• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vienības brauciena atjaunošanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.1995., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Ministru prezidenta - policijas sportisti

Vēl šajā numurā

10.03.1995., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vienības brauciena atjaunošanu Latvijā

Laiks celt godā tās kādreiz Latvijā populārās ierosmes, kas lieti noder mūsdienās. Jau atdzimis Draudzīgais aicinājums, palīdzot ne vien bagātināt skolu bibliotēkas, bet arī sagādāt mūsdienīgus mācību līdzekļus.

Pienākusi kārta atjaunot trīsdesmitajos gados populāros Vienības velobraucienus. Viens no tā laika rosīgākajiem sabiedriskajiem darbiniekiem — Smiltenes notārs Roberts Plūme, kas bija ne vien triju olimpisko spēļu dalībnieks, bet arī vairākkārtējs Latvijas meistars riteņbraukšanā, slēpošanā, pieccīņā un boksā, mudināja prezidentu Kārli Ulmani aicināt Latvijas iedzīvotājus piedalīties plaša mēroga velosacīkstēs.

Roberta Plūmes ierosinājumā prezidents Kārlis Ulmanis saskatīja dziļu jēgu. Tas varēja sekmēt tautas kopības attīstīšanu, veselības stiprināšanu un velosporta popularizēšanu, kā arī Latvijā ražoto divriteņu reklamēšanu. Vēl tagad dažs labs brauc ar Ērenpreisa vai Ozolnieka velosipēdu.

Šīs sacīkstes, kas notika no 1936. līdz 1939.gadam, tika sauktas par Vienības braucienu. Viens no tiem pulcinājis ap pieciem tūkstošiem dalībnieku, trīs braucieni finišējuši Rīgā, viens — Jelgavā. Balvas labākajiem braucējiem ziedojušas gan privātpersonas, gan organizācijas. Piemēram, 1937.gadā bijušas 100 balvas — tās ziedojusi gan aizsargu organizācija, gan prezidents, gan velosipēdu fabrikas un velosipēdu tirgotāji, arī Roberts Plūme — viņš viens pats parūpējies par 16 balvām.

Vienības braucieni ne tikai sporta, bet visas Latvijas vēsturē ierakstīti neizdzēšamiem burtiem. Ticu — mūsu spēkos ir atjaunot šo vērtīgo ierosmi. Ticu — kopā ar citiem dalībniekiem Vienības braucienā dosies daudz skolēnu, studentu, karavīru. Mūsdienās riteņbraukšanai zaļo uguni iededz arī vides aizsardzības, ekoloģijas apsvērumi. Visiem zināms, ka pretstatā automobiļiem, kas ir vieni no galvenajiem vides piesārņotājiem, velosipēdi ir videi nekaitīgi. Pat vēl vairāk — riteņbraukšana nostiprina veselību, vairo spēku un izturību. Riteņbraukšanai kļūstot par plašu ikdienas parādību, tāpat kā tas ir daudzās Eiropas valstīs un citur pasaulē, ieguvēji būs visi, ne tikai paši braucēji. Mūsu apstākļos jāņem vērā arī šī pārvietošanās līdzekļa ekonomiskums. Taču veselības nostiprināšana, tautas kopības veicināšana un tīras vides uzturēšana ir galvenie motīvi, kas mudina atjaunot Vienības braucienus. Profesora Keggi balvas izcīņas, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas iepriekšējos gados organizētās riteņbraukšanas dienas ir labs pamats, lai varētu droši aicināt — šovasar atkal rīkosim Vienības braucienu! Lai šogad Latvijas ceļos dodas piektais Vienības brauciens!

Aicinu Piekto Vienības braucienu organizēt Kurzemē un Zemgalē, lai nākotnē turpinātu arī Latgalē un Vidzemē!

Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!