• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2013. gada 14. maija saistošie noteikumi Nr. 218 "Grozījumi Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošajos noteikumos Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2013., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/op/2013/123.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.7

Par grozījumu Liepājas pilsētas domes 2010.gada 13.maija saistošajos noteikumos Nr.10 "Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Liepājas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs"

Vēl šajā numurā

28.06.2013., Nr. 123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 218

Pieņemts: 14.05.2013.

OP numurs: 2013/123.15

2013/123.15
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.218

Rīgā 2013.gada 14.maijā (prot. Nr.114, 18.§)

Grozījumi Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošajos noteikumos Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta pirmās daļas 5.punktu

1. Izdarīt Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošajos noteikumos Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2008, Nr.194; 2009, Nr.46, Nr.142, Nr.177; 2010, Nr.34; 2011, Nr.74) šādus grozījumus:

1.1. papildināt saistošos noteikumus ar 1.11.1apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.11.1 pilsētvidi degradējoša būve – pilnīgi vai daļēji sabrukusi ēka (būve), kā arī ēka (būve), kurā ir veikti pasākumi būves sakārtošanai, tomēr nav novērsta pilsētas ainavu bojājošā ietekme.";

1.2. papildināt saistošos noteikumus ar 1.14.1apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.14.1 vidi degradējoša būve – neapdzīvota vai saimnieciskajai darbībai neizmantota, sākotnēji ilgstošai lietošanai paredzēta ēka (būve), kas konstruktīvi cieši saistīta ar zemi, tai skaitā nepabeigtās būvniecības objekti, kuriem būtiski bojātas nesošās vai norobežojošās konstrukcijas, tādējādi apdraudot cilvēku drošību vai blakus esošo apbūvi, netiek ievērotas arī šādu ēku (būvju) uzturēšanai izvirzītās prasības vai ilgstoši ir pārtraukta iesāktās būvniecības iecere un ēkai (būvei) ir pilsētvidi degradējoša ietekme (grausts).";

1.3. papildināt saistošos noteikumus ar 15.1punktu šādā redakcijā:

"15.1 Pilsētvidi degradējošo un sabiedrisko drošību apdraudošo ēku (būvju) klasifikācija:

15.11. cilvēku drošību apdraudošās ēkas (būves) ar vidi degradējošu ietekmi (grausti):

15.11.1. A kategorijas vidi degradējoša būve – ēka (būve) ar augstu sabiedriskās drošības apdraudējuma pakāpi, būve ar būtiski bojātām telpisko noturību nodrošinošām nesošajām vai norobežojošajām konstrukcijām, to mezgliem vai detaļām, kuru telpiskās noturības zuduma rezultātā var notikt pilnīga vai daļēja būves sabrukšana vai arī radīts apdraudējums būvei blakus esošajiem īpašumiem, transporta satiksmei, trešo personu veselībai un dzīvībai;

15.11.2. B kategorijas vidi degradējoša būve – ēka (būve), kas potenciāli rada sabiedriskās kārtības apdraudējumu, būve, kuras uzturēšanā netiek ievērotas pašvaldības saistošo noteikumu prasības nekustamo īpašumu uzturēšanai, kurā brīvi var iekļūt nepiederošas personas, šādās ēkās vai īpašuma teritorijā tiek uzkrāti dažāda veida atkritumi, ir apdraudēta sabiedriskā kārtība;

15.12. pilsētvidi degradējošas ēkas (būves):

15.12.1. C kategorijas pilsētvidi degradējoša būve – saimnieciskajā darbībā neizmantota, pilnīgi vai daļēji sabrukusi ēka (būve), nepabeigtās būvniecības objekts (tai skaitā veikta pilnīga vai daļēja konservācija) u.c., kuru tehniskais stāvoklis nerada sabiedriskās drošības apdraudējumu, bet kam ir pilsētvidi degradējoša ietekme;

15.12.2. D kategorijas pilsētvidi degradējoša būve – ēka (būve), kura tiek uzturēta, kopumā ievērojot normatīvo aktu prasības, ir veikta šāda objekta konservācija, kas nodrošina konstrukciju noturību ilgtermiņā, bet ilgstoši netiek veikta tā pilnīga atjaunošana vai arī ilgstoši ir pārtraukta būvniecības ieceres realizācija, kas rada draudus, ka ēkas (būves) tehniskais stāvoklis pasliktināsies un būs nepieciešams organizēt papildu pasākumus tās konservācijai;

15.13. A, B kategorijas vidi degradējošas būves (grausti) un C kategorijas pilsētvidi degradējošas būves ir uzskatāmas par nekustamā īpašuma nodokļa objektu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta 1.4daļas izpratnē;

15.14. vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju klasificēšanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā veic Rīgas domes Īpašuma departaments.";

1.4. izteikt 15.2.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"15.2.4. ja neapdzīvotās un saimnieciskajai darbībai neizmantotās ēkas un dzīvokļi atrodas gar ielām vai pret publisko ārtelpu, jāveic ēkas sakārtošana veidā, kas nodrošina ēkas konstrukciju noturību ilgtermiņā un novērš pilsētas ainavas bojāšanu, nepieciešamības gadījumā izstrādājot būvniecības dokumentāciju un saskaņojot to Rīgas pilsētas būvvaldē Vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajā kārtībā."

2. Saistošie noteikumi publicējami oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2013.gada 14.maija saistošajiem noteikumiem Nr.218 "Grozījumi Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošajos noteikumos Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošajos noteikumos Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi"" paredz papildināt Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošos noteikumus Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi" ar pilsētvidi degradējošu un sabiedrisko drošību apdraudošu ēku (būvju) klasifikāciju.

Ēkas (būves), kas klasificētas kā cilvēku drošību apdraudošas un vidi degradējošas būves uzskatāmas par nekustamā īpašuma nodokļa objektu likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta 1.4daļas izpratnē, proti, lai ēkai (būvei) piemērotu paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Privātpersonas, apstrīdot Rīgas domes priekšsēdētājam Rīgas domes Īpašuma departamenta (turpmāk – Departaments) izdotos administratīvos aktus par ēku (būvju) klasifikāciju (kā vidi degradējošas būves), bieži vien savos apstrīdēšanas iesniegumos atsaucas uz Administratīvā procesa likuma 16.panta pirmo daļu, kas noteic, ka iekšējais normatīvais akts ir saistošs tam publisko tiesību subjektam, kurš šo aktu izdevis, kā arī šim publisko tiesību subjektam padotajām institūcijām. Privātpersonām iekšējais normatīvais akts nav saistošs.

Papildus privātpersonu iesniegumos tiek minēts, ka nevienā ārējā normatīvajā aktā nevar iepazīties ar ēku (būvju) klasifikāciju, kā arī nosacījumiem, uz kuru pamata ēkām (būvēm) tiek piešķirta attiecīgā klasifikācijas kategorija.

Vidi degradējošu un cilvēku drošību apdraudošu ēku (būvju) klasifikācija patlaban ir iestrādāta tikai Rīgas domes 2012.gada 20.marta iekšējos noteikumos Nr.15 "Kārtība, kādā sakārtojamas vai nojaucamas pilsētvidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas (būves) Rīgā".

Tādējādi, iestrādājot ēku (būvju) klasifikāciju saistošajos noteikumos, privātpersonām būs publiski pieejami un skaidri kritēriji, pēc kādiem Departaments veic ēku (būvju) klasifikāciju, kā arī tiks nodrošināta iespēja pilnvērtīgi atspēkot nepamatotus argumentus.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Neietekmēs.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmēs.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmēs.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!