• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2001., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

27.06.2001., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2001. gada 21. jūnija sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija): Šodien noslēdzās Saeimas pavasara sesija, tādēļ es vēlētos jums pastāstīt ne tikai par darbu šodien, bet arī nedaudz atskatīties uz pavasara sesijas laikā paveikto.

Vispirms vēlos pakavēties pie Tautas partijas prioritātes — izglītības. Kā zināms, Izglītības un zinātnes ministrija ir nodrošinājusi centralizēto eksāmenu veiksmīgu norisi. Nav notikusi informācijas noplūde, kas bija kļuvusi par ikgadēju parādību. Manuprāt, šis apstāklis ir īpaši apsveicams.

Finansu jomā ir sagatavoti grozījumi 2001.gada valsts budžetā, kurus Saeima izskatīs ārkārtas sesijā 26.jūnijā. Gribētu pakavēties pie vairākiem nozīmīgiem budžeta grozījumiem. Proti, tiek atrisināts studiju un studējošo kreditēšanas jautājums. Tiek stingri ievērots arī skolotāju algu palielināšanas grafiks, kas ir ļoti svarīgi, jo šādus solījumus politiķi ir devuši skolotājiem. Tāpat panākts ievērojams algu palielinājums medicīnas māsām. Līdzekļu palielinājums paredzēts Iekšlietu ministrijai, lai nodrošinātu degvielas iegādi nepieciešamajā daudzumā policijas transporta vajadzībām un tādējādi uzlabotu policijas darbu un rūpētos par mūsu valsts iekšējo drošību kopumā.

Valsts pārvaldes jomā Saeima pavasara sesijā pieņēma ļoti nozīmīgo Valsts aģentūru likumu, kas ir viens no valsts pārvaldes reformas posmiem. Šobrīd tiek strādāts arī pie Valsts pārvaldes iekārtas likuma, kas ir ļoti nepieciešams un sarežģīts, jo risina daudzas, gadiem ilgi nerisinātas problēmas. 7.Saeima, manuprāt, veic ļoti lielu darbu, risinot to, kas vienmēr ticis atlikts un gadiem ilgi krāts.

Runājot par tautsaimniecības jomu, ir jāatzīmē jautājums, par ko Tautas partija diskutējusi jau ilgstoši un, manuprāt, ar panākumiem, jo ir sagatavoti grozījumi Komerclikumā. Beidzot ir pievērsta pienācīgā uzmanība problēmām, kuras netika atrisinātas likuma sākotnējā variantā. Tautas partija ir spējusi pārliecināt Saeimas vairākumu par nepieciešamību mainīt ne tikai likuma nosaukumu, bet arī uzlabot tā normas pēc būtības. Šodien Saeimas Juridiskā komisija nolēma, ka jāierosina Komerclikuma spēkā stāšanās laiku atlikt līdz nākamā gada 1.janvārim. Šis projekts tiks iesniegts izskatīšanai vienā no tuvākajām Saeimas ārkārtas sesijām.

Šodienas sēdē tika atlikta likumprojekta "Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām" izskatīšana galīgajā lasījumā. Likums padara publiski pieejamākus valsts un pašvaldības izdarītos pasūtījumus un ļauj sabiedrībai labāk kontrolēt valsts un pašvaldību līdzekļu izmantošanu, tomēr vēl pilnībā neizslēdz korupcijas iespējas valsts pārvaldē. Šis likums tiks pilnveidots komisijā, lai izslēgtu pašreiz likumā iestrādātos ļoti daudzos izņēmumus, kas paredz atvieglotu pasūtījumu izdarīšanu bez likuma normu ievērošanas.

Nobeigumā es visus aicinu ieklausīties iekšlietu ministra aicinājumā un rūpēties par savu un līdzcilvēku drošību, nepieļaujot iereibušu personu sēšanos pie auto stūres. Būsim uzmanīgi un saprātīgi! Lai jums priecīgi un gaiši Līgo svētki — Jāņa tēvam pilns alus kauss un Jāņa mātei gards siers! Lai visiem jāņubērniem nepietrūktu ugunskura gaišuma līdz nākamajiem svētkiem!

