• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - Latvijas alpīnisti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1995., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta - par Latvijas daudzveidību, intelektuālo un tīri cilvēcisko

Vēl šajā numurā

23.03.1995., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta — Latvijas alpīnisti

Ar Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa dāvināto karogu, kas jau plīvojis Daulagiri un Akonkagvas kalnu virsotnēs, Latvijas alpīnisti svētdien, 26.martā, dosies ceļā uz Katmandu, lai maija otrajā pusē iekarotu pasaules augstāko virsotni Everestu. Trešdien, 22.martā, ekspedīcijas dalībniekus un Kalnu fonda pārstāvjus pieņēma Valsts prezidents.

Kā pastāstīja Kalnu fonda viceprezidents Armīns Sproģis, Everests ir pēdējais cietais rieksts uz šī fonda dibinātāju izvirzīto, mērķi — uznest Latvijas karogu visu kontinentu augstākajās virsotnēs. Pēc Elbrusa, Monblāna, Kilimandžāro un Akonkagvas virsotņu sasniegšanas "saistības" ar Eiropas, Āfrikas un Dienvidamerikas kalniem jau nokārtotas. Palikusi Āzija ar savu milzi 8848 metru augstumā.

Ekspedīcijas vadītājs Teodors Ķirsis Valsts prezidentu iepazīstināja ar Everesta komandu un pastāstīja, kā iecerēts maršruts. Tas vedīs cauri Ķīnai, kuras prezidentam Guntis Ulmanis savas nesenās vizītes laikā nodeva vēstuli ar lūgumu sekmēt ekspedīcijas norisi.

Kas cilvēkiem liek doties tik augstu kalnos? Kā teica Teodors Ķirsis, vispirms jau gluži fantastiskā brīvības izjūta, atraisīšanās no visām ikdienišķajām rūpēm. Kalnos, kur ikvienam jāpaļaujas tikai uz saviem spēkiem, mainās vērtību skala. Galvenās kļūst īstās vērtības. Šī apziņa ļauj justies laimīgam vēl krietnu laiku pēc tam. Pēc tāda kāpiena visgrūtākais darbs šķiet vien atpūta.

Prezidents arī šai ekspedīcijai uzdāvināja Latvijas valsts karogu. Alpīnisti to ar pateicību pieņēma. Pašā virsotnē gan viņi nesīšot savu jau kalnu vējus izjutušo sarkanbaltsarkano talismanu, bet jaunais plīvošot nometnē.

Būdami mazliet māņticīgi, skaļi nevēlēsim neko, atvadoties teica Valsts prezidents, bet allaž domāsim par jums un gaidīsim labas ziņas no kalniem.

Aina Rozeniece, VPK

Foto: Juris Krūmiņš, VPK

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!