• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valmieras pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras pilsētas domes 2013. gada 28. novembra saistošie noteikumi Nr. 187 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras pilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2014., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/op/2014/69.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.194

Par pašvaldības nodevu par suņa turēšanu Valmieras pilsētā

Vēl šajā numurā

07.04.2014., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 187

Pieņemts: 28.11.2013.

OP numurs: 2014/69.17

2014/69.17
RĪKI

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.187

Valmierā 2013.gada 28.novembrī

Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras pilsētā

Apstiprināti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
28.11.2013. lēmumu Nr.461 (prot. Nr.15, 13.§)

Precizēti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
27.03.2014. lēmumu Nr.89 (prot. Nr.5, 2.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas
10.punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8.panta trešo un ceturto daļu,
likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12.panta pirmās daļas 5.punktu,
Ministru kabineta 04.04.2006. noteikumu Nr.266 "Labturības prasības
mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" 13.punktu,
Ministru kabineta 02.10.2012. noteikumu Nr.678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka prasības mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijai, uzskaitei, turēšanai Valmieras pilsētā, kā arī nosaka mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus, un klaiņojošo dzīvnieku izķeršanas kārtību Valmieras pilsētā.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Mājas dzīvnieki – Noteikumu izpratnē mājas (istabas) suņi un kaķi;

2.2. Reģistrācijas pazīšanas zīme – pašvaldības institūcijas izsniegts, speciāli šim nolūkam izgatavots žetons, kas ir apliecinājums tam, ka par Mājas dzīvnieku samaksāta ikgadējā pašvaldības nodeva;

2.3. Apstādījumi – visas ar augiem dabiskā vai mākslīgā ceļā apaugušas platības ārpus meža zemes, kurās neiegūst produkciju (pārtiku, koksni, ziedus u.c.) realizācijai;

3. Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīgu un tīru vidi Valmieras pilsētā, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, nodrošināt Mājas dzīvnieku reģistrāciju un samazināt Mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu, kā arī novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību un dzīvnieku klaiņošanu.

II. Mājas dzīvnieku reģistrācijas un uzskaites kārtība

4. Valmieras pilsētā esošie Mājas dzīvnieki ir jāreģistrē Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos (turpmāk – normatīvie akti) noteiktajā kārtībā.

5. Valmieras pilsētas teritorijā Mājas dzīvnieku, ja tam ir implantēta mikroshēma, tā īpašnieks reģistrē Mājas (istabas) dzīvnieku datu bāzē (turpmāk – datubāze) Lauksaimniecības datu centrā vai pie praktizējoša veterinārārsta.

6. Valmieras pilsētas teritorijā Mājas dzīvnieku, ja tam nav implantēta mikroshēma, tā īpašnieks reģistrē Valmieras pilsētas pašvaldības izveidotajā Mājas dzīvnieku reģistrā (turpmāk – reģistrs). Mājas dzīvnieku reģistru uztur Valmieras pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība sabiedrība ar ierobežotu atbildību "VALMIERAS NAMSAIMNIEKS" (turpmāk – Sabiedrība).

7. Namu pārvaldēm, namu īpašniekiem, namu apsaimniekotājiem līdz kārtējā gada 1.martam jāiesniedz informācija Valmieras pilsētas pašvaldībai par Mājas dzīvnieku uzskaiti viņu īpašumā, tiesiskā valdījumā vai turējumā esošajās mājās.

8. Par Mājas dzīvnieku turēšanu Valmieras pilsētā ir jāmaksā ikgadējā pašvaldības nodeva, saskaņā ar Valmieras pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem par pašvaldības nodevām Valmieras pilsētā. Pēc nodevas nomaksas Mājas dzīvnieka īpašniekam (turētājam) tiek izsniegta reģistrācijas pazīšanas zīme.

9. No Mājas dzīvnieku turēšanas nodevas samaksas atbrīvoti:

9.1. persona ar redzes invaliditāti;

9.2. persona ar 1. grupas invaliditāti;

9.3. vientuļie pensionāri;

9.4. individuālo dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašumu īpašnieki, ja tiem piederošie dzīvnieki neatstāj īpašuma robežas.

10. Līdzekļi, kas tiek iegūti no maksas par ikgadējās Mājas dzīvnieku turēšanas nodevas tiek izlietoti Mājas dzīvnieku reģistrācijas organizēšanai, Mājas dzīvnieku izķeršanas organizēšanai, dzīvnieku patversmes uzturēšanai un citu aktivitāšu organizēšanai, kas saistīta ar Mājas dzīvnieku reģistrāciju, uzskaiti, turēšanu un izķeršanu.

III. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

11. Mājas dzīvnieka īpašnieks (turētājs) nodrošina Mājas dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

12. Mājas dzīvnieku īpašnieks (turētājs):

12.1. reģistrē Mājas dzīvnieku datubāzē vai reģistrā un nomaksā ikgadējo pašvaldības noteikto nodevu;

12.2. nodrošina, lai Mājas dzīvniekam (sunim), atrodoties ārpus tā īpašnieka (turētāja) valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, būtu kakla siksna ar piestiprinātu reģistrācijas pazīšanas zīmi;

12.3. pēc Mājas dzīvnieka pazušanas konstatēšanas nekavējoties par to ziņo Valmieras dzīvnieku patversmei;

12.4. nepieļauj, ka Mājas dzīvnieks rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī Valmieras pilsētas sabiedriskajās vietās;

12.5. nebaro Mājas dzīvnieku daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās.

