• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vērienīga korporāciju vēstures izstāde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.2001., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.07.2001., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērienīga korporāciju vēstures izstāde

Kopš 6. jūlija LU muzeja izstāžu zālē Raiņa bulvārī 19 atklāta Latvijas studentu un studenšu korporāciju vēstures izstāde "Korporāciju gadsimts", kas tika veltīta Baltijas un baltvācu studentu korporāciju gadskārtājiem svētkiem — 38. Baltijas Tautu komeršam un Rīgas 800 gadu jubilejai.

Izstādē apkopoti unikāli Latvijas studentu un studenšu korporāciju vēstures materiāli — vēsturiskas fotogrāfijas, dokumenti, korporāciju regālijas, publikācijas, materiāli par izciliem korporāciju dalībniekiem. Izstādīto materiālu lielāko daļu izstādei ir iesniegušas pašas korporācijas no saviem arhīviem. Viens no izcilākajiem izstādes eksponātiem ir 1919. gadā dibinātās Kalpaka bataljona Studentu rotas karogs (rotu izveidoja pieci latviešu studentu korporāciju dalībnieki). Izstādi veidojusi LU vēstures muzeja vadītāja Irēna Ondzule‚ studenšu korporācijas "Imeria" filistre, sadarbībā ar mākslinieku dizaineru Jāni Spalviņu. Izstādes idejas autors ir studentu korporācijas "Fraternitas Livonica" filistrs, vēsturnieks Jānis Amols.

Izstāde ir ievērojama ar to, ka pirmoreiz savus materiālus atklātībā plaši parāda pašas korporācijas, atspoguļojot gan to ziedu laikus 20. — 30. gados, gan darbību okupāciju apstākļos un trimdā, kā arī pēdējos desmit gados Latvijā.

Pašlaik Latvijā darbojas 23 studentu un 13 studenšu korporācijas, to skaitā arī krievu studentu un studenšu korporācijas. Studentu korporāciju dalībnieku kopskaits Latvijā ir ap 1500 cilvēku visdažādākajā vecumā. Studentu korporāciju un to dalībnieku skaita ziņā Latvija ir pirmajā vietā Baltijā. Bez tam, ievērojams latviešu korporantu skaits joprojām mīt Rietumu valstīs. ASV tiek izdots korporāciju žurnāls "Universitas". Studentu korporāciju darbību koordinē to apvienība — Latvijas studentu korporāciju Prezidiju konvents, bet studenšu korporācijas ir apvienotas Studenšu prezidiju konventā. Studenšu korporāciju darbība Latvijā sākās 20. gadsimta 20. gados un ir raksturīga tikai Latvijā un Igaunijā.

Korporācijas ir nepolitiskas, konservatīvi un patriotiski orientētas akadēmiskas mūža organizācijas ar savām īpašām iekšējām tradīcijām. Vecākā latviešu studentu korporācija — "Lettonia" — dibināta 1870. gadā Tērbatā, jaunākā — "Fraternitas Vanenica" — 1947. gadā Minhenē, Vācijā. Mūsdienās korporāciju aktivitātes ir saistītas ar kultūras, sporta un izglītības darbību, savu tradīciju kopšanu. Darbojas korporāciju vīru koris. Korporācijas un to individuālie biedri sniedz ievērojamu atbalstu Brīvības pieminekļa Atjaunošanas fondam. Salīdzinājumā ar pirmskara laiku korporāciju darbība tomēr nav tik izvērsta, atsevišķām korporācijām problēmas sagādā to dalībnieku skaita sarukums, līdzekļu un savu telpu trūkums.

Izstāde būs apskatāma līdz 1. oktobrim.

Jānis Amols, korporācijas "Fraternitas Livonica" filistrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!