• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par un ap "Lainbanku". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.1995., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26776

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc tikšanās

Vēl šajā numurā

09.02.1995., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par un ap "Lainbanku"

Iekšlietu ministrijā 7.februārī notika preses konference. Iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons tikās ar žurnālistiem, lai sniegu informāciju par Iekšlietu ministrijas rīcību sakarā ar akciju sabiedrības "Latvijas Industriālā banka" ("Lainbanka") prezidenta Viļa Dambiņa un bankas viceprezidenta Valta Vīganta aizturēšanu. Pret viņiem ierosināta krimināllieta par krāpšanu sevišķi lielos apmēros. Pēc aizturēšanas pirmajām 72 stundām pieņemts tiesnešu lēmums aizturēšanu pagarināt līdz desmit dienām, kuru laikā tikšot uzrādīta apsūdzība.

Iekšlietu ministrs teica, ka, sākot pildīt iekšlietu ministra amatu, viņš no ministrijas struktūrām pieprasījis informāciju par ekonomisko stāvokli valstī un īpaši bankās. J.Ādamsons uzskata, ka "Lainbankas" prezidenta un viceprezidenta aizturēšana ir preventīvs pasākums. Turpmāk gaidāmi līdzīgi pasākumi. Šie pasākumi tiek veikti, lai turpmāk nenotiktu tas, kas jau iepriekš ir noticis ar daudzām bankrotējušām firmām. Proti, tiek apkrāpti daudzi cilvēki, kuru noguldījumus piesavinās krāpnieki. J.Ādamsons uzsvēra, ka saskaņā ar likumdošanu par katru krāpšanas gadījumu ir jāierosina krimināllieta. Pēc visai aptuveniem aprēķiniem, pēc apkrāpto pilsoņu sūdzībām būtu jāierosina 60 000 krimināllietu, kuru izmeklēšana lielā apjoma dēļ būtu visai sarežģīta. Tādēļ tamlīdzīgi gadījumi nedrīkst atkārtoties.

Iekšlietu ministrs teica, ka krimināllieta pret "Lainbankas" prezidentu un viceprezidentu ir ierosināta uz konkrētu sūdzību pamata un nav vērsta pret banku un tās darbību kopumā. V.Dambiņš un V.Vīgants aizturēti tādēļ, ka ignorējuši aicinājumus ierasties uz nopratināšanu. Arī turpmākie incidenti "Lainbankā" (uz laiku tika atslēgts bankas telekss) notikuši tādēļ, ka bankas darbinieki traucējuši Iekšlietu ministrijas darbiniekiem izpildīt dienesta pienākumus. J.Ādamsons izteica savu viedokli šajā sakarībā.

Proti: likuma priekšā visi ir vienādi. Tas nozīmē tiesības un pienākumus. Pienākumi pret likumu un tā sargātājiem ir jāizpilda visiem neatkarīgi no ieņemamā posteņa valsts struktūrās un stāvokļa sabiedrībā. Viena persona nedrīkst būt vienlīdzīgāka par pārējām.

Konferences turpinājumā iekšlietu ministrs J.Ādamsons teica, ka V.Dambiņa un V.Vīganta lietas izmeklēšanas process turpināsies, neraugoties uz nemitīgajiem un neatlaidīgajiem mēģinājumiem ietekmēt IeM vadību. Ir izteikts viedoklis, ka "Lainbankas" vadības lietu ir safabricējuši konkurenti, lai ar korumpētās policijas palīdzību izrēķinātos ar minēto banku.

"Latvijas Vēstnesis" lūdza komentēt šos apgalvojumus. J.Ādamsons atbildēja: "Es nedomāju, ka ar policijas palīdzību notiek izrēķināšanās ar konkurentiem." Ministrs piebilda, ka IeM sistēmā strādā apmēram 20 tūkstoši darbinieku. Korupcijas gadījumi ir iespējami, bet kontroles funkcijas veic IeM galvenā personāla inspekcija. Par katru atklāto korupcijas gadījumu tiek ziņots presei.

Nesen par aizdomām korupcijā un saistībā ar organizēto noziedzību tika izdarīta kratīšana augsta ranga policijas ierēdņu dzīvokļos un dienesta kabinetos. Rīgas Galvenās policijas pārvaldes kriminālpolicijas priekšnieka vietnieka S.Rižņikova un GPP devītās daļas priekšnieka J.Kreslova darbības sakarībā notiek dienesta izmeklēšana.

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!