13. Personām, kas baro Mājas dzīvnieku sabiedriskā vietā, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

14. Bezsaimnieka Mājas dzīvnieku (kaķi) atļauts izmitināt dzīvojamo māju koplietošanas telpās un tai pieguļošā teritorijā, ja atbilstoši īpašnieku noteiktajai kārtībai ir saņemta tās nekustamā īpašuma koplietošanas telpu daļas, kurā paredzēts kaķi izmitināt, īpašnieku un apsaimniekotāja rakstiska atļauja.

15. Dzīvojamās mājas īpašnieks vai apsaimniekotājs ir atbildīgs savā apsaimniekotajā teritorijā par normatīvo aktu ievērošanu attiecībā uz bezsaimnieka Mājas dzīvnieku turēšanu un labturību, nodrošinot šādu dzīvnieku sterilizāciju un vakcināciju pret trakumsērgu, kā arī par dzīvnieku nekontrolētu vairošanos.

16. Valmieras pilsētas apstādījumos suns bez pavadas var atrasties īpašnieka (turētāja) uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks (turētājs) spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot zemāk minētās pilsētas teritorijās:

16.1. pilsētas centrs un vecpilsēta, ko ierobežo Krišjāņa Valdemāra, Cēsu, Rīgas, Kārļa Baumaņa, Beātes, Raiņa, Tērbatas, Strauta, Lucas iela, gājēju celiņš gar Gauju no Lucas ielas līdz Pilskalna ielai, Pilskalna iela;

16.2. Vecpuišu parks (Rīgas iela 17, Georga Apiņa iela 1A, Leona Paegles iela 10);

16.3. Stacijas ielas 2 skvērs;

16.4. Tērbatas - Lucas - Beātes ielas skvērs (Tērbatas iela 9);

16.5. Jāņa Daliņa iela 6;

16.6. vietas, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

17. Valmieras pilsētas sabiedriskajā transportā Mājas dzīvnieku drīkst pārvadāt atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

18. Bīstamo suņu uzturēšanās sabiedriskā vietā pieļaujama atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

IV. Klaiņojošo vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu Mājas dzīvnieku izķeršana

19. Par klaiņojošu Mājas dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts kaķis, kas uzturas pilsētas dzīvojamo māju tuvumā, ja ir izpildīti Noteikumu 14.punkta nosacījumi.

20. Sabiedrība organizē un nodrošina Klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu. Sabiedrība ir atbildīgā iestāde, kura nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par noķertajiem Valmieras pilsētas teritorijā klaiņojošajiem vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušajiem Mājas dzīvniekiem, kuri atrodas Valmieras dzīvnieku patversmē.

21. Visus izdevumus, kas saistīti ar klaiņojošu un bezpalīdzības stāvoklī nonākušo Mājas dzīvnieku noķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu un aprūpi Valmieras dzīvnieku patversmē, sedz tā īpašnieks (turētājs).

22. No izdevumiem, kas saistīti ar Mājas dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, var tikt atbrīvoti tie Mājas dzīvnieku īpašnieki (turētāji), kas pieļāvuši dzīvnieka klaiņošanu objektīvu iemeslu dēļ (īpašnieka (turētāja) slimība vai tamlīdzīgi), kas tiek pamatoti ar attaisnojušiem dokumentiem.

23. Mājas dzīvnieku var eitanizēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vai atdot turējumā citai personai, ja 14 dienu laikā pēc Mājas dzīvnieka ievietošanas Valmieras dzīvnieku patversmē tā īpašnieks tam piederošo Mājas dzīvnieku neizņem no patversmes vai Mājas dzīvnieks nav identificējams.

24. Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā no sabiedriskām vietām bojā gājušo Mājas dzīvnieku līķus savāc Sabiedrība divu stundu laikā no paziņošanas brīža.

V. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par Noteikumu neievērošanu

25. Kontrolēt šo Noteikumu prasību izpildi un sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus ir tiesīgas Valmieras pilsētas pašvaldības policijas amatpersonas.

26. Administratīvos pārkāpumus saskaņā ar sastādītajiem administratīvajiem protokoliem izskata Valmieras pilsētas pašvaldības Administratīvā komisija.

27. Par Noteikumu pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu šādā apmērā:

27.1. līdz EUR 20, ja tiek pārkāpts Noteikumu 8. un 14.punkts;

27.2. līdz EUR 50, ja tiek pārkāpts Noteikumu 16.punkts.

VI. Noslēguma jautājumi

28. Noteikumi publicējami oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas.

29. Noteikumu 6.punktā minēto prasību piemēro līdz 2016.gada 1.jūlijam.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis



 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2013.gada 28.novembra saistošajiem noteikumiem Nr.187 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras pilsētā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras pilsētā" nosaka prasības mājas dzīvnieku reģistrācijai, uzskaitei, turēšanai Valmieras pilsētā, mājas dzīvnieku īpašnieka (turētāja) tiesības un pienākumus, un klaiņojošu mājas dzīvnieku izķeršanas kārtību Valmieras pilsētā.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 10.punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8.panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumu Nr.491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" 3.punktu, Ministru kabineta 2006.gada 4.aprīļa noteikumu Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" 13.punktu, Ministru kabineta 2012.gada 2.oktobra noteikumu Nr.678 "Klaiņojošo suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16.punktu.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kāda jāievēro Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā, ja tās iedzīvotāji vai apmeklētāji vēlas turēt mājas (istabas) dzīvnieku vai iziet ar to pastaigā sabiedriskās vietās, dzīvojamās un koplietošanas telpās.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta pašvaldības budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi šo jomu neskar.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Personas saistošo noteikumu piemērošanā var griezties Valmieras pilsētas pašvaldībā.
6. Informācijas par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!