• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valmieras pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras pilsētas domes 2014. gada 28. augusta saistošie noteikumi Nr. 214 "Par pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras pilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2014., Nr. 216 https://www.vestnesis.lv/op/2014/216.26

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

31.10.2014., Nr. 216

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 214

Pieņemts: 28.08.2014.

OP numurs: 2014/216.26

2014/216.26
RĪKI

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.214

Valmierā 2014.gada 28.augustā

Par pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras pilsētā

Apstiprināti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
28.08.2014. lēmumu Nr.264 (prot. Nr.12, 20.§)

Precizēti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
23.10.2014. lēmumu Nr.346 (prot. Nr.16, 33.§)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 35.panta trešo un ceturto daļu,
Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumu Nr.913
"Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni" 3.punktu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka sociālās palīdzības pabalstu veidus un apmērus, pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību Valmieras pilsētas pašvaldībā.

2. Noteikumos lietoto terminu skaidrojums:

2.1. Ārkārtas situācija – apstākļu kopums, kas radies stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzamu apstākļu rezultātā un persona (ģimene) nespēj apmierināt savas pamatvajadzības minimālā apmērā.

2.2. Mājsaimniecība – persona vai personu grupa, kuru saista radniecība vai citas personiskas attiecības, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī un tā uzturēšanu veic kopīgi.

2.3. Pašvaldības iedzīvotāji – Valmieras pilsētas pašvaldības teritorijā pamata dzīvesvietu deklarējušas personas.

3. Pabalstus piešķir mājsaimniecībai, kura deklarējusi savu dzīvesvietu Valmieras pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

4. Valmieras pilsētas pašvaldībā ir noteikti šādi pabalstu veidi:

4.1. vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā;

4.2. pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai;

4.3. brīvpusdienas skolēniem;

4.4. uzturmaksas atlaide Valmieras pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem;

4.5. pabalsts mācību gada uzsākšanai;

4.6. pabalsts daļēju medicīnisko izdevumu apmaksai.

II. PABALSTU PIEPRASĪŠANAS KĀRTĪBA

5. Pabalsta saņemšanai pašvaldības iedzīvotājs Valmieras Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu un iztikas līdzekļu deklarāciju, citus attiecīgā pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus un pierāda tiesības saņemt pabalstus, deklarējot mājsaimniecības ienākumus saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošiem normatīvajiem aktiem par trūcīgas ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu.

6. Tiesības saņemt pabalstus, kas noteikti šo noteikumu 13., 14. un 15.punktā, tiek noteiktas, veicot mājsaimniecības ienākumu izvērtēšanu, ņemot vērā tikai tās rīcībā esošus naudas līdzekļus, izņemot mājsaimniecības, kurām noteikts trūcīgas ģimenes statuss.

7. Tiesības saņemt pabalstu, kas noteikts šo noteikumu 11.punktā tiek noteiktas, neizvērtējot personas (ģimenes) ienākumus.

8. Sociālās palīdzības piešķiršanas gadījumā, Valmieras Sociālā dienesta sociālā darba speciālists var noslēgt rakstisku vienošanos par līdzdarbības pienākumu pildīšanu ar katru pilngadīgo pabalsta saņēmēju, vienojoties par pasākumiem pabalsta pieprasītāja un viņa ģimenes sociālās situācijas uzlabošanai.

9. Lēmumu par sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanu vai atteikumu piešķirt sociālo palīdzības pabalstu Valmieras Sociālais dienests pieņem, novērtējot visus mājsaimniecības ienākumus, ne vēlāk kā desmit darba dienu laikā no dienas, kad izvērtēšanai iesniegti visi nepieciešamie dokumenti.

10. Lēmumu par pabalstu, kas noteikts šo noteikumu 14.punktā pieņem piecu darba dienu laikā no visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

III. PABALSTU PIEŠĶIRŠANAS UN IZMAKSAS KĀRTĪBA

11. Vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā

11.1. Tiesības saņemt pabalstu ārkārtas situācijā (stihiskas nelaimes, ugunsgrēks, plūdi vai iepriekš neparedzami apstākļi) ir personām, kuras deklarējušas dzīvesvietu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā un ārkārtas situācijas dēļ nespēj nodrošināt pamatvajadzības minimālā apmērā.

