• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas un finansu komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.1995., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26582

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Karogi atgriežas mājās

Vēl šajā numurā

03.01.1995., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas un finansu komitejā

Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komitejā 2.janvāra sēdē galveno uzmanību veltīja noteikumu projektiem, kurus gatavojas pieņemt, izmantojot Satversmes 81.panta valdībai piešķirtās tiesības, tas ir, pieņemt MK noteikumus, kuriem ir likuma spēks.

Satversmes 81.panta kārtībā Ekonomikas un finansu komiteja ieteikusi valdībai akceptēt noteikumus par valsts apdrošināšanas uzraudzību. Noteikumu projektā fiksēts, ka turpmāk valsts uzraudzība pār apdrošināšanas darbību jāveic Finansu ministrijas pārraudzībā izveidojamai patstāvīgai Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijai. Tai vajadzēs nodrošināt apdrošināto likumīgo interešu un tiesību aizsardzību. Tāpēc inspekcijai piešķirtas tiesības pārraudzīt apdrošinātāja darbu, iepazīstoties pat ar apdrošināšanas sabiedrības dokumentiem, ieskaitot kasi un vērtspapīrus. Inspekcijai būs tiesības izsniegt vai anulēt licenci apdrošināšanas operāciju veikšanai, pieprasīt grozīt apdrošināšanas tarifu likmes, pieprasīt iesniegt finansiālā stāvokļa uzlabošanas plānu. Satversmes 81.panta kārtībā ieteikts grozīt arī likumu "Par apdrošināšanu, lai samazinātu apdrošināto risku, kas varētu rasties apdrošināšanas sabiedrību bankrota gadījumā.

Satversmes 81.panta kārtībā komiteja ieteikusi pieņemt arī Ministru kabineta noteikumus par nodokļu maksātāju reģistru, kas paredz paralēli Uzņēmumu reģistram Tieslietu ministrijas struktūrā izveidot arī nodokļu maksātāju reģistru, kas būs Valsts ieņēmumu dienesta pārziņā. Taču tas būs jau ievērojami plašāks, jo tajā būs arī informācija par visiem Latvijas iedzīvotājiem, no valsts vai pašvaldību budžeta finansējamām iestādēm. Šāda reģistra izveides mērķis – apkopot un uzskaitīt informāciju par visiem nodokļu maksātājiem.

Akceptēts arī projekts grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā. To mērķis ir palielināt uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, iestāžu un organizāciju atbildību par nesavlaicīgu gada pārskatu, statistikas pārskatu un statistiskās informācijas sniegšanu, kā arī par nepilnīgas vai kļūdainas informācijas sniegšanu valsts institūcijām.

Satversmes 81.panta kārtībā sagatavoti un Ekonomikas un finansu komitejā akceptēti grozījumi likumā "Par piena pārstrādes uzņēmumu privatizāciju." Ar to Zemkopības ministrijai tiks piešķirtas tiesības realizēt valstij paturamās kapitāla daļas un iegūtos līdzekļus izmantot privatizācijas procesā radušos parādu segšanai piena piegādātājiem.

Šādā kārtībā paredzēts pieņemt arī komitejas atbalstītos grozījumus un papildinājumus likumā "Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi." To pieņemšanas gadījumā ikvienam labības ražotājam līdz katra gada oktobra sākumam vajadzēs iesniegt Zemkopības ministrijas rajonu lauksaimniecības departamentiem deklarācijas par saražotās labības daudzumu. Savukārt uzņēmējiem, kuri pārdod no citām personām iepirktu labību, kā arī tiem, kas iepērk labību pārstrādei, vajadzēs reģistrēties Valsts labības birojā.

Savukārt tradicionālajā kārtībā nolemts iesniegt Saeimā likumprojektu "Par aizsargjoslām", kuru vakar akceptēja Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja. Likumprojekts noteiks aizsargjoslu veidus un to uzdevumus, kā arī aizsargjoslu izveidošanas pamatprincipus, tāpat šo joslu uzturēšanas un stāvokļa kontroles kārtību. Aizsargjoslas paredzēts iedalīt Latvijas Republikas valsts robežas joslā, vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslās, ekspluatācijas aizsargjoslās (piemēram, gar autoceļiem), sanitārajās aizsargjoslās (piemēram, kapsētu aizsargjoslas), drošības aizsargjoslās (piemēram, gāzes vadu un krātuvju aizsargjoslas).

Atbalstīts arī projekts grozījumiem likumā "Par uzņēmējdarbību". Ar šo izmaiņu paredzēts sakārtot likuma 32.pantu, kurā fiksēti tie uzņēmējdarbības veidi, kuru veikšanai nepieciešamas licences. Veicot minētā panta grozījumus, likumā vairs netiks fiksēti konkrētie uzņēmējdarbības veidi, bet noteiks, ka valdībai, Latvijas Bankai vai pašvaldībām ir tiesības izsniegt licences, ja tas nepieciešams valsts vai pašvaldību interešu nodrošināšanai.

Parastajā kārtībā ceļu uz Saeimu mēros arī grozījumi likumā "Par policiju" un "Par Valsts ieņēmumu dienstu". Ar šiem grozījumiem paredzēts noteikt kārtību, kādā policija un Valsts ieņēmumu dienests izmanto līdzekļus, kas iegūti no iekasētajiem naudas sodiem, tāpat no konfiscēto preču realizācijas.

Vēl komiteja izskatīšanai valdības sēdē akceptēja Latvijas un ASV līguma "Par ieguldījumu veicināšanu un savstarpējo aizsardzību" projektu, kuru paredzēts parakstīt jau 12.janvārī. Līguma projektā paredzēts, ka abām pusēm (Latvija un ASV) jāatļauj ieguldījumi (un ar tiem saistītās aktivitātes) un jāizturas pret tiem (un ar tiem saistītajām aktivitātēm) ar ne mazāku labvēlību kā to, ko līdzīgās situācijās liek lietā savas valsts pilsoņu vai uzņēmējsabiedrību, vai jebkuras trešās valsts pilsoņi vai uzņēmējsabiedrību ieguldījumiem un ar tiem saistītajām aktivitātēm.

Nākamā MK Ekonomikas un finansu komitejas sēde būs jau trešdien, 4.janvārī, kad paredzēts turpināt izskatīt vakardienas sēdes darba kārtībā iekļautos jautājumus, to skaitā noteikumu projektus "Par vērtspapīriem", "Par uzņēmējdarbības regulēšanu enerģētikā" u.c..

Valdības preses dienests

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!