• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts - par šķirnes dzīvniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.1995., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27042

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

31.03.1995., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts - par šķirnes dzīvniekiem

Lai šķirnes lopi, kažokzvēri, putni nekļūtu retums

Maija Brunovska, Zemkopības ministrijas lopkopības produkcijas nodaļas priekšnieka vietniece - speciāli "Latvijas Vēstnesim"

"Latvijas Vēstneša" 2.marta numurā publicēta Zemkopības ministrijas pavēle nr.43 "Par Valsts subsīdiju fonda izlietošanu augkopības un lopkopības nozares attīstībai 1995.gadā". Tas nozīmē, ka stimulēti tiek tie lauksaimnieki, kuri specializējas sēklaudzēšanā, tīršķirnes sējumu paplašināšanā, veselu un augstražīgu ganāmpulku veidošanā, kā arī selekcijas darba veicēji.

Šajā numurā - "Nolikums valsts subsīdiju piešķiršanai šķirnes zvēru vaislas materiāla iepirkšanai ārvalstīs" un "Nolikums Valsts subsīdiju piešķiršanai šķirnes putnu vaislas materiāla iepirkšanai ārvalstīs", kā arī tiem sekojošie pielikumi.

Kāpēc ir nepieciešama šāda subsidēšana un ar to saistītais konkurss? Pēc selekcijas plāna mums ir zināms, kādas putnu šķirnes vajadzīgas, lai atjaunotu putnkopību, kādas kažokzvēru šķirnes vēlamas, lai bagātinātu to nokrāsu, kas būtu nepieciešams, lai valstī atjaunotu pilnasinīgu ganāmpulku. Mēs esam ieinteresēti atrast tās saimniecības vai arī privātās firmas, kuras varētu iepirkt kvalitatīvāku un arī lētāku šo konkrēto vaislas materiālu.

Konkursu izsludinām un tā noteikumus izstrādājam, lai pieteiktos visi interesenti (tas Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamentā jāizdara līdz 1.aprīlim), un mēs subsīdiju piešķiršanai varētu izvēlēties pašus perspektīvākos. Jo ņemsim vērā, vai pretendentu kolektīvos ir labi speciālisti; vai tur ir attiecīgi apstākļi, lai varētu audzēt augstvērtīgus vaislas dzīvniekus; vai šīs saimniecības nav parādos - tad nav jēgas piešķirt subsīdijas, jo šī naudiņa aizies parādu dzēšanai.

Svarīgi ir arī saglabāt augstvērtīgu mājlopu ganāmpulku. Diemžēl pašlaik materiālo apstākļu dēļ daudzi zemnieki spiesti to atražot no nekvalitatīviem dzīvniekiem. Jo šķirnes saimniecības, izaudzējušas augstražīgus mājlopus, nevar atļauties tos pārdot par gaļas cenu. Lai zemnieks spētu nopirkt kvalitatīvas telītes, cūkas un citus lopus un arī šķirnes saimniecība neciestu zaudējumus, šogad izlēmām šīm saimniecībām no subsīdijām piemaksāt ciltsvērtību. Iespēju robežās cenšamies atbalstīt īstās, patiesās vērtības - lai mūsu valsts lopkopība neizvirst, lai nesagrūst pamati, kas ilgi veidoti un kopti.

Dzintra Ciekurzne,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!