• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kopīgu intelektuālo strāvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2001., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25879

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas brīvvalsts sūtnis sešās zemēs

Vēl šajā numurā

29.06.2001., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kopīgu intelektuālo strāvu

Par Baltijas valstu Zinātņu akadēmiju delegāciju tikšanos un 8.Baltijas intelektuālās sadarbības konferenci Tallinā

Aizvadāmā mēneša jūnija vidū Tallinā risinājās ikgadējā Baltijas valstu zinātņu akadēmiju delegāciju tikšanās, kurā akadēmiju vadību pārstāvji ziņoja par aktuālām zinātnes attīstības un stratēģijas problēmām katrā valstī, dalījās pieredzē, atzīmējot, ka zinātnieku apmaiņa starp Baltijas valstīm notiek sekmīgi un tiek izmantota līgumos paredzētā kvota — 75 cilvēkdienas gadā. Sēdes noslēgumā tika parakstīts sadarbības protokols starp trim Baltijas valstu zinātņu akadēmijām. Baltijas valstu zinātņu akadēmiju medaļa svinīgos apstākļos tika pasniegta Zviedrijas Karaliskās zinātņu akadēmijas padomniekam Kārlim Olofam Jakobsonam par ieguldījumu Baltijas un Ziemeļvalstu zinātņu akadēmiju sadarbības veicināšanā; LZA prezidenta padomniekam Tālim Milleram, Lietuvas Zinātņu akadēmijas prezidentam Benediktam Juodkam un Igaunijas Zinātņu akadēmijas ģenerālsekretāram Mihkelam Veidermā par ieguldījumu Baltijas valstu zinātņu akadēmiju sadarbības stiprināšanā.

Pēc Baltijas valstu zinātņu akadēmiju sēdes sākās divu dienu 8.Baltijas intelektuālās sadarbības konference, kura notika Igaunijas prezidenta Lennarta Meri aizbildniecībā. Konferences atklāšanā runas teica Latvijas un Lietuvas vēstnieki Igaunijā. Konferencē piedalījās pārstāvji un vieslektori no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Zviedrijas un Norvēģijas. Konferencē plaši tika referēts un diskutēts par izglītības un zinātnes nozīmi sabiedrības attīstībā, kā arī par straujajām izmaiņām humanitārajās zinātnēs pēc neatkarības atgūšanas visās trijās Baltijas valstīs. Latvijas delegāciju pārstāvēja LZA viceprezidents Juris Ekmanis, ģenerālsekretārs Raimonds Valters, LZA fonda direktors Tālis Millers, Starptautiskās daļas vadītāja Daina Šveica, LZA Senāta zinātniskā sekretāre Alma Edžiņa, LZA goda locekļi Tenu Karma un Uldis Bērziņš, LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks socioloģijā, profesors Aivars Tabūns un Latvijas Kultūras fonda direktors Pēteris Bankovskis.

LZA prezidenta Jāņa Stradiņa ziņojumu par zinātnes attīstības vēsturi Latvijā pēc LZA prezidenta lūguma nolasīja D.Šveica, kuru turpināja viceprezidenta J.Ekmaņa ziņojums par Latvijas zinātnes aktualitātēm, tehnoloģiskajiem centriem, zinātniskajiem institūtiem un Latvijas zinātnes stratēģiju. Referātus par socioloģijas tēmām nolasīja A.Tabūns un P.Bankovskis. Konference notika lietišķā, radošā gaisotnē, ziņojumi izraisīja vispārēju interesi un diskusiju. Noslēgumā dalībnieki pieņēma 8.Baltijas intelektuālās sadarbības konferences rezolūciju.

Nākamā Baltijas intelektuālās sadarbības konference notiks Viļņā 2003.gadā.

Daina Šveica, LZA Starptautiskās daļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!