• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1994. gada 20. oktobra pavēle Nr. 203 "Par bīstamu kravu pārvadājumiem ar autotransportu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.1995., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrijas rīkojums Nr. 243

Par farmaceitiskās darbības licencēšanu

Vēl šajā numurā

19.01.1995., Nr. 9

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: pavēle

Numurs: 203

Pieņemts: 20.10.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PAR BĪSTAMU KRAVU AUTOPĀRVADĀJUMIEM

Satiksmes ministrijas pagaidu instrukcija

Par bīstamu kravu pārvadājumiem ar autotransportu

 

Apstiprināta ar Satiksmes ministrijas 1994.gada 20.oktobra pavēli nr 203. Spēkā ar 1994.gada 15.decembri

 

Šī instrukcija nosaka pamatprasības bīstamu kravu pārvadājumu ar autotransportu organizēšanai un drošībai Latvijas Republikas ceļos.

Speciālie Noteikumi un Instrukcijas, uz kuru pamata tiek pārvadāti armijas vajadzībām paredzētās vielas un izstrādājumi, nedrīkst būt pretrunā ar šo Instrukciju, kas izstrādāta, balstoties uz Eiropas valstu līgumu par bīstamo kravu starptautiskajiem autopārvadājumiem - ADR.

Arī iespējamu aizsardzības nozīmes stratēģisku kravu eksportu vajadzētu pakļaut COCOM (Koordinācijas komiteja daudzpusējā stratēģiskā eksporta kontrolei) sistēmas kontrolei, atbilstoši iedarbīgas aizsardzības standarta prasībām, kas vērstas uz dalībvalstu drošību.

Latvijas Republikas eksporta kontroles sistēma nedrīkst būt pretrunā ar augstākminēto standartu.

Šo Instrukciju nepiemēro gadījumos, kad ar vienu transporta līdzekli pārvadā bīstamas vielas vai izstrādājumus ierobežotā daudzumā, ko var neuzskatīt par bīstamu kravu. To bīstamu vielu vai izstrādājumu daudzumu, ko var pārvadāt ar vienu transporta līdzekli un neuzskatīt par bīstamu kravu, nosaka ADR vai citi normatīvie dokumenti, kas attiecas uz bīstamām vielām un izstrādājumiem. Ziņas par bīstamu vielu un izstrādājumu daudzumu, kuru pārvadājot var neuzskatīt par bīstamu kravu, tiek sniegtas konkrētu bīstamu kravu pārvadāšanas drošības noteikumos.

Nav pieļaujama citu bīstamu kravu pārvadāšana ar autotransporta līdzekli, ar kuru pārvadā ierobežotu daudzumu bīstamas vielas vai izstrādājumus.

 

1. Vispārējie nosacījumi

1.1. Pārvadājot bīstamas kravas, jāievēro šīs Instrukcijas un konkrētas bīstamās kravas vai kravu grupas pārvadājumu drošības noteikumu prasības.

1.2. Dokumentu paketi atļaujas saņemšanai (skat. punktu 2.2) un transportēšanai (skat. punktu 8.4) sagatavo viena no sekojošām personām: kravas nosūtītājs, saņēmējs, pārvadātājs vai to pilnvarota persona.

1.3. Konkrētas bīstamās kravas vai kravu grupas pārvadājumu drošības noteikumus izstrādātā rūpnīca - izgatavotāja vai kravas nosūtītājs.

Sprāgstvielu un sprāgstošu priekšmetu pārvadājumu drošības noteikumiem vispirms jābūt saskaņotiem ar Latvijas Republikas Tehniskās uzraudzības galveno pārvaldi, bet indīgu, infekciozu un radioaktīvu vielu un materiālu pārvadāšanai - ar Latvijas Republikas Nacionālo vides un sabiedrības veselības centru.

Drošības noteikumi jebkuras bīstamas kravas pārvadāšanai ar autotransportu jāsaskaņo ar Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vai tās institūcijām.

Tie pamatjautājumi, kuri jāatspoguļo katras konkrētas bīstamās kravas pārvadājumu drošības noteikumos, sniegti 1. pielikumā.

1.4. Bīstamās kravas tukšās taras pārvadājumus veic pēc tiem pašiem noteikumiem, kādi paredzēti tajā iesaiņotajai bīstamajai kravai, ja vien kravas pavadzīmē nav izdarīta atzīme "Tara ir attīrīta un nav bīstama".

Gadījumā, kad tāda atzīme ir izdarīta, tukšu taru pārvadā kā parastu kravu.

1.5. Bīstamu kravu klasifikācija sniegta ADR. Ir noteiktas sekojošas bīstamu kravu klases:

1. klase - sprāgstoši materiāli, sprāgstoši priekšmeti;

2. klase - saspiestas, sašķidrinātas un izšķīdinātas zem spiediena gāzes;

3. klase - viegli uzliesmojoši šķidrumi;

4.1. klase - viegli uzliesmojošas cietvielas;

4.2. klase - pašuzliesmojošās vielas;

4.3. klase - vielas, kuras saskaroties ar ūdeni, izdala uzliesmojošas gāzes;

5.1. klase - oksidējošas vielas;

5.2. klase - organiskie peroksīdi;

6.1. klase - indīgas vielas;

6.2. klase - dzīvnieku pārstrādes blakusprodukti un infekciozas vielas;

7. klase - radioaktīvie materiāli;

8. klase - korozējošas vielas;

9. klase - pārējās bīstamās vielas.

1.6. Izraksts no ANO ekspertu komitejas izsrādātā ar autotransporta pārvadājamo bīstamo vielu saraksta, kurā norādīti šo vielu bīstamības identifikācijas un vielas identifikācijas numuri, kā arī vielas klase un bīstamības zīmju numuri, doti 8. pielikumā.

