• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 7. maija noteikumi Nr. 247 "Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 18.maija noteikumos Nr.178 "Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2013., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/op/2013/88.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.181

Par finansējuma piešķiršanu Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam, Rakstniecības un mūzikas muzejam un Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam ēkas Pils laukumā 3, Rīgā, restaurācijas un rekonstrukcijas darbu ietvaros veicamo pārcelšanās un aprīkojuma iegādes izdevumu segšanai

Vēl šajā numurā

09.05.2013., Nr. 88

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 247

Pieņemts: 07.05.2013.

OP numurs: 2013/88.5

2013/88.5
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.247

Rīgā 2013.gada 7.maijā (prot. Nr.27 3.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 18.maija noteikumos Nr.178 "Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas"

Izdoti saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likuma 13.panta trešo daļu
un Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 17.panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 1999.gada 18.maija noteikumos Nr.178 "Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas" (Latvijas Vēstnesis, 1999, 167./168.nr.; 2007, 99.nr.; 2010, 57.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likuma 13.panta trešo daļu un Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 17.panta trešo daļu".

2. Izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā norādāma pārdošanas cena un mērvienības cena precēm, kas tiek piedāvātas patērētājam, kā arī kārtību, kādā norādāma cena pakalpojumiem;

1.2. preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas kārtību, kā arī paralēlās atspoguļošanas un konvertācijas prasību kontroles kārtību."

3. Izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

"12. Noteiktas mērvienības cenu var nenorādīt:

12.1. dažādām precēm, ko pārdod vienā iepakojumā;

12.2. sabiedriskās ēdināšanas vietās piedāvātajiem ēdieniem un dzērieniem, izņemot alkoholiskos dzērienus (saskaņā ar šo noteikumu 13.punktu);

12.3. pārtikas precēm, ja to sagatavošanai nepieciešams pievienot sastāvdaļas (pienu, krējumu, olas vai citas sastāvdaļas), kuru cena nav uzskatāma par nenozīmīgu;

12.4. precēm, kuru svars nepārsniedz 10 gramu vai kuru tilpums nepārsniedz 10 mililitru;

12.5. precēm, kuras pārdod gabalos, saišķos vai podiņos un kurām nav precīzi noteikta masa, tai skaitā augļiem, augiem, dārzeņiem, smalkmaizītēm un kūkām;

12.6. citām precēm, kurām šāda norāde nav lietderīga vai tā varētu radīt pārpratumu."

4. Papildināt noteikumus ar 12.1 un 12.2 punktu šādā redakcijā:

"12.1 Noteiktas mērvienības cenu var nenorādīt mazās tirdzniecības vietās, kurās nav iespējams nodrošināt noteiktas mērvienības cenas norādīšanu patērētājam viegli identificējamā un skaidri salasāmā veidā. Šis punkts neattiecas uz šo noteikumu 13.punktā minēto gadījumu un pašapkalpošanās tirdzniecības vietām.

12.2 Ja nav norādīta mērvienības cena saskaņā ar šo noteikumu 12.1 punktu, pārdevējs pēc patērētāja pieprasījuma sniedz mutisku informāciju."

5. Svītrot 16. un 17.punktu.

6. Papildināt noteikumus ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Šo noteikumu ievērošanu attiecībā uz  paralēlās atspoguļošanas un konvertācijas prasību uzraudzību kontrolē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pārbaudes var veikt sadarbībā ar patērētāju tiesību aizsardzības biedrībām, kuras minētas Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 22. un 23.pantā."

7. Papildināt noteikumus ar IV1 nodaļu šādā redakcijā:

"IV1. Preču un pakalpojumu cenu norādīšana euro un latos paralēlās atspoguļošanas periodā

22.1 Paralēlās atspoguļošanas periodā preču un pakalpojumu gala cenas norāda latos un euro, veicot konvertāciju saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likuma 6.pantu.

22.2 Trīs mēnešus pirms euro ieviešanas dienas var nenorādīt noteiktas mērvienības cenu euro, izņemot šo noteikumu 13.punktā minēto gadījumu, kā arī preču un pakalpojumu sākotnējo cenu euro, ja izsludināta preču izpārdošana, cenu pazemināšana vai atlaides.

22.3 Sešus mēnešus pēc euro ieviešanas dienas var nenorādīt noteiktas mērvienības cenu latos, izņemot šo noteikumu 13.punktā minēto gadījumu, kā arī preču un pakalpojumu sākotnējo cenu latos, ja izsludināta preču izpārdošana, cenu pazemināšana vai atlaides.

22.4 Šajā nodaļā minētās prasības neattiecas uz cenām, kas tiek norādītas elektroniskajos displejos, kuri tehnisku iemeslu dēļ nepieļauj cenu norādīšanu divās valūtās. Šajā punktā minētajā gadījumā cenu norāda valūtā, kas tobrīd ir noteikta kā pamatvalūta, papildus atsevišķā informatīvā materiālā cenas norādot saskaņā ar šajā nodaļā minētajām prasībām. Informatīvajam materiālam jābūt patērētājiem viegli pieejamam un izmantojamam.

22.Norādot preču vai pakalpojumu cenas elektroniskā vidē, pārdevējs vai  pakalpojuma sniedzējs var norādīt cenu divās valūtās, piedāvājot izmantot valūtas konvertācijas kalkulatoru. Valūtas konvertācijas kalkulatoram jābūt patērētājiem viegli pieejamam un izmantojamam.

22.6 Šajā nodaļā minētās prasības neattiecas uz drukātajām cenām, kas norādītas uz momentloterijas biļetēm, skaitļu izložu kuponiem un skaitļu izložu kvītīm. Šajā punktā minētajā gadījumā cenu otrajā valūtā, kura nav atspoguļota uz preces, norāda papildus atsevišķā informatīvā materiālā visā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā. Informatīvajam materiālam jābūt patērētājiem viegli pieejamam un izmantojamam."

8. Papildināt noteikumus ar 25.punktu šādā redakcijā:

"25. Šo noteikumu IV1 nodaļa ir spēkā no 2013.gada 1.oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijam."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs A.Vilks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!