• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par autoratlīdzību un sociālo nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2001., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25646

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par brīvprātīgiem nodokļiem no autoratlīdzības

Vēl šajā numurā

26.06.2001., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par autoratlīdzību un sociālo nodokli

Finansu ministrs Gundars Bērziņš aicina Valsts prezidenti neizsludināt Saeimas pieņemtos grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas neatrisina sāpīgo jautājumu par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām no autoratlīdzībām (honorāriem). Finansu ministrs nosūtīs arī vēstuli Saeimas Sociālo lietu komisijai, lūdzot respektēt finansu ministra izveidotās darba grupas viedokli šajā jautājumā.

Šā gada martā speciāla darba grupa sagatavoja priekšlikumu par grozījumiem valsts sociālās apdrošināšanas likumā, lai atvieglotu sociālā nodokļa nomaksas kārtību par autoratlīdzību (honorāriem). Priekšlikumi paredzēja, ka persona, kura ir darba ņēmējs (piemēram, redakcijā štatā strādājošs žurnālists, kas saņem honorārus), 2001.gadā nav uzskatāma par pašnodarbināto un tai nav obligāti jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātai personai. Taču tai ir tiesības pēc savas izvēles reģistrēties un veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas atbilstoši pašnodarbinātajam noteiktajai sociālās apdrošināšanas iemaksu likmei un pašnodarbinātajam noteiktā kārtībā un termiņos.

Finansu ministrs uzsver, ka šos priekšlikumus sagatavoja un akceptēja darba grupa, kurā bija Finansu ministrijas, Latvijas Preses izdevēju asociācijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Labklājības ministrijas pārstāvji. Darba grupa tika izveidota pēc finansu ministra un Preses izdevēju asociācijas vadības tikšanās, kuras laikā tika sniegta informācija par problēmām, kādas radušās, redakciju žurnālistiem izpildot valsts sociālās apdrošināšanas likuma normu, kas noteic, ka no 2001.gada 1.janvāra visiem autoratlīdzības saņēmējiem ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātām personām un jāmaksā no autoratlīdzības valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Izprotot šīs problēmas, ar finansu ministra rīkojumu tika izveidota darba grupa, kas tālāk gatavoja likuma grozījumus. G.Bērziņš aicina Valsts prezidenti un Saeimas deputātus respektēt šīs darba grupas viedokli un darbu.

Finansu ministrijas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!