties, ka 178 valstis ir parakstījušas Kodolieroču neizplatīšanas līgumu, nopietnie draudi, ko rada kodolieroču izplatīšanās, parāda, ka šis skaitlis nav pietiekami liels. Tāpēc mēs aicinām valstis, kas vēl nav parakstījušas šo līgumu, īpaši valstis, kas vēl tikai gatavojas to darīt, pievienoties līgumam. Mēs ceram, ka līdz šī gadsimta beigām Kodolieroču neizplatīšanas līgumam būs pievienojušās visas valstis.

Prezidenta kungs!

Latvija ir noslēgusi drošības līgumu ar Starptautisko atomenerģijas aģentūru (IAEA) un ir pateicīga par saņemto tehnisko palīdzību, lai radītu saskaņotu tehniskās palīdzības plānu drošības pasākumiem nākotnē. Mēs aicinām visas valstis, kas vēl nav izpildījušas savas saistības un noslēgušas drošības līgumus ar IAEA, to izdarīt.

Latvija ir pārliecināta, ka starptautiska sadarbība un efektīva kontroles sistēma IAEA ietvaros ir nepieciešama, lai panāktu kolektīvo drošību reģionālā un globālā mērogā.

Vietām, kur atrodas kodolieroči, vai ar tiem saistītām vietām, jākļūst pieejamākām kontrolei un jāpalielina to drošība. Kā apgalvoja IAEA ģenerāldirektors šajā konferencē, valstīm nevajadzētu šo kontroli uzskatīt par piespiedu, bet gan par iespēju apliecināt savu uzticību kodolieroču neizplatīšanas līgumam. Ir svarīgi, ka valstis ir pārliecinātas, ka informācija, ko dod IAEA kontroles, ir precīza un pilnīga.

Prezidenta kungs!

Es gribētu atcerēties Latvijas paziņojumu ANO Ģenerālās Asamblejas 49. sesijā, kurā mēs aicinājām "ne tikai uz demokrātisku koalīciju, bet arī uz cīņu pret organizēto noziedzību, tirdzniecību ar kodolmateriāliem un narkotikām". Nepieciešamība pēc šādām koalīcijām ir sevišķi svarīga kodolieroču neizplatīšanā, jo realitāte, ar kuru mēs tagad sastopamies, ir tāda, ka ne tikai valstīm, bet arī atsevišķām personām ir iespēja piekļūt masu iznīcināšanas ieročiem. Tas rada neprognozējamas briesmas nacionālajam un starptautiskajam mieram un drošībai.

Ir nepieciešams veikt steidzamus pasākumus robežu nostiprināšanā un drošībā, lai novērstu nesankcionētu un nekontrolētu kodolmateriālu pārvietošanu.

Latvija stingri iestājas par to, lai panāktu reģionālās vienošanās, un uzskata, ka sadarbība robežu jautājumos ir iedarbīga un ne pārāk dārga metode, lai novērstu nelegālu tirdzniecību ar kodolmateriāliem. Ir svarīgi garantēt finansiālos resursus IAEA drošības pasākumu un citu kodoldrošības pasākumu veikšanai.

Prezidenta kungs!

Kodolieroču neizplatīšanas līgums mums ir bijis ļoti noderīgs. Tas ir pierādījis, ka ir dzīvotspējīgs un kļuvis par starptautiskās drošības sistēmas pamatprincipu. Tādējādi šis līgums ir neierobežoti un bez ierunām jāpagarina.

Kodolieroču neizplatīšanas līgums ir vienīgais atbruņošanās līgums, kas pieejams visām valstīm. Tas ir starptautiski saistošs likums — globāla norma. Līguma neierobežota pagarināšana padarīs tajā ietvertās juridiskās saistības par nemainīgām. Tas ir līgums, kuru mēs negribētu pārskatīt kaut kad tālākā nākotnē.

Jebkuri noteikumi tā paplašināšanai vai ierobežošanai radītu neizmērojami lielu risku, ka mūsu kopīgās pūles apturēt kodolieroču izplatīšanu izrādītos veltīgas. Lai arī cik labi domāti noteikumi un ierobežojumi līguma paplašināšanā, šādi priekšlikumi, ja tie tiktu pieņemti, noteikti mazinātu līguma spēku un IAEA režīmu.

Pastāv risks, ka galvenais šī līguma panākums — horizontālās izplatīšanās ierobežošana — tiktu apdraudēts. Mēs dzīvojam pasaulē, kurā ir ļoti daudz reģionālo konfliktu un konkurence. Neskatoties uz to, ka ne vienmēr spējam vai vēlamies risināt reģionālos konfliktus, mēs ar Kodolieroču neizplatīšanas līgumu kopumā esam panākuši, lai šie nestabilie reģioni nepārvērstos par kodolieroču arēnu.

Izvirzot apspriešanai šī līguma perspektīvu, mēs riskējam izraisīt pa spirāli augšupejošu kodolbruņošanos šajos nestabilajos reģionos.

Priecājoties par šī līguma panākumiem kodolieroču horizontālās izplatīšanās ierobežošanā, jāatzīmē arī nozīmīgie atbruņošanās pasākumi, ko veikušas kodolvalstis, īstenojot šī līguma 6. pantu. Tālākiem atbruņošanās pasākumiem ir nepieciešama stabilitāte un prognozējamība, ko var panākt, paplašinot Kodolieroču neizplatīšanas līgumu. Šīs konferences lēmums, kas rada nenoteiktību un neskaidrību par šī līguma režīmu nākotnē, neveicinās tālāku kodolieroču arsenāla samazināšanos valstīs.

Ir nepieciešama noteiktība un skaidrība, lai pasaule varētu atbrīvoties no kodolieročiem. Kodolieroču ilgais mūžs vai draudošais spēks prasa, lai lēmumi par tiem tiktu pieņemti daudzus gadus uz priekšu. Tikai neierobežota šī līguma pagarināšana nodrošinās to kontekstu, kurā kodolvalstis būs informētas un varēs pieņemt lēmumus par kodolatbruņošanos nākotnē. Un šī līguma neierobežota paplašināšana atturēs valstis, kurām nav kodolieroču, no centieniem tos iegūt, ja šī līguma nebūtu. Beidzot, neierobežota šī līguma pagarināšana palīdzēs radīt pamatu, kas pamudinātu valstis, kuras gatavojas pievienoties līgumam, to darīt.

Pateicos Jums, Prezidenta kungs!

"LV" (Gunta Štrauhmane)

tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!