11.2. Pabalstu ārkārtas situācijā piešķir, pamatojoties uz sociālā darba speciālista sniegto atzinumu, ņemot vērā klienta sociālo situāciju, spēju apmierināt savas pamatvajadzības, ārkārtas situācijas izraisītās sekas, materiālos zaudējumus, kas radušies ārkārtas situācijas izraisīto seku rezultātā, kā arī īpašuma un mantas apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem.

11.3. Pabalstu piešķir, ja iesniegums Valmieras Sociālajā dienestā saņemts ne vēlāk kā viena mēneša laikā no ārkārtas situācijas rašanās. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir līdz trīs valstī noteiktām minimālām mēneša darba algām. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Valmieras pilsētas pašvaldības dome.

12. Pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai

12.1. Tiesības saņemt pabalstu garantētā minimālā ienākumu nodrošināšanai ir Valmieras pilsētas pašvaldībā dzīvesvietu deklarējušām personām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas reglamentē kārtību, kādā aprēķināms, piešķirams un izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai.

12.2. Valmieras pilsētas pašvaldībā garantētais minimālais ienākumu līmenis pilngadīgai personai ir EUR 50 mēnesī, bērnam – EUR 57 mēnesī.

12.3. Pabalstu garantētā minimālā ienākumu nodrošināšanai izmaksā par kārtējo kalendāra mēnesi, izmaksu veicot divas reizes mēnesī:

12.3.1. līdz kārtējā mēneša 15. (piecpadsmitajam) datumam;

12.3.2. līdz kārtējā mēneša pēdējai darba dienai.

13. Brīvpusdienas izglītojamiem

13.1. Tiesības saņemt brīvpusdienas ir Valmieras pilsētas pašvaldībā dzīvesvietu deklarējušo mājsaimniecību bērniem, kuru pēdējo trīs mēnešu ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli nepārsniedz 60 procentus no attiecīgā gada 1.janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēra un mājsaimniecību bērniem, kuri sasnieguši pilngadību un turpina līdz pilngadībai uzsāktās mācības kādā no izglītības iestādēm.

13.2. Brīvpusdienas tiek piešķirtas sākot no nākamās mācību dienas, skaitot no dienas, kad Valmieras Sociālais dienests ir pieņēmis lēmumu par brīvpusdienu piešķiršanu, līdz kārtējā mācību pusgada pēdējai mācību dienai. Sākoties jaunam mācību pusgadam mājsaimniecībai atkārtoti Valmieras Sociālajā dienestā jāiesniedz dokumenti, kas paredz tiesības saņemt brīvpusdienas.

13.3. Brīvpusdienām piešķirtie līdzekļi tiek pārskaitīti pakalpojumu sniedzējiem, kas realizē ēdināšanu katrā konkrētajā izglītības iestādē.

14. Uzturmaksas atlaide Valmieras pirmsskolas izglītības iestāžu izglītojamiem

14.1. Tiesības saņemt uzturmaksas atlaidi ir Valmieras pilsētā dzīvesvietu deklarējušo mājsaimniecību bērniem:

14.1.1. 100 procentu apmērā bērniem no trūcīgām ģimenēm;

14.1.2. 50 procentu apmērā bērniem no mājsaimniecībām, kuru pēdējo trīs mēnešu ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli nepārsniedz 60 procentus no attiecīgā gada 1.janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēra.

14.2. Uzturmaksas atlaide tiek piešķirta sākot no nākamās darba dienas, skaitot no dienas, kad Valmieras Sociālais dienests ir pieņēmis lēmumu par uzturmaksas atlaides piešķiršanu, līdz kārtējā mācību pusgada pēdējai darba dienai. Sākoties jaunam mācību pusgadam mājsaimniecībai atkārtoti Valmieras Sociālajā dienestā jāiesniedz dokumenti, kas paredz tiesības saņemt uzturmaksas atlaidi.