 

2. Bīstamu kravu pārvadāšanas atļaujas saņemšanas kārtība

2.1. Atļauju 2. pielikumā uzskaitīto bīstamo kravu pārvadašanai izsniedz Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Policijas departaments, vai Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvalde, izņemot aizsardzības spēku bīstamās kravas, pārvadāšanas atļaujas, kurām izsniedz Aizsardzības ministrija.

Bīstamo kravu - bīstamo atkritumu pārvadāšanai nepieciešama papildus atļauja, kuru izsniedz Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vai tās institūcija saskaņā ar likumu "Par bīstamajiem atkritumiem".

Ar atļauju saņemšanu bīstamu kravu pārvadāšanai pēc savstarpējas norunas nodarbojas kravas nosūtītājs vai kravas saņēmējs.

2.2. Atļaujas saņemšanai jāiesniedz sekojoši dokumenti:

- pārvadājumu maršruta lapa (sk. Instrukcijas 3. nodaļu);

- sertifikāts par to, ka ar transporta līdzekli ir pieļaujama bīstamu kravu pārvadāšana (sk. Instrukcijas 4. nodaļu);

- konkrēta veida bīstamas kravas pārvadāšanas drošības noteikumi (sk. Instrukcijas 1. nodaļu);

- dokuments par bīstamu vielu, materiālu un izstrādājumu iegādi, ja tāds paredzēts atbilstošos dokumentos.

2.3. Dokumenti jāizskata 10 dienu laikā.

2.4. Atļaujas derīguma laiks nedrīkst pārsniegt 12 mēnešus.

2.5. 8. pielikumā minēto kravu pārvadājumiem atļauja nav vajadzīga, bet tai pašā laikā ir spēkā visas prasības par šīs Instrukcijas 2.2. punktā noteiktajiem dokumentiem.

Par tādu ķīmisku vielu un to izstrādājumu pārvadāšanas noteikumiem, kuri nav minēti 2. vai 8. pielikumā, nepieciešams konsultēties Satiksmes ministrijā.

 

3. Bīstamu kravu pārvadājumu maršruta izvēles un saskaņošanas kārtība

3.1. Pārvadājumu maršrutu pēc savstarpējas vienošanās izstrādā kravas nosūtītājs vai kravas saņēmējs.

3.2. Pārvadājuma maršruta izvēle tiek veikta saskaņā ar konkrētas bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumu prasībām.

3.3. Pārvadājumu maršruts pēc iespējas nedrīkst iet caur apdzīvotām vietām, - rūpniecības objektu, atpūtas zonu, dabas rezervātu un arhitektūras pieminekļu tuvumā.

3.4. 2. pielikumā norādīto bīstamo vielu un izstrādājumu pārvadājumu maršruti un laiks ir jāsaskaņo vispirms ar Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vai tās institūciju, pēc tam ar Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD).

3.5. Saskaņotā pārvadājumu maršruta izmantošanas laiks nedrīkst pārsniegt 12 mēnešus.

3.6. Pārvadājumu maršruta lapa (3.pielikums) tiek sastādīta 5 eksemplāros.

Pirmais eksemplārs glabājas Ceļu satiksmes drošības direkcijā; otrais - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā; trešais - autotransporta uzņēmumā, ceturtais - pārvadājuma laikā atrodas pie personas, kas atbildīga par pārvadājumu, bet, ja tādas nav, pie transporta līdzekļa vadītāja; piektais paliek organizācijā, kas izstrādājusi maršrutu, t.i., pie kravas nosūtītāja vai kravas saņēmēja.

3.7. Nepieciešamības gadījumā, pēc CSDD un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pieprasījuma, vienlaicīgi ar pārvadājuma maršruta lapu jāiesniedz konkrētas bīstamās kravas Pārvadājumu drošības noteikumi.

3.8. Maršruta saskaņošanai Ceļu satiksmes drošības direkcijā jāiesniedz arī transporta līdzekļa tehniskā stāvokļa pārbaudes sertifikāts (4.pielikums).

3.9. Pārvadājot 8.pielikumā minētās kravas, maršruta lapas sastāda trīs eksemplāros, no kuriem pirmais atrodas autotransporta uzņēmumā; otrais - pie par pārvadājumu atbildīgās personas, bet, ja tādas nav, pie transporta līdzekļa vadītāja; trešais - pie personas, kas sagatavo šīs Instrukcijas 2.2.punktā noteikto dokumentāciju. Šinī gadījumā maršruta lapas nav jāsaskaņo.

 

4. Transporta līdzekļu tehniskā stāvokļa pārbaudes kārtība

un sertifikātu izsniegšana transporta līdzekļiem

bīstamu kravu pārvadājumiem

4.1. Bīstamas kravas tiek pārvadātas ar autotransporta līdzekļiem, kuri piemēroti šīm vajadzībām.

Transporta līdzekļu tehniskajiem un ekspluatācijas rādītājiem, kā arī to tehniskajam stāvoklim jāatbilst rūpnīcu-izgatavotāju ekspluatācijas instrukcijām, ceļu satiksmes noteikumu 25.pantam, šīs Instrukcijas un konkrētās bīstamās kravas pārvadājumu drošības noteikumu prasībām.

4.2. Transporta līdzekļiem, kuri pārvadā bīstamās kravas, katru gadu noteiktajā kārtībā Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas Ceļu satiksmes drošības direkcijas pilsētu (rajonu) nodaļās jāveic tehniskā apskate, lai noteiktu to atbilstību punktā 4.1.minēto normatīvo dokumentu prasībām.