A.Seile (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija): Šodien Saeimas plenārsēdē ļoti labi uzstājās Valsts prezidente, lietišķi vērtējot Saeimas darbu. Tas varbūt bija pareizi — nevis "uzliet" Saeimai aukstu dušu par nepadarīto, bet gan paslavēt par labi padarīto darbu.

Šodien Saeimas komisijām tika nodots likumprojekts, kas groza likumu "Par privatizācijas sertifikātiem". Visu vasaru pietiks laika padomāt, kā sakārtot šo jomu, lai iedzīvotājiem būtu skaidri zināms, līdz kuram laikam derēs visi sertifikāti un kā tos lietderīgāk varēs izmantot.

Liels panākums ir grozījumu likumā "Par valsts pensijām" sagatavošana un iesniegšana Ministru kabinetā. Tas ir liels mūsu partijas ministra nopelns, tagad tikai jāgaida, kad šis likumprojekts tiks izskatīts, lai līdz nākamā gada sākumam cilvēkiem būtu skaidrs, kādi būs šie grozījumi.

Ļoti ilgas debates bija par likumprojektu "Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības realizāciju". Bibliotēka ir Latvijai ļoti vajadzīgs objekts, taču par finansu avotiem būtu jārunā arī finansu ministram. Manuprāt, nekorekta bija savienības "Latvijas ceļš" frakcijas rīcība, pieprasot 14 minūtes pirms sēdes kārtējā pārtraukuma papildu pārtraukumu. Sēdes vadītājs R.Pīks informēja mūsu frakcijas vadītāju, ka pēc tam sekos kārtējais pārtraukums. Līdz ar to deputāti savlaicīgi neatgriezās sēdē, lai piedalītos balsošanā. Mūsu frakcijas deputāti par šo gadījumu ir pieņēmuši ļoti nopietnu paziņojumu, jo mēs, tēvzemieši , esam ar tiem stingrajiem mugurkauliem. Vienbalsīgi pieņemtā paziņojuma teksts ir šāds:

Deputāti diskutēja, Jāņu dienu gaidīdami,

Vai celt jaunu bibliotēku, vai vecās likvidēt.

Tauta mūs nedzirdēja, par Jāņiem domājot,

Kur ņemt alu, kur ņemt reņģi, kur ņemt siera ritulīti.

Saeimas vīri sarunāja pirtiņā pasēdēt —

Ne tur odi, ne tur knišļi, ne Leona pļāpīgums.

Saeimas sievas sarunāja, ko vilkt Jāņu vakarā.

Mugurā, mugurā, tautasbrunčus mugurā!

Jauni puiši, jaunas meitas, nedzimst bērni kāpostos,

Aizbrauciet papardēs, tās Rīgā neziedēs.

Līgo, līgo!

E.Baldzēns (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija): Saeimā tika izskatīti, pieņemti vai noraidīti vairāki svarīgi likumi. Viens no tiem ir Darba likums. Sociāldemokrātiem kopā ar citām parlamenta partijām izdevās panākt to, ka arodbiedrības saglabā jau vairāk nekā 50 gadu esošās tradicionālās arodbiedrību iespējas un arī desmit neatkarības gados nostiprinātās iespējas. Darbinieku, arodbiedrības biedru, var atbrīvot no darba, vienīgi saskaņojot to ar arodbiedrību, ja vien viņš nav bijis dzērumā, pārkāpis darba disciplīnu vai kā citādi kaitējis uzņēmuma interesēm. Tas ir ārkārtīgi svarīgs jautājums, jo arodbiedrību viedokli var arī ignorēt, bet tādā gadījumā būs ļoti daudz tiesu darbu. Vai ir nepieciešams veidot konfliktsituācijas? Konsultācijas vienmēr ir labākas, arī Nacionālā trīspusējā sadarbības padome, kurā ietilpst Darba devēju konfederācija, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Ministru kabinets, praktiski pieņēma tādu pašu lēmumu. Sociāldemokrātu un atsevišķu valdības partiju pūliņu rezultātā šo likumu izdevās šādā redakcijā arī pieņemt.

