• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts budžeta izpildi pirmajā pusgadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2001., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26501

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

27.07.2001., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts budžeta izpildi pirmajā pusgadā

Šā gada pirmajā pusē kopumā visai veiksmīgi ir pildīts valsts budžets — nodokļu ieņēmumi ievērojami pārsniedz pērn iekasēto nodokļu apjomu, un valsts kopbudžeta deficīts ir krietni mazāks par plānoto.

Valsts kopbudžeta ieņēmumi šā gada pirmajā pusgadā bijuši 838,43 miljoni latu, tas ir par 25 miljoniem latu vairāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos, liecina Valsts kases oficiālais budžeta izpildes pārskats.

Valsts ieņēmumu dienesta administrētie nodokļi valsts pamatbudžetā šogad iekasēti par 13 miljoniem vairāk nekā pērn. Tā, piemēram, uzņēmumu ienākuma nodoklis sešos mēnešos iekasēts par 6,55 miljoniem vairāk, pievienotās vērtības nodoklis — par 4,8 miljoniem latu vairāk, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas — par 7,47 miljoniem latu vairāk nekā pērn.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2001.gada jūnijā bija 70,1 miljons latu, kas ir vairāk nekā jebkurā citā mēnesī šogad un arī pērn.

Lielie pamatbudžeta ieņēmumi nodrošinājuši, ka jūnijā, kaut arī šajā mēnesī ir vieni no lielākajiem izdevumiem visa gada laikā, valsts pamatbudžetā nav veidojies papildu fiskālais deficīts. Tieši pretēji — fiskālais deficīts ir samazinājies par 1,48 miljoniem latu. Arī speciālajos budžetos fiskālais deficīts jūnijā pieaudzis tikai par 363 tūkstošiem latu.

2001.gada pirmā pusgada valsts kopbudžeta fiskālais deficīts bijis 29,6 miljoni latu. Tas ir ievērojami mazāk, nekā paredz Latvijas valdības apņemšanās ekonomiskās sadarbības memorandā ar Starptautisko valūtas fondu. Maksimālais pieļaujamais memorandā minētais deficīta kritērijs pirmajam pusgadam ir 46 miljoni latu, tādējādi Latvija ar uzviju izpildījusi savas starptautiskās apņemšanās.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš ir gandarīts par pirmā pusgada budžeta izpildes rādītājiem:

"Budžeta izpilde apliecina, ka valdības politika — samazināt nodokļu slogu — ir pareiza. Pat ar samazinātām nodokļu likmēm šogad ieņēmumi ir labāki nekā pērn, turklāt nodokļu samazināšana ir viens no nozīmīgiem faktoriem, kas veicina straujāku ekonomikas izaugsmi. Taču vienmēr ir jāatminas, ka nodokļu ieņēmumu pieaugums ir ierobežots, tas atbilst ekonomikas izaugsmei, un ieņēmumu pieaugums ir jāplāno reālistisks. Savukārt budžeta izdevumi jāplāno atbilstoši ieņēmumiem, nepieļaujot lielu budžeta deficītu, kas varētu bremzēt ekonomikas attīstību."

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!