• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēterdienā Sv.Pētera dievnams atgūst altāri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2001., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25853

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pret ienācējuvalodas diktatūru

Vēl šajā numurā

29.06.2001., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēterdienā Sv.Pētera dievnams atgūst altāri
PB11.JPG (46616 BYTES)
PB10.JPG (38230 BYTES)
Foto: Jānis Gžibovskis — "Latvijas Vestnesim"

Šodien, 29.jūnijā, Sv.Pētera baznīcā notiks altāra atklāšana un iesvētīšana

Klāt Pēterdiena. Šogad Rīgai jo īpaša — pilsētas patrona Sv.Pētera vārdā nosauktā baznīca atgūst savu altāri.

13.gadsimta sākumā uzcelta pirmā Sv.Pētera baznīca, tagadējai mūra ēkai pamati likti 1408.gadā. Raibs un garš mūžs piedzīvots. Mainījies gan baznīcas vizuālais tēls, gan funkcijas. Netrūkst arī melnu lappušu — tādu kā 1941.gads, kad kara laikā iet bojā daļa baznīcas un pilnībā tiek nopostīts 1853.gadā izgatavotais altāris.

Altāra atjaunošanas ideja pieder latviešu — vācbaltu centram "Domus Rigensis". To īstenot dzīvē uzticēts Rīgas Amatniecības vidusskolai. Jaunais altāris ir Koka mākslinieciskās apstrādes nodaļas deviņu audzēkņu diplomdarbs. "Pēterbaznīca ir jau desmitā baznīca, kurā realizējam līdzīgu projektu," stāsta projekta māksliniece, Rīgas Amatniecības vidusskolas pasniedzēja mag.art. Maija Avota. "Piedāvājums veidot Sv.Pētera baznīcas altāri ir īpašs gan savas nozīmības, gan apjoma ziņā. Pirmo mērķziedojumu deva idejas autori — "Domus Rigensis". Viņi tādējādi vēlējās dot savu dāvanu Rīgas 800 gadu jubilejā, tāpat kā savulaik bija ziedojuši kanceles atjaunošanai."

Kā pastāstīja M.Avota, jaunizveidotais Sv.Pētera baznīcas altāris nav nopostītā kopija. Par iepriekšējo altāri liecības saglabājušās vien pāris senās fotogrāfijās, nekādu citu dokumentu vai materiālu liecību nav. Vizuāli sekojot līdzi fotogrāfijās redzamajam un liekot lietā savu pieredzi, zināšanas un amata prasmi, pētot citur pasaulē sastopamos neogotiskos altārus, Amatniecības vidusskolas audzēkņu un pasniedzēju kopīgā darbā tapis tagadējais altāris. "Kopējo altāra kompozicionālo risinājumu ir mēģināts maksimāli pietuvināt kādreizējam vizuālajam tēlam, bet tā nav kopija un altāra veidošana nav iepriekšējā atjaunošana. Tas ir jaundarinājums maksimāli precīzās neogotiskās formās," skaidro M.Avota.

Attēlos pa kreisi: vakar — vēl makets, šodien — realitāte pasaules, debesu, zemes un mūsu visu priekšā

Doma par Sv.Pētera baznīcas altāra veidošanu gaismā virmojusi jau sen, piedāvājums ķerties pie darba Rīgas Amatniecības vidusskolā nonācis pirms nepilna gada. Rudenī Koka mākslinieciskās apstrādes nodaļas audzēkņu grupa, kas izvēlējusies kā savu diplomdarbu veidot altāri prestižajā Rīgas centra baznīcā, ķērusies pie projektēšanas darbiem un decembra beigās savu projektu aizstāvējuši. Dažādu, galvenokārt finansiālu, kavēkļu pēc altāri sākts veidot tikai martā, taču, pateicoties deviņu diplomandu un viņu pasniedzēju pašaizliedzīgajam darbam, līdz Pēterdienai tas ir pabeigts. Darba gaitā nav trūcis palīdzīgu roku. Tā vērienīgā ozolkoka veidojuma uzstādīšanu par brīvu apņēmusies veikt būvfirma "Orlands", šim nolūkam īpaši projektējot un montējot sastatnes. "Šīs konstrukcijas augstākā virsotne ir 18 metru — tāds miniatūrs Brīvības piemineklis. Tāpēc arī sastatņu konstruēšana un būvniecība ir nopietns darbs. Esam priecīgi, ka tādējādi varam ko dot Rīgai tās jubilejas gadā," teica SIA "Orlands" mārketinga direktors Dainis Zelmenis.

Vēl vakar darbs Pēterbaznīcā kūsāja — tika skaitītas ne vairs stundas, bet minūtes. Taču viss ir padarīts. Latvijas ozolā atveidotā altāra atklāšana un iesvētīšanas dievkalpojums notiks šodien pulksten 15.

Liena Pilsētniece, "LV" nozares redaktore

PB04.JPG (50669 BYTES)

PB03.JPG (38180 BYTES)

PB08.JPG (38019 BYTES)

PB07.JPG (42852 BYTES)

Vakar,28.jūnijā, Sv.Pētera baznīcā Rīgas amatniecības vidusskolas Koka mākslinieciskās apstrādes nodaļas pasniedzējas, projekta mākslinieces Mag.art. Maijas Avotas un nodaļas vadītāja Arvīda Verzas vadībā vēl pilnā sparā ritēja altāra uzstādīšanas darbi    Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!