• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 6. maija noteikumi Nr. 234 "Biometrijas datu apstrādes sistēmas noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2014., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/op/2014/87.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.235

Grozījumi Ministru kabineta 2012.gada 10.janvāra noteikumos Nr.38 "Peldvietas izveidošanas un uzturēšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

08.05.2014., Nr. 87

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 234

Pieņemts: 06.05.2014.

OP numurs: 2014/87.3

2014/87.3
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.234

Rīgā 2014.gada 6.maijā (prot. Nr.26 9.§)

Biometrijas datu apstrādes sistēmas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Biometrijas datu apstrādes sistēmas likuma
10.panta trešo daļu, 11.panta sesto daļu un 14.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību un apjomu, kādā Biometrijas datu apstrādes sistēmas likuma (turpmāk – likums) 10. panta pirmajā daļā minētās iestādes iekļauj datus biometrijas datu apstrādes sistēmā (turpmāk – sistēma) un aktualizē tos, kā arī minēto darbību veikšanas nosacījumus;

1.2. biometrijas datu iznīcināšanas kārtību;

1.3. kārtību un apjomu, kādā likuma 14. panta pirmajā daļā minētās iestādes izmanto sistēmā iekļautos biometrijas datus (turpmāk – dati).

2. Nodrošinot datu atbilstību sistēmas kvalitātes nosacījumiem, tos iekļauj sistēmā tiešsaistes režīmā vai izmantojot tīmekļa pakalpes. Sistēmas kvalitātes nosacījumus nosaka starpresoru vienošanās dokumentā vai sadarbības līgumā par sistēmas lietošanu.

3. Datu atbilstību sistēmas kvalitātes nosacījumiem pārbauda automātiskajā režīmā, iekļaujot tos sistēmā.

4. Šo noteikumu 2. punktā minētie nosacījumi neattiecas uz datiem, kurus iegūst, veicot operatīvo darbību, pretizlūkošanas un izlūkošanas darbības.

5. Iestāde datus sistēmā iekļauj ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc to iegūšanas, izņemot datus, kas iegūti, veicot izmeklēšanas darbību, operatīvo darbību, pretizlūkošanas un izlūkošanas darbības.

6. Datus, kas iegūti, veicot izmeklēšanas darbību, iestāde sistēmā iekļauj 10 darbdienu laikā pēc to iegūšanas, bet datus, kas iegūti, veicot operatīvo darbību, pretizlūkošanas un izlūkošanas darbības, – pēc tam, kad operatīvās darbības subjekts, kurš attiecīgos datus ieguvis, pieņēmis lēmumu par datu ievadi sistēmā.

7. Izsniedzot personu apliecinošu dokumentu, sistēmā iekļauj divu pirkstu (delnu) nospieduma digitālo attēlu, nospiedumu iegūstot ar uzspiešanas metodi.

8. Likuma 5. panta 9., 11. un 12. punktā minētajos gadījumos sistēmā iekļauj šādus pirkstu (delnu) nospiedumu digitālos attēlus:

8.1.  10 pirkstu nospiedumu digitālos attēlus, nospiedumu iegūstot ar uzspiešanas metodi;

8.2.  10 pirkstu nospiedumu digitālos attēlus, nospiedumu iegūstot ar pārvelšanas metodi;

8.3. abu roku delnu, četru pirkstu trīs falangu un zempirkstu zonas digitālos attēlus;

8.4. abu roku delnu ārējās sānu daļas digitālos attēlus.

9. Ja pirkstu (delnas) bojājuma vai amputācijas dēļ nav iespējams iegūt pirkstu nospieduma digitālo attēlu, izdara atzīmi par nospieduma neesību.

10. Ja personas dati (visi dati vai tikai atsevišķi datu elementi) tiek iegūti atkārtoti, sākotnēji izveidoto personas datu kopumu aktualizē, ja jauniegūtie dati atbilst sistēmā noteiktajām kvalitātes prasībām un ir kvalitatīvāki par iepriekš uzkrātajiem datiem.

11. Ja, apstrādājot sistēmas datus, tiek konstatēta to sakritība ar operatīvās darbības, pretizlūkošanas un izlūkošanas rezultātā iegūtajiem datiem, sistēma nodrošina brīdinājuma nosūtīšanu operatīvās darbības subjektam vai izmeklēšanas iestādei, kas šos datus iekļāvusi sistēmā.

12. Datus, izņemot operatīvās darbības, pretizlūkošanas un izlūkošanas rezultātā iegūtos datus, dzēš Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs, atlasot tos no sistēmas automātiski sagatavota saraksta, kurā personas lietas (personai piesaistīts sistēmā esošs datu kopums, pēc kura šī persona var tikt identificēta) nonāk pēc paredzētā glabāšanas termiņa beigām.

13. Ievērojot normatīvajos aktos noteikto attiecīgās iestādes kompetenci, tiesības izmantot visus sistēmā iekļautos datus likuma 13. pantā (izņemot 2. un 13. punktu) minēto funkciju veikšanai ir Valsts policijai, Finanšu policijai, Militārajai policijai, Ieslodzījuma vietu pārvaldei, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, muitas iestādēm, Valsts robežsardzei, valsts drošības iestādēm, prokuratūrai, tiesai, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un pašvaldības policijai.

14. Ievērojot normatīvajos aktos noteikto attiecīgās iestādes kompetenci, tiesības izmantot likuma 6. panta 1. punkta "a", "b", "c", "d", "e" un "f" apakšpunktā norādītos datus šā likuma 13. panta 1., 2., 12. un 13. punktā minēto funkciju veikšanai ir Ārlietu ministrijai, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram, Ceļu satiksmes drošības direkcijai, Latvijas Jūras administrācijai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, ārstniecības iestāžu reģistrā iekļautām stacionārās ārstniecības iestādēm, kas nodrošina neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, un citām valsts un pašvaldības iestādēm, ja sistēmas izmantošana ir paredzēta ārējā normatīvajā aktā.

15. Ja nepieciešams noteikt personas identitāti, ņem biometrijas datu paraugu un salīdzina to ar sistēmā iekļautajiem biometrijas datu paraugiem:

15.1. šo noteikumu 13. punktā minētās iestādes – ar likuma 5. pantā minētajos gadījumos sistēmā iekļautajiem datiem;

15.2. šo noteikumu 14. punktā minētās iestādes – ar likuma 5. panta 1., 4., 5. un 12. punktā minētajos gadījumos sistēmā iekļautajiem datiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!