• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 1995. gada 1. marta instrukcija "Piena pieņemšanas instrukcija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1995., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26969

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Priekšsēdētāja rīkojums nr.30

Vēl šajā numurā

23.03.1995., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: instrukcija

Pieņemts: 01.03.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Zemkopības ministrija

Apstiprinu Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Valsts sekretāra vietnieks, Lauksaimniecības departamenta direktors I.Kuzma

Piena pieņemšanas instrukcija

Stājas spēkā ar 1995.gada 01.03.

 

Nomaina: 1) Latvijas Republikas Lauksaimniecības ministrijas 1992.gada 5.jūnija apstiprināto "Piena pieņemšanas instrukciju".

 

1. Vispārējie noteikumi

1.1. Iepērkot pienu no piena piegādātājiem un veicot tā šķirošanu, rīkojas saskaņā ar šo instrukciju.

1.2. Iepērkamā piena kvalitāti vērtē, kā noteikts LR Valsts standartā "Govs piens. Iepirkuma prasības". Piena kvalitāti nosaka pārstrādes uzņēmums.

1.3. Ja pienu iepērk, savācot to pa riņķveida maršrutu un nav iespējams noteikt visus standartā paredzētos kvalitātes rādītājus, atļauts šķirot pienu pēc mazāka rādītāju skaita. Kvalitātes rādītājus, pēc kuriem veic šķirošanu, nosaka pārstrādes uzņēmums.

1.4. Pienu iepērk, pamatojoties uz līgumu vai vienošanos, ko pārstrādes uzņēmums noslēdz ar piena piegādātāju.

1.5. Piena pārstrādes uzņēmumi iepazīstina piegādātājus ar spēkā esošajiem Valsts standartiem, tehniskajiem noteikumiem un citiem normatīviem dokumentiem par pieņemšanas, kvalitātes noteikšanas un norēķinu kārtību.

1.6. Piena pieņemšana–nodošana notiek saskaņā ar savākšanas /riņķveida maršrutā/ vai pieņemšanas /pārstrādes uzņēmumos vai stacionārās savāktuvēs/ grafiku. Uzņēmumam pēc grafika piegādātā piena pieņemšana jāveic 45 min.laikā no transporta līdzekļa ierašanās brīža /pavadzīmes uzrādīšanas laika/.

Pieņemšana ir pabeigta ar noformēta dokumenta izsniegšanas brīdi piegādātājam /šoferim/. Ja piena kvalitāte nav novērtēta 45 minūšu laikā no pavadzīmes uzrādīšanas momenta, tad pienu pieņem ar tādiem skābuma un temperatūras rādītājiem, kādi ierakstīti pavadzīmē.

Gadījumā, ja, savācot pienu pa riņķveida maršrutu, uzņēmuma vainas dēļ nav ievērots savākšanas grafiks un tas izsaucis piena kvalitātes pasliktināšanos, radušos zaudējumus sedz pārstrādes uzņēmums.

1.7. Piena daudzumu nosaka ,piegādātāja klātbūtnē sverot vai mērot tilpumu un pārrēķinot uz svaru. Riņķveida maršrutos pēc abpusējas vienošanās piegādātāja klātbūtne nav nepieciešama.

1.8. LR MP apstiprinātais bāzes tauku saturs pienā ir 3,5%, olbaltumvielu – 3,0%.

1.9. Apmaksu par pienu veic atbilstoši tā sastāvam /tauki, olbaltumvielas/ un sanitāri—higiēniskajiem rādītājiem /šķira/. Apmaksas biežums pēc vienošanās, bet ne retāk kā divas reizes mēnesī.

 

2. Paraugu noņemšana

2.1. Paraugu noņemšanu organoleptisko un fizikāli–ķīmisko rādītāju noteikšanai veic saskaņā ar GOST 13928 prasībām, bet mikrobioloģisko (baktēriju kopskaita, reduktāzes, inhibitoru klātbūtnes, mezofīlo anaerobo baktēriju sporu skaita, rūgšanas recināšanas proves) noteikšanai saskaņā ar LV ST ZM 6.

Par analīžu rezultātiem pārstrādes uzņēmumam jāinformē piena piegādātājs.

2.2. Piena svaru un kvalitātes rādītājus ieraksta piena pieņemšanas žurnālā un norēķinu grāmatiņā vai pavadzīmē.

2.3. Piena paraugus, ko savāc pa riņķveida maršrutu, nogādā laboratorijā tikai izolētās transportkastēs (termosomās), kurās karstajā gada laikā ievieto dzesējošus elementus.

Ja piena paraugus paredzēts analizēt ar iekārtām "Milkoscan", "Somacaunt" u.tml., tos var konservēt:

— ar "Broad Spectrum Microtabs" tabletēm (1 tablete uz 40—50 ml piena); pēc tabletes pievienošanas, aizvērtu stobriņu vairākas reizes apvēršot, samaisa, tablete pienā izšķīst 30 min. laikā;

— vai ar kālija bihromātu (K2Cr2O7) — 0,6 mg/ml piena;

— vai ar nātrija azīdu (NaN3) – 0,4 mg/ml piena.

Konservētie paraugi nav jādzesē.

Ja ir nepieciešamie apstākļi un iekārta, piena tīrību un robežskābumu var noteikt parauga noņemšanas vietā.

 

3. Kvalitātes noteikšana

3.1. Piena kvalitātes rādītājus nosaka atbilstoši LR piena iepirkuma standarta prasībām (2.punkts).

3.1.1. ja piena reduktāzes klase trīs reizes pēc kārtas augstāka un arī citi rādītāji atbilst augstākās šķiras prasībām, tad baktēriju kopskaitu nosaka ar sēšanu Petri platēs.