14.3. Uzturmaksas atlaidēm piešķirtie līdzekļi tiek pārskaitīti pakalpojumu sniedzējiem, kas realizē ēdināšanu katrā konkrētā Valmieras pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē.

15. Pabalsts mācību gada uzsākšanai

15.1. Tiesības saņemt pabalstu mācību gada uzsākšanai ir Valmieras pilsētā dzīvesvietu deklarējušām mājsaimniecībām, kurām:

15.1.1. piešķirts trūcīgas ģimenes (personas) statuss, kas noteikts Latvijas Republikā spēkā esošos normatīvos aktos par trūcīgas ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu;

15.1.2. vidējie ienākumi mēnesī pēdējo trīs mēnešu laikā uz vienu mājsaimniecības locekli nepārsniedz ienākumu līmeni, kas noteikts Latvijas Republikā spēkā esošos normatīvos aktos par trūcīgas ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu.

15.2. Pabalsts ir netiešs un tas tiek izsniegts dāvanu kartes veidā.

15.3. Pabalsts ir vienreizējs un tā lielums ir EUR 43 apmērā.

15.4. Pabalsts mācību līdzekļu un skolas piederumu iegādei tiek piešķirts par katru nepilngadīgu izglītojamo, kurš apmeklē:

15.4.1. vispārējās izglītības iestādi (sākumskola, pamatskola, vidusskola, ģimnāzija);

15.4.2. arodizglītības iestādi (arodskola, arodģimnāzija, arodvidusskola);

15.4.3. vidējās profesionālās izglītības iestādi (proftehniskās vidusskolas, tehnikumi).

15.5. Valmieras Sociālajā dienestā papildus iesniegumam jāiesniedz izziņa no izglītības iestādes par to, kurā klasē vai kursā izglītojamais mācīsies.

15.6. Pabalsts tiek izsniegts trīs darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

15.7. Iesniegumi pabalsta saņemšanai Valmieras Sociālajā dienestā tiek pieņemti no pirmās jūlija mēneša apmeklētāju pieņemšanas dienas līdz pēdējai septembra mēneša apmeklētāju pieņemšanas dienai.

16. Pabalsts daļēju medicīnisko izdevumu apmaksai

16.1. Pabalsts daļēju medicīnisko izdevumu apmaksai ir:

16.1.1. pabalsts slimnīcas izdevumu daļējai apmaksai;

16.1.2. pabalsts zobu protezēšanas izdevumu daļējai apmaksai;

16.1.3. pabalsts optisko briļļu izdevumu daļējai apmaksai;

16.1.4. pabalsts ārstu izrakstīto medikamentu izdevumu daļējai apmaksai.

16.2. Tiesības saņemt pabalstus medicīnisko izdevumu apmaksai Valmieras pilsētā dzīvesvietu deklarējušiem:

16.2.1. vienatnē dzīvojošiem nestrādājošiem pensionāriem, personām, kurām noteikta 1. un 2.grupas invaliditāte, kuru pensija nav lielāka par 80 procentiem no attiecīgā gada 1.janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēra;

16.2.2. mājsaimniecībā dzīvojošām personām, kurām noteikta 1.grupas invaliditāte, ja ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli nepārsniedz 80 procentus no attiecīgā gada 1.janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēra;

16.2.3. mājsaimniecībā dzīvojošiem pensionāriem un personām, kurām noteikta 2.grupas invaliditāte, ja ienākumi uz vienu ģimenes nepārsniedz 60 procentus no attiecīgā gada 1.janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēra;

16.2.4. personām no trūcīgām ģimenēm.

16.3. Pabalstus slimnīcas izdevumu, zobu protezēšanas izdevumu un optisko briļļu izdevumu daļējai apmaksai piešķir 50 procentu apmērā no izlietotās summas, nepārsniedzot EUR 57 viena kalendārā gada laikā. Pabalsts ārstu izrakstīto medikamentu izdevumu daļējai apmaksai nedrīkst pārsniegt EUR 29 viena kalendārā gada laikā.

