• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 19. novembra noteikumi Nr. 1317 "Noteikumi par speciālo līdzekļu veidiem un kārtību, kādā karavīri glabā, nēsā un lieto speciālos līdzekļus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2013., Nr. 228 https://www.vestnesis.lv/op/2013/228.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1318

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 22.decembra noteikumos Nr.1112 "Noteikumi par ieviešamās elektroenerģijas ražošanas jaudas apmaksas konkursu"

Vēl šajā numurā

22.11.2013., Nr. 228

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1317

Pieņemts: 19.11.2013.

OP numurs: 2013/228.11

2013/228.11
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 26 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.1317

Rīgā 2013.gada 19.novembrī (prot. Nr.61 18.§)

Noteikumi par speciālo līdzekļu veidiem un kārtību, kādā karavīri glabā, nēsā un lieto speciālos līdzekļus

Izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likuma
14.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka to speciālo līdzekļu veidus, kurus miera laikā, pildot aktīvo dienestu, ir tiesīgs lietot karavīrs, kā arī šo līdzekļu glabāšanas, nēsāšanas un lietošanas kārtību.

2. Nacionālajos bruņotajos spēkos miera laikā ir atļauts lietot šādus speciālos līdzekļus:

2.1. sasiešanas līdzekļus;

2.2. roku dzelžus;

2.3. roku un kāju dzelžus;

2.4. stekus;

2.5. elektrošoka ierīces;

2.6. asaras izraisošas vielas (gāzes baloniņus, gāzes granātas);

2.7. redzi ierobežojošus līdzekļus;

2.8. kairinošu vai paralizējošu vielu izsmidzināšanas vai izšaušanas ierīces;

2.9. personu kustību ierobežojošus līdzekļus;

2.10. transportlīdzekļu piespiedu apstādināšanas līdzekļus;

2.11. kuģošanas transportlīdzekļu piespiedu apstādināšanas līdzekļus;

2.12. tādu elementu izšaušanas ierīces, kuri nav paredzēti letālu seku radīšanai (piemēram, gāzes, speciālas krāsvielas, gumijas izšaušanas ierīces);

2.13. dūmu sveces;

2.14. dūmu granātas;

2.15. gaismas un trokšņa granātas;

2.16. gumijas lādiņu granātas;

2.17. psiholoģiskas iedarbības gaismas un skaņu ierīces;

2.18. telpu atvēršanas līdzekļus;

2.19. šķēršļu sagraušanas līdzekļus;

2.20. pārnēsājamās ūdens izsmidzināšanas ierīces;

2.21. improvizētu sprāgstierīču neitralizēšanas līdzekļus;

2.22. ūdensmetējus;

2.23. ar ūdensmetējiem speciāli aprīkotus transportlīdzekļus;

2.24. ar ūdensmetējiem speciāli aprīkotus kuģošanas līdzekļus.

3. Speciālos līdzekļus glabāšanai, nēsāšanai un lietošanai izsniedz attiecīgi apmācītam un sagatavotam karavīram, ja tie nepieciešami konkrēta uzdevuma izpildei.

4. Šo noteikumu 2.1., 2.2., 2.4., 2.5. un 2.6.apakšpunktā minētos speciālos līdzekļus karavīrs glabā slēgtā skapī vai telpā (glabātavā vai noliktavā), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj speciālo līdzekļu nokļūšanu citu personu rīcībā. Pārējos šo noteikumu 2.punktā minētos speciālos līdzekļus glabā saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, kas nosaka kārtību, kādā glabā materiāltehniskos līdzekļus.

5. Šo noteikumu 2.1., 2.2., 2.4., 2.5. un 2.6.apakšpunktā minētos speciālos līdzekļus karavīrs atkarībā no saņemtā uzdevuma nēsā pie jostas tā, lai tiem nepiesaistītu citu personu uzmanību, vai uzkabes vestes speciāli paredzētajās kabatiņās. Pārējos šo noteikumu 2.punktā minētos speciālos līdzekļus nēsā atkarībā no saņemtā uzdevuma un ievērojot speciālā līdzekļa pārvietošanas īpatnības.

6. Lēmumu par šo noteikumu 2.1., 2.2., 2.4., 2.5. un 2.6.apakšpunktā minēto speciālo līdzekļu lietošanu konkrētajā situācijā pieņem karavīrs patstāvīgi.