4.3. Ja transporta līdzeklis atbilst to dokumentu prasībām, kas norādītas 4.1.punktā, Ceļu satiksmes drošības direkcijas pilsētu (rajonu) nodaļas izsniedz sertifikātu, kas atļauj transporta līdzeklim pārvadāt bīstamo kravu (4.pielikums).

4.4. Piekabei jāizsniedz atsevišķs sertifikāts.

4.5. Transporta līdzekļa derīguma sertifikāta darbības termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu, skaitot no tehniskās apskates datuma, kuru veica pirms sertifikāta izdošanas.

4.6. Sertifikāts jāatdod tai organizācijai, kas to izdevusi, gadījumā, ja transporta līdzeklis pārtrauc bīstamo kravu pārvadāšanu; ja izbeidzies sertifikāta derīguma termiņš un ja transporta līdzekli raksturojošos lielumos izdarītas lielas izmaiņas, kā rezultātā tas kļuvis nederīgs bīstamu kravu pārvadāšanai.

 

5. Papildu prasības transporta līdzekļiem,

ar kuriem pārvadā bīstamas kravas

5.1. Transporta līdzeklim, ar kuru pārvadā bīstamas kravas, nevar būt vairāk kā viena piekabe vai puspiekabe.

5.2. Transporta līdzekļiem, ar kuriem pārvadā sprāgstošas vielas un izstrādājumus, kā arī viegli uzliesmojošus šķidrumus un gāzes (cisternās un balonos), izplūdes gāzu izvadcaurulei (trokšņu slāpētājs) jābūt izvadītai labajā pusē ārpus kravas kastes vai cisternas zonas un barošanas sistēmas komunikācijām.

5.3. Automobiļiem, kas paredzēti viegli uzliesmojošu šķidrumu un gāzu pārvadāšanai, izplūdes gāzu izvadcaurule jāaprīko ar noņemamu dzirksteļu slāpētāju.

5.4. Vienreizēji 1.klases bīstamu kravu pārvadājumi ar vispārēja pielietojuma autotransporta līdzekļiem pieļaujami, uzstādot to izplūdes gāzu caurulei noņemamu dzirksteļu slāpētāju.

5.5. Sprāgstošu vielu un izstrādājumu, kā arī viegli uzliesmojošu šķidrumu un gāzu pārvadāšanai paredzētu transporta līdzekļu degvielas tvertnes priekšējā un aizmugurējā siena jāaprīko ar metāla vairogiem, bet tās apakšpusē jāuzstāda metāla siets ar acs izmēru 10x10 mm. Attālumam no degvielas tvertnes līdz vairogiem un sietam jābūt ne mazākam par 20 mm.

5.6. Transporta līdzekļu, ar kuriem pārvadā 1., 2., 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2.klases bīstamās kravas, elektroiekārtai jāatbilst sekojošām prasībām:

- tās nominālspriegums nedrīkst pārsniegt 24 V;

- elektriskajām ķēdēm jābūt aprīkotām ar drošinātājiem pret paaugstinātu strāvu iedarbību;

- elektrisko ķēžu slēdžu ieslēgšana un izslēgšana jāveic no vadītāja kabīnes;

- elektriskajām lampām, kuras atrodas transporta līdzekļa virsbūvē, jābūt aizsargātām ar izturīgu sietu vai režģi.

5.7. Transporta līdzekļi, uz kuriem uzstādītas nenoņemamas vai noņemamas cisternas vai citas tilpnes, kurās tiek pārvadāti viegli uzliesmojoši šķidrumi vai gāzes, jāaprīko ar ierīci statiskās elektrības novadīšanai, kuras konstrukcija aprakstīta katras konkrētas bīstamās kravas pārvadājumu drošības noteikumos.

5.8. Furgona tipa transporta līdzekļu kravas kastei, kurā pārvadā 1., 2., 3., 4.1., 4.2., 4.3., 5.1., 5.2. un 7.klases bīstamās kravas, jābūt izturīgai, bez šķirbām un tai jābūt attālinātai no vadītāja kabīnes ne mazāk kā 150 mm attālumā. Durvīm jābūt aprīkotām ar slēdzeni.

Nepieciešamības gadījumos furgona kravas kastē jāierīko ventilācija, ja tas ir paredzēts pārvadājumu drošības noteikumos.

5.9. Pārvadājot bīstamas kravas atklātās kravas kastēs, pārklāšanai pielietojamajam audumam jābūt grūti uzliesmojošam un ūdens necaurlaidīgam, pārklājam jābūt stingri novilktam, pārsedzot kravas kastes malas vismaz 200 mm.

5.10. Nepieciešamības gadījumos konkrētu bīstamu kravu pārvadāšanas drošības noteikumi var saturēt arī citas prasības attiecībā uz bīstamas kravas pārvadāšanai paredzētiem transporta līdzekļiem.

5.11. Katram transporta līdzeklim, kurš paredzēts bīstamu kravu pārvadāšanai, jābūt papildus nokomplektētam ar:

a) transporta līdzekļa avārijas remonta instrumentu komplektu;

b) pulvera vai ogļskābes ugunsdzēšamo aparātu ar tilpumu ne mazāku par 5 litriem, ja bīstamas vielas pārvadā ar autovilcienu, tad piekabei nepieciešams papildu ugunsdzēšamais aparāts (ugunsdzēšamajam aparātam jāatrodas brīvi pieejamā vietā);

c) vismaz vienu stāvbalstu, kura izmēri atbilst transporta līdzekļa svaram un riteņu diametram;

d) diviem oranžas krāsas mirgojošiem lukturiem, kuru darbība nav atkarīga no transporta līdzekļa elektroiekārtas;

e) divām zīmēm "Tālāk braukt bīstami" un divām zīmēm "Iebraukt aizliegts" - pārvadājot 1., 3., 7.klases bīstamās kravas, kā arī viegli uzliesmojošas un indīgas gāzes un stipras iedarbības indīgas vielas.

