• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar datorprasmi pasaules informācijas jūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2001., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25757

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.06.2001., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar datorprasmi pasaules informācijas jūrā

Vakar, 27. jūnijā, Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā četrdesmit viens absolvents saņēma pirmos Eiropas datorprasmes sertifikātus (ECDL) Latvijā. Lai iegūtu šo nozīmīgo zināšanas apliecinošo dokumentu, datorlietotājiem bija sekmīgi jānokārto septiņi Eiropas datorprasmes sertifikāta iegūšanai nepieciešamie eksāmeni.

Visā pasaulē sertifikācija tiek veikta ar mērķi paaugstināt datorlietotāju zināšanu par informācijas tehnoloģijām līmeni un pilnīgot prasmi lietot datorus un izplatītas lietojumprogrammas. Kopš 1997. gada, kad Eiropā tika sākta sertificēšana, datorprasmes apliecinošo dokumentu pasaulē ir saņēmuši vairāk nekā viens miljons cilvēku.

Svinīgo pasākumu atklāja Rīgas Informācijas tehnoloģiju institūta (RITI) direktors, ECDL projekta uzraudzības padomes loceklis Juris Borzovs :

— Eiropas datorprasmes sertifikāta, kas angliski mazliet huligāniski tiek dēvēts par European Computer Driving Licence jeb ECDL (kaut gan tā nav nekāda licence jeb atļauja, bet gan sertifikāts jeb apliecinājums), koncepcijas pamatā ir vienots zināšanu un prasmju kopums, viena un tā pati eksaminācijas procedūra un saturs, kas ļauj izsniegt starptautiski savstarpēji atzītus sertifikātus datoru lietotājiem. Uzsveru — ne informātikas profesionāļiem, bet ierindas datorlietotājiem.

Programma sastāv no viena teorētiska un sešiem praktiska rakstura moduļiem.

 

Piemēram, viens no moduļiem satur nepieciešamās prasmes tekstu apstrādē ar datoru. Tātad jāspēj demonstrēt prasmi strādāt ar Microsoft Word vai jebkuru citu tekstu procesoru.

Nokārtojot eksāmenus par jebkuriem četriem moduļiem, var saņemt tā saukto “ECDL Start” sertifikātu, bet pilnam sertifikātam nepieciešami visi septiņi moduļi. Šodien tiks pasniegti Latvijas pirmie sertifikāti, un to būs 41, turklāt visi — pilnie. Arābi mēdz teikt, ka pat visgarākais ceļojums sākas ar pirmo soli, ko mēs Latvijā nu esam spēruši. Tā kā Latvijas Universitātes Latvijas Izglītības informatizācijas sistēmas (LIIS) projekta ietvaros apmācīto piecpadsmit tūkstošu skolotāju mācību programma pilnībā ietver četrus ECDL moduļus, viņi visi potenciāli ir gatavi saņemt “ECDL Start” sertifikātus. Ja pieskaitām jau mācības beigušos a/s “Balta” darbiniekus, nopietnu interesi izteikušo “Lattelekom”, Valsts administrācijas skolu un citas organizācijas, kā arī iecerēto vidusskolu lietišķās informātikas kursa programmas saskaņošanu ar ECDL moduļiem, varam pārliecināti teikt, ka Eiropas datorprasmes sertifikāta nākotne Latvijā ir nodrošināta.

ECDL priekšvēsture patiesībā nav gara. Gribētu atzīmēt tikai būtiskāko.

Pati koncepcija radīta Somijā deviņdesmito gadu pirmajā pusē, bet par starptautisku de facto standartu kļuvusi līdz ar ECDL fonda nodibināšanu 1997.gada janvārī.

1998.gada maijā kādas Jūrmalā notikušas konferences laikā mani uzrunāja klātesošais profesors Euģenijus Telešus, mans sens draugs. Viņš pastāstīja, ko nozīmē ECDL, un aicināja Baltijas valstīm kopīgi meklēt resursus, lai ieviestu to arī pie mums.

Tā kā ECDL licenci drīkst iegūt tikai nacionālā profesionālā informātikas asociācija, bet Latvijā tolaik tādas nebija, neatlika nekas cits, kā nodibināt tagad jau visiem labi zināmo informācijas tehnoloģiju, telekomunikāciju un elektronikas nozarē vadošo asociāciju LITTA. Kā zināms, tā dibināta 1998.gada novembrī.

Tā kā ECDL licences iegādei vien bija nepieciešami desmit tūkstoš eiro, kuru jaundibinātajai LITTA, protams, nebija, nekas cits neatlika, kā kopīgi ar radniecīgo Lietuvas organizāciju meklēt dažādu fondu atbalstu. LITTA šim darbam pilnvaroja Rīgas Informācijas tehnoloģijas institūtu.

