• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Labklājības ministrijas un Pašvaldību savienības sarunām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2001., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25756

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilnībā datorizētajām Rīgas un Torņakalna stacijām

Vēl šajā numurā

28.06.2001., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Labklājības ministrijas un Pašvaldību savienības sarunām

Vakar, 27.jūnijā, turpinājās Labklājības ministrijas (LM) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 2001.gada sarunas. Šoreiz abu pušu pārstāvji tikās divreiz, lai pārrunātu sociālās palīdzības un nodarbinātības aktuālākos jautājumus.

Sarunās par sociālo palīdzību abu pušu pārstāvji apsprieda garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta ieviešanas problēmas. Labklājības ministrijas speciālisti īsi iepazīstināja ar GMI būtību un pilotprojekta rezultātiem, kā arī informēja par dokumentiem, kas iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā. LPS pārstāvji pauda savu uzskatu, ka tas varētu būt labs pabalsts, ja tam tiktu paredzēti līdzekļi no valsts budžeta dotāciju veidā. Tā kā kompromiss nav panākams tikai ekspertu līmenī, bet tam ir nepieciešams politisks akcepts, par GMI saruna tiks turpināta trešdien, 28. jūnijā, kad notiks noslēguma sarunas, kurās piedalīsies labklājības ministrs un LPS priekšsēdis.

Labklājības ministrijas speciālisti iepazīstināja sarunu partnerus ar vairākiem topošajiem normatīvajiem aktiem, kas paredz sociālās palīdzības sistēmas attīstību, kā arī sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu kvalitātes un pieejamības nodrošināšanu iedzīvotājiem. Sociālās palīdzības departaments sadarbībā ar dažādām nevalstiskajām organizācijām pašlaik strādā pie likumprojekta “Par sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem”, kura galvenā ideja ir atsevišķi izdalīt sociālo palīdzību, kas būtu mērķēta tieši uz trūcīgajiem iedzīvotājiem, un sociālos pakalpojumus, kam jābūt pieejamiem ikvienam.

Abas puses nolēma, ka par jauno likumprojektu tiks organizēta atsevišķa LM un LPS pārstāvju tikšanās.

Dati rāda, ka 243 pašvaldībās nav pat viena sociālā darbinieka, tāpēc tikšanās laikā pārrunāts arī šis aktuālais jautājums. Lai veicinātu sociālo dienestu attīstību, ir jāpalielina sociālā darbinieka profesijas iegūšanas iespējas. LM ir lūgusi Augstākās izglītības padomi palielināt šai profesijai atvēlēto mācību vietu skaitu. Puses vienojās, ka LPS arī vērsīsies ar līdzīgu lūgumu, tādējādi arī no savas puses apstiprinot lielo nepieciešamību pēc profesionāliem sociālajiem darbiniekiem.

LM pārstāvji informēja par ieceri nākotnē veikt sociālo darbinieku sertifikāciju. Kā zināms, šī profesija valstī ir jauna, tāpēc ir nepieciešams noteikt standartus un kritērijus, lai novērtētu sociālā darbinieka profesionalitāti. Lai īstenotu šo ieceri, nolemts, ka LM un LPS pārstāvji kopīgi diskutēs par mehānismiem un termiņiem, kad un kā to vislabāk varētu veikt.

LM un LPS pārstāvji sarunās par nodarbinātību pārrunāja jautājumus par algotiem pagaidu sabiedriskiem darbiem. Gan LM, gan LPS uzskata, ka šādi darbi ir nepieciešami, lai mazinātu sociālo spriedzi sabiedrībā, un tiem finansējumu nedrīkst samazināt.

Abas puses ir vienisprātis, ka bezdarbnieku apmācība, kvalifikācijas paaugstināšanas un pārkvalifikācijas kursi ir jārīko pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai un tie nedrīkstētu koncentrēties tikai Rīgā. Šobrīd iespēju robežās tas jau tiek darīts.

Sarunās par nodarbinātību tika pārrunāts jautājums, kas kļūst arvien sāpīgāks, ko darīt ar tiem jauniešiem, kuri ir bezdarbnieki, bet kuriem nav pat pamatizglītības. Nodarbinātības valsts dienestā nav vakances, ko šiem jauniešiem piedāvāt. Šādiem jauniešiem nav iespējams piedāvāt arī pārkvalifikācijas iespējas, jo viņiem trūkst pat viselementārāko zināšanu. Lai veicinātu šā jautājuma apspriešanu, LM un LPS pārstāvji vienojās izveidot kopīgu darba grupu, kurā aicinātu piedalīties arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvjus. LPS pārstāvji šo jautājumu varētu pārrunāt arī savās sarunās ar IZM.

Šodien, 28.jūnijā, noslēgsies LM un LPS 2001.gada sarunas, kurās piedalīsies labklājības ministrs Andrejs Požarnovs un LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!