Tika pieņemti arī nepieciešamie grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" un Darba aizsardzības likums.

Šodien plenārsēdē galīgajā lasījumā netika pieņemts likumprojekts "Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām" un netika līdz galam izskatīts likumprojekts "Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības realizāciju". Likumprojekta izskatīšana tika pārtraukta, jo valdības partijas, izņemot apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakciju, nepārtraukti mēģināja uzspiest savu gribu, pamatojot, ka jauns elektrības nodoklis ir vienīgais nopietnais finansu avots šī 86 miljonu latu vērtā projekta realizācijai. Tas traucē gan uzņēmējiem — katrā uzņēmumā tiek izmantota elektrība —, gan patērētājiem, jo arī viņi mājsaimniecībā izmanto elektrību. Elektrība, gluži tāpat kā degviela, veido daļu no katras preces, katra produkta vērtības. Latvijā uzņēmēju vidū ir ļoti smaga konkurences cīņa, un viņu iespējas ir diezgan ierobežotas, lai atvērtu jaunas darbavietas. Salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, degvielas cena pie mums ir augstāka, sakaru pakalpojumu cenas ir augstākas, nu arī elektrības cenas grib pacelt nesamērīgi augstu. Gribētu atgādināt, ka arī "Latvenergo" vēlas par 10% paaugstināt elektrības cenu.

Sociāldemokrāti ir piedāvājuši gan ieviest progresīvo ienākumu nodokli, gan pārdalīt akcīzes nodokli no cigaretēm, alkohola, luksusa precēm, kas būtu daudz pieņemamāk, jo nav pirmās nepieciešamības preces. Es gribētu uzsvērt, ka elektrība, tāpat kā maize, ir pirmās nepieciešamības prece.

Ja jau mēs tik daudz runājam par nepieciešamību aizsargāt mazturīgos cilvēkus, tad tas būtu arī jāņem vērā, ceļot Nacionālo bibliotēku. Jāizvēlas korekti finansēšanas avoti, un nav jāmēģina lobēt kādus konkrētus zemes īpašniekus kādā konkrētā vietā un konkrētā laikā.

J.Gaigals (savienības "Latvijas ceļš" frakcija): Kas attiecas uz Nacionālo bibliotēku, man žēl, ka šo likumprojektu neizdevās pieņemt otrajā lasījumā.

Šodien ir padarīti daudz labi darbi, kas cieši saistīti ar tieslietu sfēru, tajā skaitā pieņemti grozījumi Krimināllikumā un Latvijas Kriminālprocesa kodeksā, kas tuvina mūs tām civilizētajām normām, kas ir Rietumeiropas valstīs. Tie paredz saīsināt kriminālprocesu norisi, tajā skaitā bērniem līdz 18 gadiem. Pirmajā lasījumā tika pieņemts likumprojekts "Zvērinātu tiesu izpildītāju likums", kas atbilst Eiropas Savienības prasībām.

Svarīgs ir otrajā lasījumā pieņemtais likumprojekts "Sabiedrības integrācijas fonda likums", kas būs ļoti nozīmīgs instruments sabiedrības integrācijas programmu realizēšanai un donoru līdzekļu piesaistīšanai.

Gribētu minēt arī Tibetas garīgā līdera Dalailamas ienākšanu Saeimas zālē. Deputāti sagaidīja Dalailamu ar aplausiem, pieceļoties kājās, un šajā brīdī Saeimas zālē bija tāda īpaša, silta un nozīmīga gaisotne. Mēs nedrīkstam aizmirst to, ka Dalailama pārstāv 6 miljonus tibetiešu, kuri pašlaik dzīvo citas valsts okupētā teritorijā un pret kuriem ir vērstas represijas, kas, iespējams, ir pat vēl nežēlīgākas par tām, kuras esam piedzīvojuši mēs un mūsu vecāki Latvijā. Līdz ar to morāls atbalsts šiem cilvēkiem ir mūsu pienākums.

Es kā Jānis gribētu visiem Jāņiem, Līgām un visiem latviešu cilvēkiem novēlēt ne visai lietainu Jāņu nakti un priecīgu izlīgošanos!

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!