Pagāja krietns pusgads neveiksmīgos finansiāla atbalsta meklējumos, līdz kārtējais Latvijas un Lietuvas (Kauņas) kopīgais pieteikums saņēma Zviedrijas valdības fonda “Swedfund” atbalstu. Tas jau bija 1999.gada pavasarī.

Saskaņā ar “Swedfund” noteikumiem atbildība par projektu un konsultēšanu bija jāuzņemas kādai zviedru organizācijai. Mēs varam tikai priecāties, ka projektā piekrita iesaistīties Zviedrijas Datoriķu savienība, kurai ir milzīgi panākumi ECDL lietās Zviedrijā. Pats savienības prezidents Kurts Gladhs uzņēmās projekta uzraudzības padomes priekšsēdētāja pienākumus. Nenovērtējama ir bijusi lietuviešu kolēģu līdzdarbība. Ne velti vēsturiski pirmie Latvijā saņemtie ECDL sertifikāti ir Lietuvas sertifikāti. Arī šodien izsniedzamo pirmo Latvijas sertifikātu kontekstā lietuviešu kolēģu loma ir nozīmīga, jo viņi pieņēma eksāmenus.

Sertifikāta ieviešanas projekts nebūtu tik izcili veiksmīgs, ja šī gada sākumā šajā darbā neiekļautos LU. LITTA un LU ir vienojušās, ka Universitāte turpmāk būs Latvijas ECDL administrējošā organizācija.

Savukārt RITI, kas iznesis galveno ieviešanas smagumu, šobrīd ir vienīgais oficiālais LITTA atzītais ECDL eksaminācijas centrs Latvijā. Taču vienīgais tas būs pavisam neilgu laiku, drīzumā tam pievienosies daudzi citi.

ECDL ieviešanas projektam ir jābeidzas pēc dažām dienām, 30.jūnijā. Patiesībā mēs finišēsim šodien, pirms termiņa. Ir palicis vairs tikai viens nepadarīts darbs sertifikātu izsniegšana. Pie šī patīkamā darba tūdaļ arī ķersimies.

Latvijas pirmos datorpratības sertifikātus pasniedza Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas (LITTA) prezidents Imants Freibergs un LU Fizikas un matemātikas fakultātes Datorikas nodaļas vadītājs Jānis Bičevskis.

I. Freibergs uzsvēra, ka LITTA mērķis ir veicināt informācijas sabiedrības veidošanos Latvijā. Informācijas sabiedrība ir uz zināšanām balstīta sabiedrība, kas lieto telekomunikāciju un datortehnoloģijas. Lai pilnībā spētu izmantot šo tehnoloģiju piedāvātās iespējas, ir jābūt dziļām, pamatīgām zināšanām. Ikvienu darba devēju mūsdienās interesē darba ņēmēja īstenā datorpratība. Daudzi, līdzīgi balodim, kas būvēja ligzdu, gatavi apgalvot: “Protu, protu!”, bet, kad jāsāk strādāt, darbs nevedas. Cilvēku, kurš saņēmis Eiropas datorprasmes sertifikātu, darba devējs drošu prātu var pieņemt darbā, jo viņš ne tikai sekmīgi strādās pats, bet darbam ar datoru spēs apmācīt arī citus. I. Freibergs pauda cerību, ka nākotnē “datoršoferu” mūsu valstī būs tikpat daudz, cik autovadītāju.

Pirmo ECDL sertifikātu saņēmējus sveica arī LU kanclers Pāvels Fricbergs, LU Fizikas un matemātikas fakultātes dekāns Ojārs Judrups, ECDL ieviešanas projekta vadītājs Māris Vītiņš, Lietuvas Datoriķu savienības valdes loceklis, ECDL ieviešanas pasākuma iniciators, profesors Euģenijus Telešus, profesors Edvīns Karnītis un a/s “Dati” prezidents Valdis Lokenbahs. Apsveikuma vārdos izskanēja daudzkārtēji paldies ECDL ieviešanas projekta īstenotājiem, kas palīdzējuši sagatavot Eiropas atvērtā darba tirgus prasībām atbilstošus speciālistus.

Marika Līdaka, “LV” iekšlietu redaktore

A05.JPG (31187 BYTES) A06.JPG (25615 BYTES)
Vakar, 27.jūnijā, Latvijas Universitātē: LU Fizikas un matemātikas fakultātes Datorikas nodaļas vadītājs Jānis Bičevskis un Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas prezidents Imants Freibergs; Lietuvas Datoriķu savienības valdes loceklis Euģenijus Telešus

A04.JPG (36061 BYTES)
Vakar, 27.jūnijā: Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas prezidents Imants Freibergs
(attēlā pa labi) pasniedz pirmo Eiropas datorprasmes sertifikātu Sergejam Auziņam

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!