• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dānijas Karalistes vēstniece atvadās no Latvijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.1995., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26597

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas un finansu komitejā

Vēl šajā numurā

05.01.1995., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dānijas Karalistes vēstniece atvadās no Latvijas

Pie Valsts prezidenta

Latvijas ārvalstu vēstnieku korpusa vecākā Kirstena Mālinga Bīringa, kas trīsarpus gadus mūsu zemē pārstāvēja Dāniju, otrdien, 3.janvārī, atvadījās no Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa. Turpmāk viņa vadīs Dānijas Ārlietu ministrijas Austrumu departamentu, tādējādi savu interešu lokā paturot arī Baltijas valstis. Par to, cik nozīmīgs Latvijai ir Dānijas valsts un tautas atbalsts un labas attiecības ar to, liecina jau fakts, ka vienīgā ārzemniece, kas Latvijas neatkarības svētkos saņēma atjaunoto Triju Zvaigžņu ordeni, bija dāniete Rike Marianne Helmsa. Valsts prezidents izteica pārliecību, ka Dānija pelnījusi arī augstākas pakāpes Latvijas valsts ordeni. Diemžēl ordeņa dažādo pakāpju atjaunošanas procesā ir tehniskas grūtības. Cerams, ka tie tiks izgatavoti līdz prezidenta vizītei pie Dānijas karalienes.

Prezidents augstu novērtēja Dānijas valstsvīru un diplomātu atbalstu Latvijas neatkarības atgūšanai, nostiprināšanai un Latvijas ieiešanai Eiropas un pasaules institūcijās, pateicās Dānijai par palīdzību Latvijas Aizsardzības spēku nostiprināšanā un analizēja dažādas politiskās aktualitātes.

M.Bīringa no savas puses apliecināja, ka Dānija arī turpmāk palīdzēs Latvijai demokrātijas nostiprināšanā un sniegs atbalstu tās ceļā uz pilnīgāku integrāciju Eiropas struktūrās.

M.Bīringa ļoti augstu novērtēja politiķu un iedzīvotāju atklātību un sirsnību, ar ko viņa sastapusies, strādājot Latvijā. Viņa ar prieku atzīmēja, ka īpaši aktīva bijusi Latvijas un Dānijas sadarbība izglītības laukā un ka šā gada pirmajos mēnešos Dānija ierosinās organizēt Latvijā semināru par Eiropas Savienību un tās likumdošanu, tādējādi dodot Latvijai iespēju spert vēl vienu apzinātu soli Eiropas Savienības virzienā.

Dānijas vēstniece Kirstena Mālinga Bīringa no Latvijas aizbrauks 6.janvārī.

A.Buša, Valsts prezidenta Kanceleja

 

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Otrdien, 3.janvārī, atvadu vizītē pie Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova ieradās Dānijas Karalistes ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieca Latvijas Republikā Kirstena Mālinga Bīringa.

Saruna sākās ar atziņu, ka atšķirībā no pirmās tikšanās, kad K.M.Bīringas kundze 1991.gada 2.oktobrī iesniedza akreditācijas vēstuli Augstākās padomes prezidija priekšsēdētājam A.Gorbunovam, šī ir ar emocionālu nokrāsu, jo aizvadītie trīsarpus gadi ir bijuši gandarījuma pilns periods. Kirstena Mālinga Bīringa atzina, ka, neskatoties uz daudzajām neatrisinātajām lietām, Latvijas attīstībā ir vērojams progress.

Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs atzīmēja, ka K.M.Bīringas kundze ir strādājusi ļoti sarežģītā laikā — ir izveidota ne vien vēstniecība, bet arī koordinēta un vadīta sadarbība visās dzīves jomās starp Latviju un Dāniju. A.Gorbunovs atzinīgi novērtēja dāņu patieso vēlmi palīdzēt Latvijai, taču izteica nožēlu, ka ne vienmēr mūsu puse pratusi pareizi izmantot to. Tikai šobrīd, pēc vairāku gadu darba, ir stabilizējušās sadarbības formas.

K.M.Bīringa uzsvēra, ka Latvija un Dānija ir mazas valstis, kas nav bagātas ar dabas resursiem, tāpēc īpaša nozīme jāvelta tautas intelektuālajam potenciālam. Tas būs pamats, kas nostiprinās abu valstu sadarbību, atzina A.Gorbunovs.

Par ārpolitiku runājot, vēstnieces kundze teica, ka arī turpmāk Dānijas prioritāte būs Latvijas tuvināšana Eiropas savienībai. Un tā kā Somija un Zviedrija tuvākajā laikā kļūs par ES loceklēm, tad var cerēt arī uz šo valstu atbalstu.

Sarunas laikā tika pausta cerība, ka šogad abu valstu parlamentu vadītāji apmainīsies darba vizītēm.

Tikšanās beigās Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs novēlēja vēstniecei Kirstenai Mālingai Bīringas kundzei veiksmi turpmākajā darbā Dānijas Ārlietu ministrijā.

Saeimas ziņu dienests

Foto: Māris Kaparkalējs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!