5.12. Uz transporta līdzekļiem, ar kuriem pārvadā bīstamas kravas, jābūt uzstādītām divām gaismu atstarojošām informāciju saturošām pazīšanas zīmēm (sk.šīs Instrukcijas 7.3.punktu).

Ja ar transporta līdzekli (t.sk.atsevišķos autocisternas nodalījumos) tiek pārvadātas vairākas atšķirīgas bīstamās vielas (tām bīstamām vielām, kas atļautas vienlaicīgai kopējai pārvadāšanai, jābūt dzēšamām ar vienu ugunsdzēšanas līdzekli), tad informāciju saturošām pazīšanas zīmēm jāatspoguļo ziņas par visbīstamāko vielu.

Pazīšanas zīmes jāuzstāda perpendikulāri transporta līdzekļa garenasij, priekšpusē - labajā pusē, aizmugurē - uz kravas kastes vai cisternas sienas. Pazīšanas zīmēm jāiekļaujas transporta līdzekļa gabarītizmēros, un tās nedrīkst aizsegt numura zīmes un ārējās apgaismošanas ierīces. Ja cisternas konstrukcija neatļauj uzstādīt pazīšanas zīmi tās aizmugurē, to drīkst uzkrāsot uz cisternas aizmugurējās sienas.

Pēc bīstamo kravu izkraušanas un taras attīrīšanas pazīšanas zīmes tiek noņemtas vai aizkrāsotas.

5.13. Gadījumos, kuri paredzēti pārvadājumu drošības noteikumos, transporta līdzekļi tiek apgādāti ar pārvadājamo bīstamo vielu neitralizācijas līdzekļiem, kā arī vadītāja un pavadošā personāla individuālās aizsardzības līdzekļiem.

 

6. Bīstamu kravu transportēšanas organizēšana

6.1. Pārvadājot bīstamas kravas, transporta līdzekļu pārvietošanās tiek veikta saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem, šo Instrukciju un konkrētās bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumiem.

6.2. Pārvadājot bīstamas kravas kolonnā, starp transporta līdzekļiem jāievēro attālums ne mazāks par 50 m, bet braucot pa ceļa posmu, kas apzīmēts ar zīmi "Stāvs lejupceļš" vai "Stāvs augšupceļš" - ne mazāks par 300 m.

Braucot kolonnā, par pārvadājumiem atbildīgā persona atrodas pirmajā automobilī. Šajā gadījumā viens no apsardzes personāla, ja tāda ir paredzēta konkrētās bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumos, atrodas pēdējā automobilī.

6.3. Transporta līdzekļi, ar kuriem pārvadā viegli uzliesmojošas vai sprādzienbīstamas kravas, iespēju robežās tiek nodrošināti ar degvielu visam braucienam, neuzpildot tos koplietošanas autouzpildes stacijās.

Nepieciešamības gadījumos to uzpildīšana tiek veikta uz laukuma, kurš atrodas ne mazāk kā 25 m attālumā no autouzpildes stacijas teritorijas ar degvielu, kas saņemta metāla kannās vai no pārvietojamām autouzpildes stacijām, kuras speciāli paredzētas šiem mērķiem.

6.4. Nepietiekamas vai ierobežotas redzamības apstākļos (migla, lietus, sniegputenis utt.) - bīstamu kravu pārvadāšana var tikt aizliegta, ja tas norādīts konkrētas bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumos.

6.5. Bīstamu kravu pārvadājošu transporta līdzekļu apstāšanās vai stāvēšanas gadījumos jāieslēdz stāvbremze, bet uz slīpas ceļa virsmas papildus jāuzstāda stāvbalsti.

6.6. Piespiedu apstāšanās gadījumā jārīkojas saskaņā ar Satiksmes noteikumu prasībām.

Starptautiskos pārvadājumos ir pieļaujams izmantot oranžas krāsas mirgojošus lukturus.

6.7. Apstāšanās un stāvēšanas kārtība (t.sk.nakšņošanai) norādīta konkrētas bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumos.

6.8. Gadījumā, ja transporta līdzekļu kolonnai, kas sastāv no 3 un vairāk automobiļiem, jāpārvadā sprāgstošas, radioaktīvas un spēcīgas iedarbības indīgas vielas, tā obligāti jāpavada aizsegautomobilim (aizsegautomobiļiem), kurš brauc pavadāmo transporta līdzekļu priekšgalā. Turklāt attiecībā pret pavadāmiem automobiļiem aizsegautomobilim jāvirzās tādā veidā, lai tā gabarīti kreisajā pusē aizsegtu pavadāmo transporta līdzekļu gabarītus, bet neiebraucot pretējā braukšanas joslā.

Visiem kolonā braucošiem transporta līdzekļiem gaišajā diennakts laikā jābrauc ar ieslēgtiem tuvās gaismas lukturiem.

6.9. Aizsegmašīna jāaprīko ar oranžas krāsas mirgojošu bākuguni, kuras ieslēgšana ir līdzeklis, lai pievērstu citu transporta līdzekļu vadītāju uzmanību, bet nedod braukšanas priekšrocības tiesības. Bākugunij jābūt novietotai uz aizsegmašīnas kabīnes vai salona jumta vietā, kur tā labi pārredzama citiem satiksmes dalībniekiem.

Mirgojošo bākuguni uz aizsegautomobiļa uzstāda organizācija, kas atbildīga par pārvadājumu.

