• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2014. gada 19. jūnija saistošie noteikumi Nr. 11 "Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2013.gada 12.decembra saistošajos noteikumos Nr.52 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā 2014.gadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.07.2014., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/op/2014/144.23

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.12

Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2012.gada 20.decembra saistošajos noteikumos Nr.27 "Par svētku pabalstiem"

Vēl šajā numurā

24.07.2014., Nr. 144

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 19.06.2014.

OP numurs: 2014/144.23

2014/144.23
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.11

Liepājā 2014.gada 19.jūnijā (prot. Nr.8, 3.§)

Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2013.gada 12.decembra saistošajos noteikumos Nr.52 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā 2014.gadā"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
5.panta pirmo, 1.1, trešo un ceturto daļu

1. Izdarīt Liepājas pilsētas Domes 2013.gada 12.decembra saistošajos noteikumos Nr.52 "PAR NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA NODOKĻA ATVIEGLOJUMU PIEŠĶIRŠANAS KĀRTĪBU LIEPĀJAS PILSĒTĀ 2014.GADĀ" šādus grozījumus:

1.1. papildināt 5.punktu ar 5.4. un 5.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.4. 50% apmērā politiski represētajai personai un nacionālās pretošanās kustības dalībniekam par nekustamo īpašumu, kas ir šīs personas īpašumā vai tiesiskā valdījumā mazāk nekā 5 gadus;

5.5. 50% apmērā politiski represētajai personai un nacionālās pretošanās kustības dalībniekam par Liepājas pilsētas pašvaldības nekustamo īpašumu, par kuru persona ir noslēgusi īres vai nomas līgumu ar pašvaldību";

1.2. papildināt ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Personām, kuras minētas šo saistošo noteikumu 5.4. un 5.5.apakšpunktā, Nodokļu administrācija piešķir atvieglojumus uz personas iesnieguma par atvieglojumu piešķiršanu pamata, izvērtējot iesniegtās ziņas un dokumentus. Iesniegums par atvieglojumu piešķiršanu jāiesniedz Nodokļu administrācijā līdz 2014.gada 15.decembrim, uzrādot attiecīgo statusu apliecinošus dokumentus. Atvieglojumus piešķir ar nākamo mēnesi pēc iesnieguma saņemšanas un par to laika periodu, par kuru personai ir piešķirts attiecīgajā apakšpunktā noteiktais statuss un pastāv atbilstība atvieglojumu piešķiršanas nosacījumiem";

1.3. papildināt ar 9.1 un 9.2 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Personām, kuras minētas šo saistošos noteikumu 5.4. un 5.5.apakšpunktā, piešķir atvieglojumus par šādiem nekustamā īpašuma objektiem:

9.11. par dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi;

9.12. par telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), un tām piekritīgo zemi.

9.2 Personām, kuras minētas šo saistošo noteikumu 5.4. un 5.5.apakšpunktā atvieglojumus piešķir par nekustamo īpašumu, kas ir personas pamata deklarētā dzīvesvieta Liepājas pilsētā un netiek izmantots saimnieciskajā darbībā, izīrēts vai iznomāts".

2. Saistošie noteikumi publicējami un stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45.pantā noteiktajā kārtībā.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Saistošo noteikumu "Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2013.gada 12.decembra saistošajos noteikumos Nr.52 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Liepājas pilsētā 2014.gadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojumu raksta sadaļas Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par pašvaldībām" 14.panta pirmās daļas 3.punkts nosaka, ka savu funkciju izpildes nodrošināšanai likumā noteiktajos gadījumos pašvaldība var izdot saistošos noteikumus.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta ceturtā daļa paredz, ka pašvaldība var izdot saistošus noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām 25%; 50%; 70% vai 90% apmērā.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta otrā daļa paredz, ka politiski represētajām personām par zemi, kā arī par šā likuma 3.panta pirmās daļas 2.punktā un 1.2 daļā minētajiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem, kas ir šo personu īpašumā vai valdījumā vismaz piecus gadus, nekustamā īpašuma nodokļa summa ir samazināma par 50 procentiem, ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā. Ja nekustamais īpašums daļēji tiek izmantots saimnieciskajā darbībā, šai daļai nodokļa samazinājums netiek piemērots.

Praksē Liepājas pilsētas pašvaldības Nodokļu administrācijai ir situācijas, kurās atvieglojumus represētajām personām būtu jāpiešķir, ja nekustamā īpašuma objekts ir īpašumā vai valdījumā mazāk par pieciem gadiem, piemēram, mantojuma gadījumā.

Saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2.panta 8.¹ daļu un Pārejas noteikumu 63.punktu, Liepājas pilsētas Dome 2014.gada 24.aprīlī pieņēma saistošos noteikumus Nr.7 "PAR PAŠVALDĪBAI PIEDEROŠO DAUDZDZĪVOKĻU DZĪVOJAMO MĀJU (TĀS DAĻU) UN PAŠVALDĪBAI PIEKRITĪGO VAI PIEDEROŠO ZEMI, UZ KURAS ŠĪ MĀJA ATRODAS, MAKSĀTĀJIEM", kuros tika noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (tās daļu) īrnieki un nomnieki, kuriem īres un nomas līgumi slēgti ar pašvaldību, vai personas, kuras īpašuma tiesības uz dzīvojamo māju (tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, vai dzīvokļu īpašumu tiesiskie valdītāji.

Tātad tika noteikts, ka Liepājas pilsētas pašvaldībā nekustamā īpašuma nodokli maksā pašvaldības dzīvokļa īrnieks.

Nosakot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, pašvaldība ir ievērojusi likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.1 panta pirmās daļas 1., 2. un 3.punktā (redakcijā uz 2013.gada 1.janvāri) noteiktos principus.

2. Īss projekta satura izklāsts 1. Saistošo noteikumu projektā paredzēts, ka nodokļa atvieglojumus piemēros:

1.1. 50% apmērā politiski represētajai personai un nacionālās pretošanās kustības dalībniekam par nekustamo īpašumu, kas ir šīs personas īpašumā vai tiesiskā valdījumā mazāk nekā 5 gadus.

1.2. 50% apmērā politiski represētajai personai un nacionālās pretošanās kustības dalībniekam par Liepājas pilsētas pašvaldības nekustamo īpašumu, par kuru persona ir noslēgusi īres vai nomas līgumu ar pašvaldību.

2. Atvieglojumi tiks piemēroti ar nākamo mēnesi pēc iesnieguma saņemšanas par Liepājas pilsētā esošo īpašumu, kura ir personas deklarētā dzīves vieta.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ņemot vērā to, ka atvieglojumi tiks piešķirti pēc saistošo noteikumu spēkā stāšanās un ar nākamo mēnesi pēc personas iesnieguma saņemšanas, prognozējam, ka 2014.gadā piešķirtie atvieglojumi nebūs vairāk par 300 euro.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai un apstiprināšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, pēc tam tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības mājas lapā.

Pēc saistošo noteikumu spēkā stāšanās un personas iesnieguma saņemšanas, Liepājas pilsētas pašvaldības Nodokļu administrācija veiks nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu un nosūtīs maksāšanas paziņojumu.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!