7. Lēmumu par šo noteikumu 2.3., 2.7., 2.8., 2.9., 2.10., 2.11., 2.12., 2.13., 2.14., 2.15., 2.16., 2.17., 2.18., 2.19., 2.20., 2.21., 2.22., 2.23. un 2.24.apakšpunktā minēto speciālo līdzekļu lietošanu konkrēta uzdevuma izpildei pieņem Nacionālo bruņoto spēku komandieris vai viņa pilnvarota amatpersona, izdodot pavēli.

8. Pirms speciālā līdzekļa lietošanas personu mutiski par to brīdina.

9. Bez brīdinājuma speciālo līdzekli var lietot, ja vilcināšanās to lietot rada tiešus draudus personas dzīvībai vai veselībai vai var izraisīt citas smagas sekas, vai ja šāds brīdinājums konkrētajā situācijā nav iespējams.

10. Sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus, roku un kāju dzelžus lieto, ja nepieciešams sasiet vai saslēgt personas rokas vai kājas vai vienlaikus rokas un kājas.

11. Lietojot sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus, roku un kāju dzelžus, pārliecinās, vai persona nespēj atbrīvoties no tiem.

12. Ja personu sardzes (apsardzes) uzraudzībā pārvieto transportlīdzeklī, personas rokas sasien vai saslēdz roku dzelžos priekšpusē, bet, ja persona sardzes (apsardzes) uzraudzībā pārvietojas kājām, rokas sasien vai saslēdz roku dzelžos mugurpusē.

13. Personai sasiešanas līdzekļus vai roku dzelžus noņem:

13.1. tualetes apmeklēšanas laikā;

13.2. nododot pārvietojamo personu citas sardzes (apsardzes) uzraudzībā, izņemot gadījumus, ja lieto sasiešanas līdzekļus;

13.3. ja ir draudi personas veselībai vai dzīvībai.

14. Aizliegts personas rokas turēt sasietas vai saslēgtas roku dzelžos ilgāk par divām stundām pēc kārtas.

15. Ja persona sardzes (apsardzes) uzraudzībā pārvietojas kājām un gaisa temperatūra ir zemāka par 0 °C, sasiešanas līdzekļus vai roku dzelžus atļauts lietot ne ilgāk kā:

15.1. vienu stundu, ja gaisa temperatūra nav zemāka par mīnus 10 °C;

15.2. pusstundu, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 10 °C.

16. Šo noteikumu 14.punktā, 15.1. un 15.2.apakšpunktā minētajos gadījumos sasiešanas līdzekļus vai roku dzelžus noņem uz laiku no 15 līdz 20 minūtēm.

17. Steku, kas ir nūja ar papildu rokturi vai bez tā, lieto, ja nepieciešams atvairīt personas uzbrukumu vai pārtraukt tās nepakļaušanos karavīra likumīgajām prasībām. Aizliegts lietot steku, ja personas nepakļaušanās karavīra likumīgajām prasībām izpaužas kā bezdarbība.

18. Aizliegts ar steku sist pa galvu, kaklu, vēderu vai cirkšņiem.

19. Elektrošoka ierīci lieto, ja nepieciešams ar augstsprieguma elektrisko lādiņu īslaicīgi paralizēt personu vai dzīvnieku.

20. Aizliegts raidīt elektrisko lādiņu galvā, cirkšņu vai sirds rajonā.

21. Gāzes baloniņu lieto, ja nepieciešams ar sašķidrinātu gāzi īslaicīgi dezorientēt vai paralizēt personu vai dzīvnieku.

22. Aizliegts lietot gāzes baloniņu atklātas uguns tuvumā.

23. Redzi ierobežojošus līdzekļus, kas ir personas acu formai pielāgoti gaismu necaurlaidīga auduma izstrādājumi, lieto, ja nepieciešams dezorientēt personu.

24. Kairinošu vai paralizējošu vielu izsmidzināšanas vai izšaušanas ierīci lieto, ja nepieciešams ar sašķidrinātu gāzi īslaicīgi dezorientēt vai paralizēt personu, personu grupu vai dzīvnieku.

25. Aizliegts lietot kairinošu vai paralizējošu vielu izsmidzināšanas vai izšaušanas ierīci atklātas uguns tuvumā.

26. Personu kustību ierobežojošos līdzekļus lieto, ja nepieciešams ar tīkliem, virvēm, līmējošām vielām vai putām, kuras izšauj no speciālām ierīcēm, apgrūtināt personas, personu grupas vai dzīvnieka kustību un pārvietošanos.