16.4. Valmieras Sociālajā dienestā papildus iesniegumam jāiesniedz medicīnisko izdevumu apliecinošus dokumentus (ārstu izrakstītās receptes, kases čekus un stingrās uzskaites kvītis), kas nav vecāki par trijiem mēnešiem, bet ne vēlāk kā līdz kalendārā gada beigām.

16.5. Pabalsts daļēju medicīnisko izdevumu apmaksai vienai personai mājsaimniecībā nevar būt lielāks par EUR 86 viena kalendārā gada laikā.

16.6. Pabalstu izmaksā divdesmit darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

IV. LĒMUMU APSTRĪDĒŠANAS UN PĀRSŪDZĒŠANAS KĀRTĪBA

17. Valmieras pilsētas pašvaldības Valmieras Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Valmieras pilsētas pašvaldības domē atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktai kārtībai.

18. Valmieras pilsētas pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktai kārtībai.

V. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

19. Atzīt par spēku zaudējušiem Valmieras pilsētas pašvaldības 2008.gada 19.jūnija saistošos noteikumus Nr.51 "Par pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras pilsētā".

20. Noteikumi publicējami oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis



Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2014.gada 28.augusta saistošajiem noteikumiem Nr.214 "Par pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras pilsētā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Pamatojoties uz 2009.gada 3.februāra Ministru kabineta noteikumu Nr.108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140.punktā noteikto, kas nosaka, ka grozījumu noteikumu projektu nesagatavo, ja tā normu apjoms pārsniegtu pusi no spēkā esošo noteikumu normu apjoma. Šādā gadījumā sagatavo jaunu noteikumu projektu.
Pamatojoties uz 2013.gada 17.decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.1474 "Noteikumi par Valsts statistiskās informācijas programmu 2014. gadam", sākot ar 2014.gadu iztikas minimuma aprēķināšana vairs netiek paredzēta, līdz ar to Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvalde pārtrauc iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojuma groza aprēķināšanu vienam Latvijas iedzīvotājam.

Pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9.panta pirmo daļu, pašvaldībai, kuras teritorijā persona reģistrējusi savu pamatdzīvesvietu, ir pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību.

Pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešo un ceturto daļu, pašvaldība pēc apmierināta pamatota pašvaldības iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta, pašvaldība, izvērtējot ģimenes (personas) ienākumus, ir tiesīga no pašvaldības pamatbudžeta izmaksāt arī citus pabalstus ģimenes (personas) pamatvajadzību apmierināšanai un šā panta trešajā daļā minēto pabalstu veidu, apmēru, izmaksas kārtību un personas, kuras ir tiesīgas saņemt šos pabalstus, reglamentē pašvaldības saistošajos noteikumos.

Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumu Nr.913 "Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni" 3.punktu pašvaldības dome ir tiesīga noteikt citu garantēto minimālo ienākumu līmeni dažādām iedzīvotāju grupām (piemēram, bērniem, vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem), kas nav zemāks par šo noteikumu 2.punktā minēto ienākumu līmeni un nepārsniedz normatīvajos aktos par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu noteikto ienākumu līmeni.

2. Īss projekta satura izklāsts Valmieras pilsētas pašvaldības 2014.gada 28.augusta saistošie noteikumi Nr.214 "Par pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras pilsētā" (turpmāk – Noteikumi) nosaka pabalstu veidus un apmērus, pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību mājsaimniecībām, kuras ir tiesīgas saņemt šos pabalstus ar mērķi noteikt Valmieras pilsētas pašvaldības sociālās palīdzības sistēmu, kas nodrošinātu finansiālu atbalstu trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, lai apmierinātu to pamatvajadzības un veicinātu viņu līdzdarbību savas situācijas uzlabošanā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde tiek nodrošināta ikgadējā pašvaldības budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu piemērošanā persona var vērsties Valmieras pilsētas pašvaldībā un Valmieras Sociālajā dienestā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav attiecināms.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!