• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Dobeles rajona karavīru mātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1995., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No Parīzes - ar labām ziņām

Vēl šajā numurā

23.03.1995., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Dobeles rajona karavīru mātēm

Turpinot iepazīties ar ārpusreglamenta attiecībām Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos, Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 22.martā, tikās ar Dobeles rajona karavīru mātēm. Sarunā piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Dalbiņš, aizsardzības spēku juridiskās daļas vadītājs Ivars Grava un personāla pārvaldes priekšnieks Juris Kiukucāns.

Karavīru mātes Valsts prezidentu informēja par visdažādākajām nebūšanām, ar kurām dienestā nācies saskarties viņu dēliem. Viena no galvenajām problēmām — alkohola lietošana dienesta vietās. Turklāt dzeršanai nododas gan kareivji, gan virsnieki. Sarunā visbiežāk tika norādīts uz nekārtībām Iekšlietu ministrijas sardzes pulkā un mobilajā policijas pulkā.

Kā stāstīja Vija Urneža, sardzes pulkā dienējis viņas dēls, kur praktizēta naudas un no mājām atvesto pārtikas produktu izspiešana, kā arī sišana. Dažkārt viņas dēls, kas ir kinologs, no sišanas glābies suņu būdā, jo suns bijis vienīgais, kas viņu sargājis. Bet tomēr sabojātās veselības dēļ viņš ticis nosūtīts uz veselības pārbaudes komisiju. Arī Cerības Radziņas dēls dienējis sardzes pulkā. Nespēdams paciest dažādos pazemojumus un sišanu, viņš sācis bēguļot. Dienestā atgriezies tikai tad, kad ticis pārcelts uz citu daļu. Tagad viņš ar dienestu ir pilnīgi apmierināts.

Silvijas Pogas dēls, kas dien mobilajā policijas pulkā, ticis dažnedažādi pazemots. Parasti to darījuši divi kaprāļi un virsseržants. Sišanas dēļ puisim radušies veselības traucējumi, tāpēc māte viņu uz savu roku izņēmusi no daļas un šobrīd slēpj. Valsts prezidenta ataicinātais mobilā pulka štāba priekšnieks Uldis Ozols nekā nezināja par kareivi Pogu. Viņš nebija informēts par to, ka šis kareivis jau vairākas dienas neatrodas savā daļā.

Savukārt Māra Kudule informēja, ka viņas dēls, apmācību laikā laižoties pa virvi no sestā stāva, nokritis un lauzis galvaskausu. Māte par notikušo informēta tikai pēc diennakts, kad dēls bija nācis pie samaņas. Izmeklēšana ievilkusies garumā. Kaut gan nelaimes gadījums ir noticis un kareivis kļuvis par invalīdu, Aizsardzības ministrija nav sniegusi nekādu palīdzību, lai jaunietis varētu atgūt armijā zaudēto veselību.

NBS komandieris J.Dalbiņš pateicās mātēm par viņu informāciju. Atbildība par ārpusreglamenta attiecībām ir jāuzņemas komandieriem. Kaut gan šobrīd komandējošais sastāvs nokomplektēts tikai par 47 procentiem, vainīgie atlaisti. Kā minēja J.Dalbiņš, atlaisti tiks kaut vai visi un pēc tam pieņems jaunus cilvēkus, kurus arī apmācīs, kā strādāt ar cilvēkiem.

Pēc Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa domām, galvenās problēmas saistītas ar aizsardzības spēku budžetu, likumdošanas sakārtošanu un ārstu komisijām. Rūpīgāk jāseko, kā jaunieši tiek sagatavoti dienestam. Nekavējoties jārūpējas par kārtību un jānodrošina disciplīna.

Valsts prezidenta Kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!