3.2. Vācot pienu pa riņķveida maršrutu:

3.2.1. Skābuma noteikšanai var lietot indikatorpapīrīšus, kas paredzēti piena robežskābuma noteikšanai.

3.2.2. Blīvumu, neitralizējošās vielas, inhibitoru klātbūtni, piena sasalšanas temperatūru nosaka aizdomu gadījumos.

3.3. Pienu, kas iegūts no govīm, leikozes vīrusu nēsātājām (seroloģiski pozitīvas), ieskaita II šķirā.

Uzņēmumam ir tiesības šādu pienu pārstrādei nepieņemt.

3.3.1. Pienu, kas iegūts fermās, kur ir dzīvnieku saslimšana ar infekcijas slimībām, bet kurās iegūto pienu veterinārā likumdošana atļauj izmantot pārtikas vajadzībām, iegūšanas vietā apstrādā atbilstoši veterinārsanitārajiem noteikumiem.

Šo pienu atļauts pieņemt, ja tā kvalitātes rādītāji nav zemāki par II šķiras prasībām un tas iztur pārbaudi uz pasterizācijas efektivitāti (GOST 25228). Šāda piena pārstrādes vietu un apmaksu par to nosaka pēc papildu vienošanās.

3.4. Ja piens atbilst standarta rādītājiem, bet tajā konstatē inhibitoru klātbūtni, tad analīzes dienā, kad tas jau ir pieņemts, to vērtē kā nestandarta pienu, apmaksu paredzot līgumā.

Nākošo piena partiju aiztur līdz analīzes rezultāta iegūšanai. Ja konstatē inhibitoru klātbūtni, pienu nepieņem.

3.5. Piena garšu, smaržu un konsistenci nosaka organoleptiski. Strīdus gadījumā piena garšas un smaržas novērtējumu veic sekojoši:

3.5.1. Izveido komisiju, kas sastāv no trim personām, — uzņēmuma pārstāvis, ražotāja pārstāvis un neitrāla persona. Komisija, nepiedaloties uzņēmuma laborantam, noņem 2 paraugus no piena, kura novērtējums tiek apstrīdēts, un 6 paraugus no dažādām piena partijām bez garšas un smaržas novirzēm. Paraugus numurē, uzsilda ūdens vannā līdz 35°C un dod garšot tam pašam laborantam, kas veicis iepriekšējo pārbaudi.

Ja laborants (piena pieņēmējs) var uzrādīt vienu no abiem paraugiem no garšas un smaržas novirzēm, pienu novērtē II šķirā. Ja tiek uzrādīti abi paraugi (izteikta pienam neraksturīga garša vai smarža), piens netiek pieņemts, to atgriež piegādātājam. Ja netiek uzrādīts neviens no abiem paraugiem, tad uzskata, ka pienam nav garšas un smaržas noviržu.

3.6. Piena piegādātājiem vai viņu pārstāvjiem ir tiesības personīgi piedalīties piena kvalitātes un šķiras noteikšanā. Gadījumos, kad notikusi ļaunprātīga piena viltošana (pieliets ūdens, konstatētas inhibējošās vai neitralizējošās vielas), piena pārstrādes uzņēmumam ir tiesības 7 dienas, skaitot no viltojuma konstatēšanas brīža, pienu no piegādātāja nepieņemt.

3.7. Par piena kvalitātes rādītāju pasliktināšanos pārstrādes uzņēmumam ne vēlāk kā 2 dienu laikā jāinformē piena piegādātājs.

3.8. Ja piegādātais piens neatbilst iepirkuma standarta prasībām, to nepieņem, bet nosūta atpakaļ piena piegādātājam ar attiecīgu ierakstu piena pieņemšanas grāmatiņā vai sastāda neatbilstības aktu, ja piena partija ir noformēta ar pavadzīmi.

Uz vienošanās pamata šādu pienu var pieņemt un pārstrādāt lopbarības vai tehniskos produktos.

3.9. Piena šķiru jebkurā gadījumā nosaka pēc zemākā kvalitātes rādītāja.

4. Piena piegādātājs pret samaksu var nodot pienu rūpnieciskai pārstrādei /uz apmaiņas noteikumiem/, pretī saņemot gatavo produkciju, ko ražo attiecīgais uzņēmums. Pakalpojumu apmaksu par pārstrādi nosaka piena pārstrādes uzņēmums. Transporta izdevumus šajos gadījumos sedz piena piegādātājs.

 

5. Strīdu izšķiršana

5.1. Strīdus jautājumus par instrukcijā norādīto prasību izpildi kā arbitri izlemj rajonu kvalitātes inspektori vai arī tos izšķir tiesas ceļā.

Arbitrāžas laboratorijas piena kvalitātes rādītāju vērtēšanai ir LR ZM Pārtikas produkcijas kvalitātes valsts inspekcijas gaļas un piena rūpniecības kontroles laboratorija, Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centrs, kā arī citas laboratorijas, kas ir atestētas šo analīžu veikšanai.

Izdevumus par strīdus gadījumos veiktajām analīzēm sedz zaudētāja puse.

 

LR ZM Pārtikas produkcijas kvalitātes Valsts inspekcijas priekšniece J.Pušmucāne

LR ZM Lopkopības produkcijas nodaļas vadītāja vietniece M.Brunovska

LR ZM Valsts veterinārā departamenta direktors J.Rimeicāns

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!