• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Slimību profilakses un kontroles centrs
Slimību profilakses un kontroles centrs publicē lēmumus par aizlieguma noteikšanu jaunām psihoaktīvām vielām, kas nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos un par kurām ir iegūta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums. Lēmums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Slimību profilakses un kontroles centra 2013. gada 17. decembra lēmums Nr. 6 "Par aizlieguma noteikšanu vielai 25I-NBOMe un tās saturošiem izstrādājumiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2013., Nr. 249 https://www.vestnesis.lv/op/2013/249.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts augu aizsardzības dienesta informācija

Par mēslošanas līdzekļu reģistrāciju un reģistrācijas apliecību anulēšanu

Vēl šajā numurā

19.12.2013., Nr. 249

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Slimību profilakses un kontroles centrs

Veids: lēmums

Numurs: 6

Pieņemts: 17.12.2013.

OP numurs: 2013/249.16

2013/249.16
RĪKI

Slimību profilakses un kontroles centra lēmumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Slimību profilakses un kontroles centra lēmums Nr.6

Rīgā 2013.gada 17.decembrī

Par aizlieguma noteikšanu vielai 25I-NBOMe un tās saturošiem izstrādājumiem

Lēmums adresēts fiziskām un juridiskām personām, kuras izgatavo, iegādājas, glabā, pārvadā, pārsūta vai izplata vielu 4-iodo-2,5-dimethoxy-N-(2-methoxybenzyl)phenethylamine jeb 25I-NBOMe ar CAS nr.: 919797-19-6 (turpmāk – viela 25I-NBOMe).

Pamatojoties uz Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes veikto ekspertīžu rezultātiem un informāciju no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas datu bāzes par jaunajām psihoaktīvajām vielām, ir konstatēts, ka viela 25I-NBOMe pieder feniletilamīnu grupai. Vielas 25I-NBOMe iedarbība līdzinās lizergīnskābes dietilamīda jeb LSD izraisītai iedarbībai un var radīt draudus veselībai. Laika periodā no 2013.gada 22.februāra līdz 29.novembrim Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde 1 ekspertīzē identificēja vielu 25I-NBOMe (izņemti 124 piesūcināti papīra fragmenti). 2013.gada februārī Agrīnās brīdināšanas sistēmā ziņots par septiņiem saindēšanās gadījumiem ar vielu 25I-NBOMe Apvienotajā Karalistē, bet 2013.gada 11.augustā ziņots par trīs saindēšanās gadījumiem Beļģijā ar vielu 25I-NBOMe. Vielas lietošana izraisīja apziņas traucējumus, apgrūtinātu elpošanu, acu zīlīšu paplašināšanos, tahikardiju, pēkšņas galvassāpes, hipertensiju, agresivitāti, vizuālas un skaņas halucinācijas.

Vielas 25I-NBOMe un tās saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Tāpat, atskaitot zinātniskos pētījumus, nav norāžu par vielas 25I-NBOMe izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas vielas ārstnieciskās vērtības vai pielietojums.

Ņemot vērā minēto, Slimību profilakses un kontroles centrs, pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 55.panta 2.punktu, 62.panta otrās daļas 1.punktu, 63.panta pirmās daļas 2.punktu un likuma "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" 4.panta otro daļu, nolemj uz laiku līdz 2014.gada 17.decembrim aizliegt vielas 25I-NBOMe un tās saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu.

Atbilstoši likuma "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" 4.panta trešajai daļai šajā lēmumā minētā viela 25I-NBOMe un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām triju darbdienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai.

Ar šo lēmumu fiziskās un juridiskās personas tiek brīdinātas par lēmuma piespiedu izpildi.

Ja fiziskā vai juridiskā persona triju darbadienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas nenodod Valsts policijai vielu 25I-NBOMe vai tās saturošus izstrādājumus, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde vielu 25I-NBOMe vai tās saturošus izstrādājumus saskaņā ar likuma "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" 4.panta ceturto daļu izņem.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 364.panta pirmo daļu administratīvā akta piespiedu izpildes izmaksas uzliek adresātam.

Atbilstoši likuma "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" 4.panta otrajai daļai šis lēmums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Šo lēmumu var apstrīdēt mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas Veselības ministrijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā izpildi.

Slimību profilakses un kontroles centra direktore I.Šmate

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!