• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā - ES komisārs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.1995., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas komitejas informācija

Par cenu pārmaiņām 1995.gada janvārī

Vēl šajā numurā

10.02.1995., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā — ES komisārs

Pie ārlietu ministra

Vakar, 9.februārī, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Eiropas Savienības ārlietu komisāru Hansu van den Bruku (Hans van den Broek), kas uzturas Rīgā oficiālā vizītē.

Sarunas laikā tika apspriestas Latvijas integrācijas iespējas Eiropas Savienībā un citās Eiropas struktūrās. Ārlietu komisārs, uzsverot, ka pauž Eiropas Savienības valstu kopējo viedokli, izteicās, ka Baltijas valstis ir nedalāma Eiropas sastāvdaļa un ka to pilntiesīga līdzdalība Eiropas Savienībā atkarīga vienīgi no reālu politisko un ekonomisko nosacījumu izpildes un šo valstu gatavības iekļauties savienības struktūrās. Hanss van den Bruks uzsvēra, ka pieteikuma iesniegšanas kārtība un laiks (respektīvi — kuras valstis pirmās tādu ir iesniegušas vai iesniegs) nebūs noteicošs faktors dalībvalsts uzņemšanā.

Abas puses pārrunāja pašreizējo sarunu gaitu starp Latviju un Eiropas Savienības komisiju par Eiropas līguma noslēgšanu, kas dotu Latvijai asociēto statusu šajā savienībā. Tika skarti konkrēti līguma aspekti — pārejas perioda termiņš, Esenes galotņu konferences nostādņu atspoguļojums līguma tekstā. Abas puses pozitīvi novērtēja izredzes parakstīt Eiropas līgumu vēl Francijas prezidentūras laikā ES, orientējoties uz jūnijā plānoto ES sesiju Kannās.

Sarunas gaitā tika skarti arī tādi jautājumi kā Latvijas piedalīšanās strukturētajā dialogā ar ES, piedalīšanās 1996.gada ES starpvaldību konferences sagatavošanā, Latvijas sadarbības Baltijas jūras reģionā nozīme Eiropas integrācijas procesos un citi jautājumi.

ES komisārs tika informēts par Latvijā izveidoto Eiropas integrācijas biroju, kura sekmīga darbība veicinātu Latvijas sagatavošanos līdzdalībai ES. Tika pārrunātas iespējas atbalstīt šīs struktūras praktisko darbību no ES puses. Hanss van den Bruks pastāstīja par ES komisijas plāniem jau visdrīzākajā laikā atvērt savas misijas Baltijas valstu galvaspilsētās.

ĀM preses centrs

Preses konferencē

Kā īsu, bet dinamisku un saistošu savu vizīti Latvijā vakar raksturoja Eiropas Savienības ārlietu komisārs Hanss van den Bruks (Hans van den Broek).

Augstais viesis tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, ārlietu ministru Valdi Birkavu un finansu ministru Andri Piebalgu, kā arī ar vairākiem Latvijā akreditētajiem Eiropas Savienības valstu vēstniekiem.

Tiekoties ar žurnālistiem, Hanss van den Bruks uzsvēra, ka viņa vizīte notiek ļoti svarīgā brīdī. Šīs vizītes galvenais mērķis bijis sekmēt Latvijas sadarbību ar Eiropas Savienību, pakāpeniski pārejot uz īstām partnerattiecībām.

— Latvija un Eiropas Savienība var dot kopīgu ieguldījumu šajā integrācijas procesā, — teica Hanss van den Bruks. Augstais viesis pauda pārliecību, ka jau aprīļa beigās vai maija sākumā tiks parakstīts Latvijas asociētā locekļa līgums ar Eiropas Savienību. H.van den Bruks atzīmēja arī grūtības, ar kurām saskaras Eiropas Savienība sakarā ar tās locekļu skaita palielināšanos.

Pēc ārlietu komisāra domām, minētā līguma ratificēšana visos 15 Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentos prasīs zināmu laiku. — Ar dialogu mēs varam sasniegt labu sadarbību, — teica H.van den Bruks, uzsverot reģionālās sadarbības aktualitāti.

Plašāk augstais viesis pakavējās pie atbildes uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu — kad, pēc viņa domām, Latvija varētu kļūt pilntiesīga Eiropas Savienības locekle. Tas daļēji atkarīgs no Eiropas Savienības, taču lielā mērā atkarīgs arī no Latvijas, — teica Hanss van den Bruks, paskaidrojot, ka Eiropas Savienībai jāsagatavojas jaunu locekļu uzņemšanai. — Savukārt no Latvijas mēs prasīsim noteiktību ekonomisko pārkārtojumu procesā, kas līdz šim bijis ļoti sekmīgs, — teica H.van den Bruks, uzsverot, ka Latvijai, lai kļūtu pilntiesīga Eiropas Savienības locekle, vajadzēs arī attiecīgi pārveidot savu likumdošanu un sniegt savu ieguldījumu kopējā Eiropas drošības sistēmā. — Mēs gribam vienotu un integrētu Eiropu, — teica Eiropas Savienības ārlietu komisārs, atbildot uz "LV" jautājumu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!