• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar sudrabu Melngalvju namā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2001., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Klāt gaismas krāšanas un gara šķīstīšanas laiks

Vēl šajā numurā

22.06.2001., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar sudrabu Melngalvju namā

MELN11.JPG (32396 BYTES) Kad 2001. gada februāra sākumā tika publiskota iecere atjaunot Melngalvju nama sudraba kolekciju, tas šķita pat nedaudz pārdrošs projekts. Taču darbinieku saime apņēmīgi turpina atdzimušās ēkas satura bagātināšanu — ar gleznām, mēbelēm, kultūras dzīvi un izstāžu darbību. Kā organiska sastāvdaļa tajā iekļaujas arī iecere no jauna izveidot Melngalvju nama sudraba kolekciju. 20. gadsimta sākumā Melngalvju biedrības kolekcija bija lielākā Baltijā un lepojās ar izcilu Rīgas, Augsburgas, Londonas un Sanktpēterburgas meistaru darinājumiem.

Nama nākamās kolekcijas pamatsudrabs tika ielikts jau 1991. gadā, kad par vēsturiskās celtnes atdzimšanu vēl tikai lēma. Izstādes "Melngalvju nams Rīgā" atklāšanā vācbaltiešu pēctecis Folkers fon Zengbušs uzdāvināja topošajai ēkai dekoratīvu augļu trauku. Vēlāk tam pievienojās viesnīcu kompleksa "Konventa sēta" un "Hotel de Rome" dāvātā sudraba paplāte ar deviņiem kausiņiem un sudrabkaļa Oļega Auzera greznais 1,30 m augstais augļu trauks.

Pagājušajā nedēļā kolekcija tika papildināta ar vairākiem skaistiem dāvinājumiem. 15. jūnijā ar šiem sudraba dārgumiem tika iepazīstināta plašāka sabiedrība. Nama svētku zālē pulcējās tuvi un tāli viesi. To vidū bija arī Vācijas vēstnieks Latvijā Reinhards Krauss, Brēmenes birģermeistars Hartmuts Peršans un Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Inese Vaidere. Uzrunā svinību dalībniekiem nama saimnieks Dr. habil. art. Ojārs Spārītis teica: "Šodien visai klātesošajai sabiedrībai mēs atklājam ar Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas patronātu atjaunotās Melngalvju nama sudraba kolekcijas pamatu, kam tūlīt pat lemts papildināties ar jauniem un brīnišķīgiem Latvijas un arī Vācijas sudrabkaļu darinājumiem. Šī diena godina ziedotāju dāsnumu, un šī diena atklāj visu acīm brīnumu, kas atdzimis, lai krāšņotu Melngalvju namu un Rīgu tās ievērojamajā 800 gadu jubilejā."

MELN07.JPG (33955 BYTES)
Vācijas sudrabkaļu meistardarbi bagātinās Melngalvju nama kolekciju

Kolekciju papildināja vairāki filigrāni sudrabkaļu meistardarbi. Brēmenes Zemes bankas valdes priekšsēdētājs, šīs pilsētas Tabakas kolēģijas valdes priekšsēdētājs Pēteris Haskamps uzdāvināja sudraba paplāti ar diviem kausiņiem, kā arī "Vereinsbank–Riga" pārstāvis Dītrihs Šite un arī Melngalvju brālības pārstāvis no Brēmenes Latvijai dāvāja sudraba vāzes.

Kolekcijas veidošanā savu artavu ieguldīja arī pašmāju atbalstītāji. Antikvariāta "Antiqua" īpašnieks Viktors Astaņins pasniedza sudraba augļu trauku ar Rīgas ģerboni. Kā mazas pērles dārgā rotā uz šo dāvinājumu fona iemirdzējās Latvijas meistara Oļega Auzera dāvātās trīs sudraba miniatūras — "Mellenes", "Meža zemenes" un "Ērkšķogas". Šie smalkie mākslas darbi no sudrabkaļa jaunā Latvijas dabas cikla atklāj skaistumu, kas slēpjas arī zāles stiebrā un sīkā ziediņā un ko tik trāpīgi pauž tautasdziesma "Caur sidraba birzi gāju...". Tikai mākslinieks bridis pa meža pļavu. Un pratis savu redzējumu saglabāt sudrabā mūžībai.

Lēnām, bet neatlaidīgi īstenojas iecere no 21. gadsimta mākslinieku darbiem veidot jaunu sudraba darinājumu kolekciju, līdzvērtīgu zudušajai. Melngalvju nama vēstures iepazīšanai tiek piedāvāta vēl kāda iespēja. 1939. gadā uz Vāciju aizvestās kolekcijas daļas mākslas vērtības apskatāmas digitālā versijā Melngalvju nama augšstāvā. Brēmenes pilsēta ir uzdāvinājusi digitālās projekcijas aparatūru, kas dod iespēju skatīt Vācijā saglabātos šīs kolekcijas priekšmetus: augļu traukus, kausus, šķīvjus un vāzes. Kā atgādināja O.Spārītis, Melngalvju nama fasādē skatāmajiem Brēmenes, Lībekas, Hamburgas un Rīgas ģerboņiem, kā arī Neptūna un Merkūra skulptūrām ir alegoriska nozīme: "Tie liecina par labām attiecībām, draudzību un piederību pie Eiropas kultūras tradīcijām un uzliek arī pienākumu kopīgi sargāt kopējās vērtības." Arī Melngalvju namā, kas veidojas par Rīgas atpazīšanas zīmi.

Dace Bebre, "LV" nozares redaktore

MELN12.JPG (32529 BYTES) MELN01.JPG (29606 BYTES)

Svinīgajā pasākumā: Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Inese Vaidere un Vācijas vēstnieks Latvijā Reinharts Krauss; Brēmenes Zemes bankas valdes priekšsēdētājs Pēteris Haskamps, Brēmenes birģermeistars Hartmuts Peršans un Vācijas vēstnieks Latvijā Reinharts Krauss

MELN09.JPG (32693 BYTES) MELN14.JPG (35243 BYTES)

Sudrabkalis Oļegs Auzers savus filigrānos darinājumus pasniedz Melngalvju nama saimniekam Ojāram Spārītim un Rīgas domes deputātam Andrim Ārgalim

MELN10.JPG (30865 BYTES) MELN13.JPG (31948 BYTES)
Antikvariāta "Antiqua" īpašnieks Viktors Ostaņins papildina kolekciju ar skaistu augļu trauku Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!