6.10. Pārvadājot sprāgstošas, radioaktīvas un stipras iedarbības indīgās vielas kolonā, kura sastāv no 3 vai vairāk automobiļiem, neskaitot aizsegautomašīnu, obligāti jābūt rezerves transporta līdzeklim, kurš piemērots atbilstošas kravas pārvadāšanai. Rezerves transporta līdzeklis brauc kolonas aizmugurē.

 

7.Informācijas sistēma par bīstamu kravu pārvadāšanas bīstamību

7.1. Šajā informācijas sistēmā ietilpst:

a) pazīšanas zīme transporta līdzekļa apzīmēšanai (5.pielikums);

b) bīstamības zīme, ar ko marķē kravu (II.pielikums);

c) bīstamības informācijas avārijas kartīte (6.pielikums).

7.2. Pazīšanas zīmes un bīstamības zīmes izgatavo un aizpilda kravas nosūtītājs vai kravas saņēmējs, savstarpēji vienojoties, un tās tiek nodotas pārvadātājam uzstādīšanai uz transporta līdzekļa.

7.3. Transporta līdzekļa apzīmēšanas pazīšanas zīme.

7.3.1. Pazīšanas zīmes izmēriem jāatbilst 5. pielikumā norādītajiem izmēriem.

7.3.2. Izgatavojot pazīšanas zīmes, jāievēro sekojoši noteikumi:

- pazīšanas zīmes fonam jābūt oranžā krāsā;

- pazīšanās zīmes ierāmējumam, aiļu sadales līnijām, bīstamības indentifikācijas numuram, vielas identifikācijas numuram jābūt melnā krāsā;

- pazīšanas zīmes ierāmējuma un sadales līniju platumam jābūt 15mm;

- ciparu līniju platumam ne mazākam par 15mm;

- cipariem ailēs jābūt 100 mm augstiem.

7.3.3. Bīstamības identifikācijas un vielas identifikācijas numuri tiek noteikti atbilstoši 2. un 8. pielikumam, bīstamības identifikācijas numura atšifrējums - 10. pielikumā.

7.4. Bīstamības zīme - ar ko marķē kravu.

7.4.1. Katrai bīstamai kravai jābūt apgādātai ar tai atbilstošu bīstamības zīmi, kuras numurs norādīts 2. un 8. pielikumā (zīmju paraugus sk. 2. pielikumā). Taru ar bīstamo kravu ar bīstamības zīmēm apzīmē kravas izgatavotājs.

7.4.2. Ja bīstamības zīme uz kravas vietas iepakojuma nav saskatāma vai slikti saskatāma, to novieto arī uz transporta līdzekļa sāniem un aizmugurē.

7.4.3. Zīmes izmēriem un apzīmējumam jāatbilst II. pielikuma norādījumiem un spēkā esošām standartu prasībām.

7.5. Bīstamības informācijas avārijas kartīte (pamācība, kā rīkoties - instrukcija).

7.5.1. Šī kartīte (6. pielikums) sniedz informāciju par pasākumiem, kas veicami ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanai un citās avārijas situācijās.

7.5.2. Avārijas kartīti aizpilda bīstamās kravas izgatavotājs vai kravas nosūtītājs, pamatojoties uz informāciju, kuru satur bīstamu kravu pārvadāšanas drošības noteikumi un konkrētu bīstamo vielu un izstrādājumu normatīvie dokumenti.

7.5.3. Avārijas kartīte paredzēta transporta līdzekļa vadītājam un bīstamo kravu pavadošai personai, lai varētu veikt pasākumus nekavējoties pēc avārijas, kā arī visu dienestu pārstāvjiem, kas piedalās avārijas un tās seku likvidācijā.

Pārvadājot bīstamas kravas, drošības nodrošināšana uz ceļiem tiek reglamentēta ar Policijas departamenta speciāliem dokumentiem (skat. 13. pielikumu).

7.5.4. Avārijas kartītei, kas informē par bīstamību, transportējot bīstamu kravu caur citām valstīm, jābūt aizpildītai ne tikai valsts-nosūtītājas un valsts-saņēmējas valodā, bet arī visās tranzīta valstu valodās, ja tas nav noteikts citādi starpvalstu līgumos.

7.5.5. Avārijas kartītei jāatrodas transporta līdzeklī, ar kuru pārvadā bīstamās kravas, vai aizsegautomašīnā pie personas, kas atbildīga par pārvadājumu, bet viņas prombūtnē - pie autovadītāja.

7.5.6. Ceļu satiksmes negadījumos vai citās avārijas situācijās, kas rodas pārvadājot bīstamas kravas, avārijas seku likvidēšanas pasākumi tiek veikti atbilstoši avārijas kartītē norādītai informācijai.

 

8. Papildu prasības transporta līdzekļu vadītājiem un pavadošām personām, pārvadājot bīstamās kravas

8.1. Vadīt transporta līdzekļus, ar kuriem pārvadā bīstamas kravas, var personas, kurām autotransporta līdzekļu vadītāja nepārtrauktais darba stāžs nav mazāks par trīs gadiem, ir atbilstošas kategorijas transporta līdzekļa vadītāja apliecība un kuras apmācītas vai saņēmušas instruktāžu un izgājušas medicīnisko pārbaudi. (Termiņi, kādos autotransporta līdzekļu vadītājiem jāiziet medicīniskā apskate, noteikti ar Latvijas Republikas Veselības departamenta 1992.gada 15.decembra pavēli nr.150.)

Pārvadāt sprāgstošus materiālus (1.klase) autovadītājiem atļauts saskaņā ar speciāliem noteikumiem.

