• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valdības 28. marta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.1995., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27011

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas vēlēšanu likums

Vēl šajā numurā

29.03.1995., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdības 28. marta sēdē

Vakar MK sēdē tika izskatīts un akceptēts iesniegšanai Saeimā likumprojekts "Par dzīvokļa īpašumu". Likumprojekts izstrādāts, lai reglamentētu īpašuma attiecības daudzdzīvokļu mājās. Tajā ir noteiktas dzīvokļa īpašnieka un viņa ģimenes locekļu tiesības un pienākumi, viņu savstarpējās tiesiskās attiecības, dzīvokļa pārdošanas un ieķīlāšanas kārtība, kā arī atbildība par dzīvokļa izmantošanas noteikumu neievērošanu. Saskaņā ar likuma projektu par dzīvokļa īpašniekiem varēs kļūt LR pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji un valstī reģistrētās juridiskās personas. Likums tiks piemērots privatizētiem kooperatīvajiem dzīvokļiem un dzīvokļiem, kuri iegūs īpašniekus atbilstoši likumam "Par valsts un pašvaldību dzīvokļu privatizāciju", kas pašlaik tiek skatīts Saeimā.

Valdība akceptēja noteikumus, kas paredz ienākuma nodokļa ieņēmumu ieskaitīšanu pašvaldību budžetos avansa kārtībā. Saskaņā ar noteikumiem Valsts ieņēmumu dienests katras pašvaldības budžetā avansa veidā pārskaitīs 1/12 daļu no prognozējamiem attiecīgās pašvaldības iedzīvotāju ienākuma nodokļa gada ieņēmumiem. Beidzoties kārtējam ceturksnim, Valsts ieņēmumu dienestā tiks aprēķināta starpība starp katras pašvaldības budžetā ieskaitīto avansu un faktisko ieņēmumu summu, kuru ieturēs vai pieskaitīs pie nākamā avansa maksājuma. Šāda kārtība ir nepieciešama, lai pašvaldības varētu laikus saņemt tām pienākošos līdzekļus, jo ieņēmumu pārskaitīšana pēc strādājošā dzīvesvietas prasa ievērojamu laiku.

Ministri akceptēja arī pašvaldību finansu izlīdzināšanas aprēķina algoritmu 1995. gadam. Saskaņā ar to pašvaldību ienākumu izlīdzināšana notiks atbilstoši iedzīvotāju sociālajai un vecuma struktūrai, nevis pēc infrastruktūras izvietojuma, kā tas notiek šobrīd. Jaunā kārtība paredz, ka no pašvaldībām, kuru ienākumi pārsniedz valsts vidējo līmeni, tiks ieturēti tikai 50 procenti no pārsnieguma summas. Savukārt pašvaldības ar zemiem ienākumiem saņems tikai 84 procentus no nepietiekamās summas, un tādējādi tiks rosinātas meklēt papildu ienākumus. Jauno finansu izlīdzināšanas kārtību Latvijas Pašvaldību savienība ir principā atbalstījusi. Tika izveidota arī Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda padome.

Ar valdības rīkojumu tika izveidota jauna valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" padome. Par tās priekšsēdētāju iecelts RTU profesors J.Gerhards.

Valdības sēdē apstiprināja kārtību, kādā Latvijā maksājami nodokļi un nodevas, pildot ASV un LR valdību Līgumu par tehnisko palīdzību, kas paredz ASV palīdzību Skrundas lokatora jaunā objekta iznīcināšanā. Saskaņā ar to no nodokļiem, nodevām un muitas kontroles paredzēts atbrīvot līguma izpildei izmantojamos kuģus, lidmašīnas, autotransportu, materiālus un iekārtas. No lielākās daļas nodevu un nodokļu maksāšanas paredzēts atbrīvot līguma izpildē iesaistītos uzņēmumus un personālu.

Ar MK rīkojumu trīs mūsu valsts pārstāvji iecelti jauktās Latvijas un Baltkrievijas demarkācijas komisijas sastāvā. Par komisijas līdzpriekšsēdētāju no Latvijas puses iecelts vēstnieks Baltkrievijā Jānis Lovniks.

Apstiprināti noteikumi par darījumu novērtējuma komisiju, kuras uzdevums būs sniegt atzinumus par tirgus cenas vai tirgus vērtības noteikšanu gadījumos, kad nodokļu maksātājs nepiekrīt nodokļu administrācijas lēmumam par vērtības noteikšanu darījumam. Komisijas locekļu skaitu un sastāvu apstiprinās Ministru kabinets.

MK apstiprināja kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodokļus. Ar pašvaldību nodevu varēs aplikt tikai tos pašvaldības domes vai padomes un to izveidoto iestāžu sniegtos pakalpojumus, kuri saistīti ar pašvaldības vēlētās institūcijas administratīvajiem izdevumiem.

Vēl valdība akceptēja Valsts pārvaldes reformas koncepciju un Rojas ostas robežu noteikumus.

 

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!