• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas ārpolitikas pamatvirzieni līdz 2005.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.1995., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu godātie abonenti, - pie Jums devusies arī 1994.gada "LV D" rādītāju ceturtā burtnīca

Vēl šajā numurā

09.02.1995., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas ārpolitikas pamatvirzieni līdz 2005.gadam

Latvijas Republikas ārpolitikas galvenais uzdevums ir valsts neatkarības nostiprināšana un tās neatgriezeniskuma nodrošināšana.

Tas ir sasniedzams, integrējoties Eiropas drošības, politiskajās un ekonomiskajās struktūrās, piedaloties Eiropas politikas veidošanā, kontinenta stabilitātes un drošības veicināšanā, kā arī aktīvi iesaistoties pasaules politiskajos procesos. Šī uzdevuma sasniegšanas obligāti priekšnoteikumi ir parlamentārās demokrātijas attīstība, iekšpolitiskā stabilitāte un ekonomisko reformu nepārtrauktība Latvijā.

Latvijas Republikas ārpolitikas pamatvirzienu konsekventa un elastīga īstenošana ir viens no nepieciešamajiem priekšnoteikumiem, lai Latvija attīstītos par modernu, demokrātisku, drošu un ekonomiski spēcīgu Eiropas valsti.

LR ārpolitikas pamatvirzieni ir:

 

I. Integrācija Eiropas, transatlantiskajās un citās starptautiskajās struktūrās

1. Iestāšanās Eiropas Savienībā

Iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) ir būtiska latviešu tautas izdzīvošanas un Latvijas valsts saglabāšanas iespēja. Iekļaušanās ES ekonomiskajā sistēmā veicinās Latvijas saimniecības, zinātnes, izglītības un kultūras straujāku attīstību.

2. Iekļaušanās Eiropas un transatlantiskajās drošības struktūrās

Latvijas aktīva līdzdalība Rietumeiropas Savienībā ļaus piedalīties Eiropas Savienības drošības politikas veidošanā.

Mērķtiecīga dalība programmā "Partnerattiecības mieram" un Ziemeļatlantijas sadarbības padomē (NACC) ir nepieciešama, lai sagatavotos uzņemšanai NATO.

Latvija izmantos visas iespējas, lai kļūtu par pilntiesīgu NATO dalībvalsti. Latvija veicinās tādu NATO paplašināšanos, kas jebkurā tās stadijā palielinās un nostiprinās ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas drošību.

3. Darbība starptautiskajās un reģionālajās organizācijās

Latvijas drošības problēmu un svarīgu ārpolitikas uzdevumu risināšanai Latvija turpinās aktīvu darbību pasaules un Eiropas starptautiskajās organizācijās — Apvienoto Nāciju Organizācijā, Organizācijā drošībai un sadarbībai Eiropā (ODSE), Eiropas Padomē, Starptautiskajā parlamentu apvienībā (SPA), Baltijas jūras valstu padomē.

 

II. Baltijas valstu sadarbības padziļināšana

Baltijas valstu visaptveroša sadarbība ir nozīmīga Latvijas, Lietuvas un Igaunijas politiskai un ekonomiskai attīstībai un reģiona drošībai. Šīs sadarbības veicināšanas priekšnoteikums ir izveidoto institūciju — Baltijas asamblejas, Baltijas Ministru padomes un BMP Vecāko amatpersonu komiteju — darbības attīstīšana un pilnīgošana.

 

III. Divpusējās attiecības reģionālās sadarbības ietvaros

Latvijas Republikas divpusējās attiecības ar visām valstīm tiks veidotas, līdzsvarojot kopīgās intereses, daudzveidojot sadarbības jomas, lai nostiprinātu Latvijas drošību, veicinātu valsts ekonomisko attīstību un labklājību.

1. Eiropas valstis

Prioritāras ir divpusējās attiecības ar ES valstīm. To nosaka Latvijas mērķis iestāties ES.

Latvija turpinās aktīvu sadarbību ar Vāciju, Franciju un Lielbritāniju, kurām ir nozīmīga vieta Latvijas suverenitātes nostiprināšanā.

Latvija intensificēs divpusējās attiecības ar Ziemeļvalstīm — Zviedriju, Dāniju, Somiju, Norvēģiju un Islandi, aktivizējot sadarbību starp BMP un Ziemeļvalstu Ministru padomi.

2. Krievija un jaunās neatkarīgās valstis

Latvija un Krievija uzturēs kaimiņattiecības, balstoties uz starptautisko tiesību normām un starptautisko saistību ievērošanas pamata.

Ar jaunajām neatkarīgajām valstīm Latvija veidos uz savstarpēji izdevīgas sadarbības principiem balstītas attiecības.

3. Ziemeļamerika

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas ārpolitikas divpusējo attiecību prioritātēm, kam jāsekmē Latvijas drošības problēmu risināšana, kā arī valsts ekonomiskā, zinātnes un kultūras attīstība.

Sekmīgas reģionālās sadarbības ietvaros ir jāpadziļina attiecības ar Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līguma (NAFTA) valstīm Kanādu un Meksiku.

4. Pārējie reģioni

Jāveic precīza Latvijas ilgtermiņa interešu izvērtēšana un to pakāpeniska īstenošana Āzijas, Tuvo Austrumu, Austrālijas un Okeānijas un Dienvidamerikas u.c. reģionos.

 

IV. Saimnieciskās dimensijas tālāka padziļināšana

Brīvā tirgus nostiprināšanai, investīciju piesaistīšanai, eksporta veicināšanai, radot vislabvēlīgākos apstākļus valsts ekonomiskajai attīstībai, Latvija līdztekus saimnieciskajai integrācijai ES attīstīs sadarbību divpusējo attiecību ietvaros un aktivizēs darbību starptautiskajās finansu un ekonomiskajās organizācijās: Starptautiskajā valūtas fondā, Pasaules rekonstrukcijas un attīstības bankā, Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankā, Vispārējā vienošanās par tirdzniecību un tarifiem, Pasaules tirdzniecības organizācijā, Organizācijā ekonomiskai sadarbībai un attīstībai.

 

V. Programmu "Latvija pasaulē" un "Latvijas diaspora" izstrādāšana un īstenošana

Jāizstrādā programmas "Latvija pasaulē" un "Latvijas diaspora". Programmu mērķis ir radīt un nostiprināt īstenībai atbilstošu priekšstatu par Latvijas valsti pasaules sabiedriskajā domā, kā arī veicināt Latvijas diasporas kultūras, ekonomisko un citu saišu ar Latvijas valsti stiprināšanu.

 

Pašu Latvijas Republikas Ārpolitikas koncepciju

"LV" redakcija gatavo publicēšanai rītdienas numurā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!