8.2. Pārvadājot bīstamas kravas, transporta līdzekļu vadītājiem jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, kā arī šīs Instrukcijas un konkrētu bīstamo kravu pārvadāšanas drošības noteikumi.

8.3. Pārvadājot bīstamas kravas, transporta līdzekļa vadītājam darba un atpūtas režīms ir jānodrošina atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

8.4. Pārvadājot bīstamu kravu, papildus dokumentiem, kas uzskaitīti ceļu satiksmes noteikumos, pie vadītāja vēl jāatrodas:

a) atlaujai bīstamo kravu pārvadāšanai (nepieciešamības gadījumā);

b) pārvadājumu maršruta lapai (3.pielikums);

c) sertifikātam par to, ka ar transporta līdzekli atļauts pārvadāt bīstamu kravu (4.pielikums);

d) apliecībai par to, ka vadītājam atļauts pārvadāt bīstamu kravu (7.pielikums) (Apliecību izsniegšanas kārtību izstrādās Ceļu satiksmes drošības direkcijā. Pagaidām, uz 12 mēnešiem no Instrukcijas ieviešanas dienas, ir atļauts izmantot apliecību, kuru izsniedz transporta uzņēmuma vadītājs (14.pielikums).);

e) bīstamības informācijas avārijas kartītei (6.pielikums).

Punktos a,b,c uzskaitītie dokumenti atrodas pie autovadītāja, ja nav par pārvadājumu atbildīgas personas.

Ceļazīmes augšējā kreisajā stūrī sarkanā krāsā jābūt izdarītai atzīmei "Bīstama krava".

8.5. Pārvadājot bīstamas kravas, autovadītājam stingri jāievēro noteiktais pārvadājumu maršruts un jāizpilda visi maršruta lapā sniegtie norādījumi.

Ja saskaņā ar ceļu policijas prasībām kustības apstākļu dēļ tiek izmainīts braukšanas maršruts tā atsevišķā posmā, tad policijas darbiniekam jāizdara par to atzīme.

8.6. Transporta līdzekļa ar bīstamu kravu piespiedu apstāšanās gadījumā tā vadītājam jāatzīmē apstāšanās vieta saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem, kā arī jāveic pasākumi transporta līdzekļa evakuācijai aiz ceļa robežām, ja tas ir paredzēts konkrētās bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumos.

Ja transporta līdzekļa piespiedu apstāšanos izraisījuši bīstamās kravas, kuras īpašības var būt bīstamas citiem satiksmes dalībniekiem, taras vai iesaiņojuma bojājumi, apstāšanās vietā papildus jāuzstāda divas zīmes "Iebraukt aizliegts" vai "Tālāk braukt bīstami", zīmes jāuzstāda 100m attālumā pirms un pēc transporta līdzekļa. Par transporta līdzekļa piespiedu apstāšanos nepieciešams paziņot policijas dežūrdaļai.

8.7. Ja transporta līdzekļa bojājumus tā vadītājs nevar novērst saviem spēkiem, viņam nekavējoties jāizsauc tehniskā palīdzība no autotransporta uzņēmuma, kā arī jāpaziņo piespiedu apstāšanās vieta policijas dežūrdaļai.

8.8. Ceļu satiksmes negadījumos un citās avārijas situācijās transporta līdzekļa vadītājs rīkojas saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem.

Turklāt vadītājam:

- nepieciešamības gadījumos jāizsauc ugunsdzēsēji;

- saskaņā ar avārijas kartīti jāveic sākotnējie avārijas likvidēšanas pasākumi;

- jāatzīmē avārijas vieta saskaņā ar šīs Instrukcijas 8.6. punktu;

- iespēju robežās jānovērš nepiederošu personu piekļūšana avārijas vietai;

- pēc ceļu policijas, medicīniskā un citu dienestu pārstāvju ierašanās jāinformē viņi par bīstamību un veiktajiem pasākumiem, uzrādot pārvadājamās kravas transporta dokumentus.

8.9. Brauciena laikā pa pārvadājuma maršrutu transporta līdzekļa vadītājam jākontrolē transporta līdzekļa tehniskais stāvoklis, kravas stiprinājums kravas kastē, plombu un marķējuma stāvoklis.

8.10. Vadot transporta līdzekli, vadītājam aizliegts:

- strauji uzsākt braukšanu;

- strauji bremzēt;

- braukt ar izslēgtu sajūgu, dzinēju un brīvgaitā;

- smēķēt transporta līdzeklī, ar kuru pārvadā sprāgstošus materiālus, viegli uzliesmojošus šķidrumus, gāzes un cietvielas;

- kurināt uguni tuvāk par 100m no sprāgstošu materiālu, viegli uzliesmojošu šķidrumu, gāzu un cietvielu pārvadājoša transporta līdzekļa stāvvietas;

- atstāt transporta līdzekli bez galējas nepieciešamības (ja nav kravu pavadošas personas).

8.11. Transporta līdzeklī aizliegts pārvadāt dokumentācijā neparedzētas kravas, kā arī nepiederošas personas, kuras nav saistītas ar bīstamās kravas pārvadāšanu.

8.12. Personām, kas pavada bīstamu kravu (atbildīgiem par pārvadājumu, apsardzei, dozimetristiem - kravas saņēmēja pārstāvjiem) jābūt līdzi savu uzņēmumu apliecībai, kas viņiem dod tiesības piedalīties bīstamu kravu pārvadāšanā pa konkrētu maršrutu, viņu uzvārdiem jābūt ierakstītiem ceļazīmē un avārijas kartītē.

8.13. Personām, kuras pavada transporta līdzekļus, jārīkojas atbilstoši sava uzņēmuma dienesta instrukcijām, kā arī konkrētās bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumu prasībām.