27. Aizliegts raidīt līmējošās vielas un putas personai galvā.

28. Ierīces tādu elementu izšaušanai, kas nav paredzētas letālu seku radīšanai, lieto, ja ar pirotehnisko vai pneimatisko lādiņu, kas sprāgstot raida traumējošus vai speciālas krāsvielas saturošus elementus, nepieciešams īslaicīgi dezorientēt vai iezīmēt personu vai personu grupu.

29. Aizliegts lietot tādu elementu izšaušanas ierīces, kuri nav paredzēti letālu seku radīšanai, vietās, kur atrodas ugunsnedrošu, sprādzienbīstamu, indīgu vai citu paaugstinātas bīstamības vielu ražotne vai glabātava, kā arī mērķēt personai galvā vai cirkšņu rajonā.

30. Transportlīdzekļa piespiedu apstādināšanas līdzekļus lieto, nodarot tā riepām vai ritošajai daļai mehāniskus bojājumus, ja nepieciešams apturēt transportlīdzekli.

31. Kuģošanas līdzekļa piespiedu apstādināšanas līdzekļus lieto, nodarot tā mehānismiem bojājumus, ja nepieciešams apturēt kuģošanas līdzekli.

32. Šo noteikumu 30.punktā minētos transportlīdzekļu piespiedu apstādināšanas līdzekļus aizliegts lietot:

32.1. ar motoru darbināma divriteņa vai trīsriteņa, kā arī kvadricikla apstādināšanai;

32.2. ceļu posmos ar ierobežotu redzamību, kas ir mazāka par 100 m vienā virzienā, ceļu kāpumos vai kritumos, uz dzelzceļa pārbrauktuvēm, tuneļos, uz tiltiem, estakādēm, ceļu pārvadiem, kā arī vietās, kur šo speciālo līdzekļu lietošana var apdraudēt likumpārkāpumā neiesaistītas personas, izraisot ceļu satiksmes negadījumu.

33. Dūmu sveces lieto, ja nepieciešams dezorientēt personu vai personu grupu vai piespiest to atstāt konkrētu teritoriju.

34. Dūmu granātas, gāzes granātas, gaismas un trokšņa granātas, kā arī gumijas lādiņu granātas lieto, ja dūmi, kairinošās vai paralizējošās vielas, gaismas un trokšņa efekts vai raidītie gumijas elementi, kas rodas, tām sprāgstot, īslaicīgi dezorientē, psiholoģiski ietekmē vai īslaicīgi paralizē personu vai personu grupu.

35. Psiholoģiskās iedarbības gaismas vai skaņu ierīces lieto, ja nepieciešams ar gaismu, ultraskaņu vai liela trokšņa efektu īslaicīgi dezorientēt vai psiholoģiski ietekmēt personu vai personu grupu vai dzīvnieku.

36. Telpu atvēršanas līdzekļus lieto, ja nepieciešams iekļūt slēgtās teritorijās, ēkās vai telpās.

37. Šķēršļu sagraušanas līdzekļi ir transportlīdzekļi vai ierīces (t.sk. šķēršļu sagraušanai paredzēti ūdens lielgabali), kuru tehniskā konstrukcija paredzēta dažādu šķēršļu sagraušanai.

38. Pārnēsājamās ūdens izsmidzināšanas ierīces lieto, lai novērstu personu vai objektu aizdegšanos un veiktu dzēšanu sabiedriskās kārtības grupu pārkāpumu vai masu nekārtību laikā.

39. Ūdensmetējus vai improvizētu sprāgstierīču neitralizēšanas līdzekļus lieto, ja nepieciešams neitralizēt dažāda rakstura improvizētas sprāgstierīces.

40. Ar ūdensmetēju speciāli aprīkotus transportlīdzekļus vai kuģošanas līdzekļus lieto, ja nepieciešams ar augsta spiediena ūdens strūklu pārtraukt sabiedriskās kārtības grupu pārkāpumus un masu nekārtības, sagraut šķēršļus vai izveidot tajos ejas.

41. Karavīrs speciālos līdzekļus lieto, ievērojot šos noteikumus, ciktāl tas nav pretrunā ar ražotāja noteiktām speciālā līdzekļa lietošanas prasībām.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Aizsardzības ministra vietā –
veselības ministre Ingrīda Circene

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!