• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķīnas Tautas Republikas interese par Latviju ir noturīga. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.1995., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27068

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas komitejas informācija

Par 1991.-1995. gada patēriņa cenu indeksiem

Vēl šajā numurā

27.04.1995., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ķīnas Tautas Republikas interese par Latviju ir noturīga

Atklātā domu apmaiņā izvērtās preses konference, ko bija sarīkojis Ķīnas Tautas Republikas tirdzniecības un ekonomikas jautājumu padomnieks Luaņs Čunšens vēstniecības jaunajā birojā Rūpniecības ielā. Viņš augstu novērtēja Latvijas ģeogrāfisko atrašanās vietu, kas dod labas iespējas sekmīgai tirdzniecībai starp Rietumiem un Austrumiem. Luaņs Čunšens uzsvēra, ka Ķīna ir vienlīdz ieinteresēta kā Latvijas tirgū tā arī ieiešanā caur Latviju plašajā Krievijas un citu valstu — bijušo PSRS republiku — milzīgajā tirgū. Savukārt Latvijas produkcijai varētu būt labs noiets Ķīnā. Pēc vēstniecības padomnieka domām, labākais veids Ķīnas tirgus apgūšanai latviešiem būtu piedalīšanās Ķīnas lielākajos gadatirgos. Pavisam drīz (no 15. līdz 21. jūnijam) jau sesto reizi notiks slavenais Harbinas gadatirgus. Pašlaik darbojas slavenā Kvančžouas starptautiskā izstāde. Nākamā Kvančžouas izstāde notiks no 15.oktobra līdz 5.novembrim un tajā, pēc Luaņa Čunšena domām, visnotaļ vēlama Latvijas uzņēmēju piedalīšanās. Savukārt nākamajā gadā Ķīnas komersanti būs starptautiskās izstādes dalībnieki Rīgā.

"Mēs esam ļoti ieinteresēti iespējami ātrāk iepazīstināt Latviju ar Ķīnas Tautas Republikas precēm," uzsvēra Luaņs Čunšens."No vienas puses slikti, ka Latvijā ir ļoti maz Ķīnas ražojumu, bet no otras — labi, jo tā ir garantija, ka te nav bijis jāsastopas ar sliktām Ķīnas precēm. Tāpēc mēs ļoti lielu vērību veltām savu ražojumu kvalitātei," teica vēstniecības padomnieks.

Uz "LV" jautājumu, vai Ķīna ir ieinteresēta arī kapitāla investīcijās kādā no Latvijas rūpniecības uzņēmumiem, Luaņs Čunšens atbildēja apstiprinoši. Pēc viņa domām, šādai sadarbībai esot laba perspektīva. Taču ceļā uz to, protams, jāparaksta abu valstu līgums par investīciju aizsardzību. Ķīnas vēstniecības padomnieks pauda viedokli, ka sākumā Ķīnas biznesmeņi labprātāk ieguldīs savus kapitālus infrastruktūras attīstībā Latvijā un tikai pēc tam plašākos rūpniecības projektos. Līdzīgi šis process risinājies arī citās valstīs. Luaņs Čunšens pozitīvi novērtēja vairāku Ķīniešu restorānu darbību Rīgā, savstarpējā konkurence nostiprina šo restorānu servisa kvalitāti. Padomnieks izteicās, ka līdztekus šiem restorāniem drīz parādīsies Ķīnas preču veikali.

Uz otru "LV" jautājumu — vai Ķīnas darījumu aprindu cilvēki pietiekami skaidri nošķir Baltijas valstis no citām bijušajām PSRS republikām, kas tagad apvienojušās NVS, padomnieks Čunšens atbildēja, ka daudziem Ķīnā šī principiālā atšķirība vēl neesot skaidra. Taču pats Luaņs Čunšens, tāpat citi Ķīnas diplomāti labi izprot mūsu situāciju. Viņiem labi zināms, kā Baltijas valstu liktenis tika izlemts ar nodevīgo Molotova — Rībentropa paktu. Luaņs Čunšens uzsvēra, ka Latvijas, arī abu pārējo Baltijas valstu, lielā atšķirība no citiem bijušās PSRS reģioniem ir skatāma jau tīri vizuālā ziņā. Esot liela starpība kultūras līmeņa ziņā. Latvija esot izteikti eiropeiska valsts.

Padomnieks izteica pārliecību, ka Latvijā daudz ātrāk nostabilizēsies ekonomiskā situācija. "Latviju es redzu kā mazu, taču perspektīvu mūsu ekonomiskās sadarbības tirgu," teica Luaņs Čunšens. Daudz plašākas perspektīvas paredzamas Latvijai kā Ķīnas vienotājai ar Rietumeiropu kā arī milzīgo NVS tirgu.

Luaņs Čunšens arī pastāstīja, ka Ķīnas vēstniecībā allaž uzmanības centrā ir "Latvijas Vēstnesis". Darbiniece latviete atreferējot ķīniešu doplomātiem "LV" saturu, pēc tam atsevišķas mūsu laikrakstā publikācijas tiekot tulkotas detalizētai iepazīšanai.

Jānis Ūdris

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!