 

1. pielikums

Aptuvens jautājumu uzskaitījums, kuri jāatspoguļo konkrēta veida vai grupas bīstamu kravu pārvadāšanas drošības noteikumos

 

Vispārējie jautājumi

1. Pārvadājuma nosacījumu darbības termiņš.

2. Bīstamās vielas nosaukums un sinonīmi.

3. Klase (apakšklase, kategorija, grupa) saskaņā ar ADR.

4. Bīstamās vielas fizikāli - ķīmiskās īpašības. Ugunsbīstamība un sprādzienbīstamība. Bīstamība dzīviem organismiem (saskaņā ar vielas normatīvajiem dokumentiem un ADR).

5. Vielas maksimālā bruto masa vai viena iepakojuma masa un tās maksimālais daudzums, ko drīkst pārvadāt ar vienu transporta līdzekli.

6. Savienojamība vai vielu uzskaitījums, ar kurām aizliegta vielas vienlaicīga pārvadāšana.

7. Vielu daudzuma vai iepakojuma skaita ierobežojums, kuru pārvadāšanu arvienu transporta līdzekli var neuzskatīt par bīstamu kravu.

8. Tara, kurā var pārvadāt bīstamu vielu un tai izvirzāmās prasības.

9. Tukšas taras pārvadāšanas noteikumi.

10. Par pārvadājumu atbildīgās personas nozīmēšanas nepieciešamība.

11. Apsardzes nozīmēšanas nepieciešamība.

 

Bīstamu kravu pārvadājošu transporta līdzekļu pārvietošanas organizēšana

12. Pārvadājuma maršruta izvēle un saskaņošana.

13. Aizsegautomašīnas, rezerves automašīnas nozīmēšanas nepieciešamība un to pārvietošanās nosacījumi.

14. Transporta līdzekļu degvielas uzpildes nosacījumi.

15. Maksimālais pieļaujamais kustības ātrums.

16. Kustība sarežģītos ceļa apstākļos (atļauta vai aizliegta).

17. Attālums starp transporta līdzekļiem, braucot kolonā, kā arī pavadošā personāla atrašanās vieta.

18. Nepieciešamība pārvietot transporta līdzekli ārpus ceļa robežām tā piespiedu apstāšanās gadījumā.

19. Stāvvietu ierīkošana (t.sk. nakšņošanai).

 

Papildus prasības transporta līdzekļiem, ar kuriem pārvadā bīstamas kravas

20. Esošās bīstamās kravas pārvadāšanai derīgā transporta līdzekļa tips (tipi), t.sk. saskaņā ar ugunsdrošības nosacījumiem.

21. Izplūdes gāzu izvadcaurules virziena izmaiņas un dzirksteļu slāpētāja uzstādīšanas nepieciešamība.

22. Degvielas tvertnes aizsargāšanas nepieciešamība.

23. Elektroiekārtai izvirzāmās prasības.

24. Kravas kastei vai cisternai un to aprīkojumam izvirzāmās prasības.

25. Papildus aprīkojuma, ugunsdzēšanas, pārvadājamās vielas neitralizācijas, autovadītāja un pavadošā personāla individuālās aizsardzības utt. līdzekļu uzskaitījums, ar kuriem jānokomplektē transporta līdzeklis.

 

Bīstamu kravu pārvadājošu transporta līdzekļu vadītājiem izvirzāmās prasības

26. Nosacījumi, pie kuriem autovadītājiem atļauts pārvadāt bīstamas kravas.

27. Autovadītāju rīcība šādas kravas veida pārvadājoša transporta līdzekļa piespiedu apstāšanās gadījumā (automobiļa vai taras bojājuma dēļ).

28. Autovadītāja īpaša rīcība ceļu satiksmes negadījumā.

29. Nosacījumi, kuri jāievēro, autovadītājam pārvadājot bīstamu kravu.

 

Bīstamas kravas pavadošām personām izvirzāmās prasības

30. Pavadošo personu rīcība taras (iepakojuma) bojājuma gadījumā un citās iespējamās avārijas situācijās.

31. Pavadošo personu rīcība tranporta līdzekļa piespiedu apstāšanās gadījumā (automobiļa bojājuma dēļ utt.).

32. Pavadošo personu rīcība ceļu satiksmes negadījumā.

33. Citi pavadošo personu pienākumi, saistīti ar pārvadājuma drošības nodrošināšanu.

 

Bīstamības informācijas sistēma

34. Bīstamības informācijas avārijas kartīte ar visām ziņām. Pārvadājot vairākas bīstamas vielas, par katru no tām jāaizpilda avārijas kartīte (6. pielikums).

35. Transporta līdzekļa apzīmēšanas pazīšanas zīmes rasējums ar visām ziņām (5. pielikums).

36. Normatīvo dokumentu saraksts, pamatojoties uz kuriem izstrādāti konkrētas bīstamās kravas pārvadāšanas drošības noteikumi.

 

Uzskaitījumā norādīti pamatjautājumi bīstamu kravu pārvadāšanas drošības nodrošināšanai. Pārvadāšanas drošības noteikumos var tikt iekļauti arī citi jautājumi (pārvadāšanas, izkraušanas utt. nosacījumi).

