• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valmieras pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras pilsētas domes 2014. gada 25. septembra saistošie noteikumi Nr. 218 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2014., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/op/2014/198.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

07.10.2014., Nr. 198

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 218

Pieņemts: 25.09.2014.

OP numurs: 2014/198.20

2014/198.20
RĪKI

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.218

Valmierā 2014.gada 25.septembrī

Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā

Apstiprināti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
25.09.2014. lēmumu Nr.293 (prot. Nr.15, 16.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par Pašvaldībām" 45.pantu un
likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2.panta 8.1 daļu,
3.panta pirmo daļu, 3.panta (14) daļu, 9.panta otro daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Saistošie noteikumi "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā" (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmes, nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus par daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kuras reģistrētas zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas vidi degradējušas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, kā arī nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

II. Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana atsevišķiem nodokļa objektiem

2. Komercsabiedrību īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošajām dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās un to daļām, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, ja tās ir izīrētas dzīvošanai un ir īrnieka deklarētā dzīves vieta, no nākamā mēneša pēc īres līguma iesniegšanas pašvaldībā, nekustamā īpašuma nodokļa likme ir 0,6 procenti no kadastrālās vērtības.

3. Noteikumu 2.punktā minētajam nekustamajam īpašumam nodokļa likmi 1,5 procentu apmērā piemēro, ja īres līgums nav noslēgts vai komercsabiedrības izīrētais nekustamais īpašums nav īrnieka deklarētā dzīvesvieta, vai ar nākamo mēnesi, kad tiek izbeigts īres līgums.

4. Pārējiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem tiek piemērotas likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās likmes.

5. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā:

5.1. īrnieki un nomnieki, kuriem īres un nomas līgumi slēgti ar pašvaldību;
5.2. personas, kuras īpašuma tiesības uz dzīvojamo māju (tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai;
5.3. dzīvokļu īpašumu tiesiskie valdītāji (līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā);
5.4.

personas, kuras faktiski lieto nekustamo īpašumu.

III. Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves

6. Lēmumu par būves klasificēšanu kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi vai attiecīgā statusa atcelšanu pieņem Valmieras pilsētas pašvaldības Vidi degradējošu ēku (būvju) un nekoptu teritoriju apzināšanas komisija.

7. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošībai apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā;

2) būves kadastrālās vērtības sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā.

8. Būvei piekritīgo zemes platību nosaka Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumu Nr.496 "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība" 27. un 28.punktos noteiktajā kārtībā.

9. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo noteikumu 7.punktā minētā būves statusa atcelšanu.

IV. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņš

10. Pašvaldība nosaka, ka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde uzsākama ne vēlāk kā piecu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

V. Noslēguma jautājums

11. Saistošie noteikumi publicējami oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis



Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2014.gada 25.septembra saistošajiem noteikumiem Nr.218 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2.panta 8.1 daļa, 3.panta pirmā daļa, 3.panta (14) daļa, 9.panta otrā daļa.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2.panta 8.1 daļa paredz noteikt nodokļu maksātājus par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta pirmā daļa paredz noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta pirmās daļas (14) daļa paredz pašvaldību domēm tiesības līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim, pieņemt saistošos noteikumus par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no:

12. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā;

13. būves kadastrālās vērtības sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 9.panta otrā daļa paredz pašvaldību domēm tiesības saistošajos noteikumos noteikt par nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu vai piedzīt laikā nenomaksāto nodokli, nokavējuma naudu bezstrīda kārtībā atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām".

Saistošos noteikumus pieņem likuma "Par pašvaldībām" 45.panta kārtībā, nosakot, ka saistošie noteikumi Nr.218 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā" stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi Nr.218 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā" nosaka:

• nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus par daudzdzīvokļu mājām, kuras reģistrētas zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda;

• nekustamā īpašuma nodokļa likmi par dzīvojamām platībām, kuras ir komercsabiedrību īpašumā vai tiesiskajā valdījumā;

• kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves;

• nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nosakot 0,6 procentu likmi komercsabiedrību īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošajām dzīvojamām platībām, ja pašvaldībā reģistrēti īres līgumu, ietekme uz pašvaldības budžetu aprēķināta EUR 33 460 apmērā.

Nosakot kārtību, kādā 2014.gadā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves iespējamā ietekme uz budžetu tiks palielināta, bet nav iespējams to aprēķināt.

Nosakot nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņš 2014.gadā, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu nav.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts praktiski neietekmē uzņēmējdarbību Valmieras pilsētas pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošos noteikumus publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kā arī tie tiek publicēti portālā www.valmiera.lv.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes gaitā nav notikušas konsultācijas ar privātpersonām.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!