 

 

2. pielikums

Bīstamu vielu un izstrādājumu uzskaitījums, kurus pārvadā ar LR Iekšlietu ministrijas atļauju un kuru pārvadājumu maršrutiem jābūt saskaņotiem ar LR Satiksmes ministrijas Ceļu satiksmes drošības direkciju un  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju

 

I Sprāgstošas vielas un izstrādājumi (1.klase)*

Bīstamās vielas nosaukums Vielas, izstrād. klase Vielas ident. numurs

 

1. Aizdedzinātaji 1.4 G 0325
2. Bezdūmu pulveris 1.1 C 0160
1.3 C 0161
3. Brizantās sprāgstošās vielas, tips A 1.1 D 0081
4. Brizantās sprāgstošās vielas, tips B 1.1 D 0082
5. Brizantās sprāgstošās vielas, tips C 1.1 D 0083
6. Brizantās sprāgstošās vielas, tips D 1.1 D 0084
7. Brizantās sprāgstošās vielas, tips E 1.1 D 0241
1.5 D 0332
8. Detonatori bez detonatora kapsulas
(otrreizējie) 1.1 D 0042
1.2 D 0283
9. Detonētājauklas (elastīgās) 1.1 D 0065
10. Glābšanas līnes padošanas raķetes 1.3 G 0240
11. Heksogēns 1.1. D 0072
12. Kapsulas - detonatori spridzināšanas
darbiem (elektriskie) 1.1 B 0030
13. Kapsulas - detonatori spridzināšanas
darbiem (neelektriskie) 1.1. B 0029
14. Kuģu avārijas signalizācijas līdzekļi 1.3 G 0195
15. Līnijas tipa elastīgie, kumulatīvie lādiņi 1.1 D 0288
16. Mēhānismu iedarbināšanas patronas 1.3 C 0275
17. Nitroceluloze, ne mazāk kā 25%
spirta satura 1.3 C 0342
18. Perforātorlādiņi naftas urbumiem
bez kapsulas - detonatora 1.1 D 0124
19. Pirotehniskie izstrādājumi tehnisko
jautājumu risināšanai 1.3 G 0430
20. Pirotehniskie līdzekļi 1.3 G 0335
1.2 G 0334
1.1 G 0333
21. Pistoles tipa signālpatrona - raķete 1.3 G 0054
22. Penta-eritrit-tetranitrāts 1.1 D 0150
23. Raķetes ar sprāgstošu lādiņu 1.2 E 0182
24. Rokas tipa signalizācijas ierīces 1.4 G 0191
25. Rūpnieciskie kumulatīvie lādiņi
bez kapsulas - detonatora 1.1 D 0059
26. Signalizācijas dūmsveces bez sprāgstošā
skaņas signalizācijas elementa 1.4 G 0197
27. Sprāgstošas dzelzceļa petardes 1.4 S 0193
28. Sprāgstoša tipa trokšņa signalizatori 1.2 D 0375
29. Sprāgstošie lādiņi ar plastikāta saistvielām 1.4 S 0459
1.4 D 0460
30. Torpēdas ar sprāgstošu lādiņu 1.1 F 0330
31. Trinitro-fenil-metil-nitramīns (tetrils) 1.1. D 0208
32. Trinitrotoluols 1.1 D 0209
33. Virspusīgie gaismas signāli 1.3 G 0092
34. Citas sprāgstvielas un izstrādājumi,
kurus var izmantot.
 
II Viegli uzliesmojoši šķidrumi (3. klase)*
Bīstamās vielas nosaukums Vielas Bīstam. Vielas Bīstam.
izstrād. identif. identif. zīmes
klase numurs numurs numurs
1. Benzīns 3 33 1203 3
 
III Stipras iedarbības indīgās vielas (6.1. klase)
1. Akrilskābes nitrīls 3 336 1093 3+6.1
2. Aldrīns 6.1 1542 6.1
3. Arsēnpārskābes anhidrīds 6.1 60 1561 6.1
4. Arsēnskābes anhidrīds 6.1 60 1559 6.1
5. Barija cianīds 6.1 66 1588 6.1
6. Brucīns 6.1 1570 6.1
7. Cianīdpreparāti (cianilāns,
"Ciklons" un citi) 6.1 66 1935 6.1
8. Cinhonīns
9. Cinka cianīds 6.1 66 1588 6.1
10. Dildrīns
11. Dzīvsudraba cianīds (oksicianīds) 6.1 66 1588 6.1
12. Dzīvsudraba etilfosfāts
(etilmerkurfosfāts) 6.1 663 2903 6.1+3
13. Dzīvsudraba etilhlorīds
(etilmerkurhlorīds)
-granozāns-C2H5HgHl 6.1 663 2903 6.1+3
14. Dzīvsudraba (II) hlorīds
(HgCl2) - sublimāts
15. Fosfors (dzeltenais) 4.2 46 1381 4.2+6.1
16. Hlorpikrīns
17. Kadmija cianīds 6.1 66 1588 6.1
18. Kalcija cianīds 6.1 66 1588 6.1
19. Kālija cianīds 6.1 66 1588 6.1
20. Merkaptofoss
21. Nātrija cianīds 6.1 66 1588 6.1
22. Nikotīns 6.1 60 1658 6.1
23. Sērogleklis
24. Strihnīns 6.1 663 2903 6.1+3
25. Sudraba cianīds 6.1 66 1588 6.1
26. Svina cianīds 6.1 66 1588 6.1
27. Vara cianīds 6.1 66 1588 6.1
28. Zilskābe (ciānūdeņražskābe,
ūdens, šķīdums, kas satur ne vairāk
par 20% tīras skābes) 6.1 663 1613 6.1+3

29. Citas vielas, kuras var tikt pieskaitītas pie stipras iedarbības indīgām vielām.

 

IV Radioaktīvas vielas (7. klase)

Radioaktīvas vielas ar īpatnējo aktivitāti vairāk nekā 7,4.103Bq.kg-1 (0,002 mkCi.r-1)

*Piezīme: Nodaļās ietvertās vielas un izstrādājumi Latvijas Republikas teritorijā tiek pārvadātas bez Iekšlietu ministrijas atļaujas.

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!