• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 19. marta noteikumi Nr. 146 "Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 13.aprīļa noteikumos Nr.358 "Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2013., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/op/2013/58.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.147

Noteikumi par profesionālo augu aizsardzības līdzekļu lietotāju, augu aizsardzības līdzekļu lietošanas operatoru, augu aizsardzības līdzekļu pārdevēju un augu aizsardzības konsultantu apmācību un apliecību izsniegšanas kārtību

Vēl šajā numurā

22.03.2013., Nr. 58

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 146

Pieņemts: 19.03.2013.

OP numurs: 2013/58.9

2013/58.9
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 14 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.146

Rīgā 2013.gada 19.martā (prot. Nr.15 10.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 13.aprīļa noteikumos Nr.358 "Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām"

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 22.panta ceturto daļu,
Autopārvadājumu likuma 6.1 panta trešo daļu un 30.1 panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2010.gada 13.aprīļa noteikumos Nr.358 "Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 65.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 7.punktu šādā redakcijā:

"7. CSDD pēc šo noteikumu 6.punktā minētā iesnieguma saņemšanas izskata to un:

7.1. ja iesniegums aizpildīts pilnīgi, nedēļas laikā pārbauda mācību telpu atbilstību šo noteikumu 3.pielikuma prasībām un sastāda aktu (4.pielikums);

7.2. ja iesniegums aizpildīts nepilnīgi, triju darbdienu laikā informē autoskolu, ka iesniegumu nepieciešams precizēt un pilnīgi aizpildīt."

2. Papildināt noteikumus ar 7.punktu šādā redakcijā:

"7.CSDD pēc autoskolas precizētā un pilnīgi aizpildītā šo noteikumu 6.punktā minētā iesnieguma saņemšanas informē autoskolu, ka mācību karte tiks izsniegta vai tās izsniegšana atteikta mēneša laikā pēc tam, kad tiks pārbaudīta mācību telpu atbilstība šo noteikumu 3.pielikumā minētajām prasībām (norādot konkrētu datumu)."

3. Izteikt 8.punktu šādā redakcijā:

"8. CSDD mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas izsniedz mācību karti vai, ja mācību telpas neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām, atsaka to izsniegt, informējot par kārtību, kādā var apstrīdēt CSDD atteikumu par mācību kartes izsniegšanu."

4. Papildināt noteikumus ar 8.punktu šādā redakcijā:

"8.Ja CSDD šo noteikumu 8.punktā minētajā termiņā neinformē autoskolu par mācību kartes izsniegšanu vai atteikumu to izsniegt, uzskatāms, ka atbildīgā iestāde ir izsniegusi atļauju, piemērojot Brīvas pakalpojumu sniegšanas likumā minēto noklusējumu."

5. Izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

"12. Ja autoskola pārkāpj normatīvo aktu prasības vadītāju apmācības vai vadītāja tiesību iegūšanas jomā vai tās apmācītajām personām ir vāja sekmība transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenos, CSDD ir tiesīga:

12.1. izteikt autoskolai brīdinājumu, nosakot laikposmu, kurā novēršami normatīvo aktu pārkāpumi un uzlabojama apmācīto personu sekmība transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenos (šajā laikposmā aizliegts izsniegt autoskolai jaunas mācību kartes);

12.2. uz laiku apturēt mācību kartes darbību (pēc noteiktā laika un pārkāpumu novēršanas atjaunot mācību kartes darbību);

12.3. atņemt mācību karti."

6. Papildināt 13.punkta ievaddaļu aiz vārdiem "reģistrēt jaunas mācību grupas" ar vārdiem "vai veikt atsevišķu kategoriju transportlīdzekļu vadītāju apmācību".

7. Papildināt 15.punktu aiz vārda "komercdarbību" ar vārdiem "vai divu gadu laikā netiek reģistrēta neviena mācību grupa".

8. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Autoskola, kurai mācību karte atņemta par šo noteikumu 14.punktā minētajiem pārkāpumiem, atkārtoti to ir tiesīga iegūt ne agrāk kā gadu pēc mācību kartes atņemšanas dienas."

9. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmas priekšmetus ir tiesīgs mācīt transportlīdzekļu vadītāju teorētiskās apmācības pasniedzējs (turpmāk – pasniedzējs), kuram ir šīs kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, bet mācīt braukšanu – instruktors, kuram ir atbilstoša kvalifikācija un attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs ir vismaz trīs gadi. Pasniedzējam un instruktoram jābūt darba tiesiskajās attiecībās ar autoskolu vai jābūt reģistrētam Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam vai Uzņēmumu reģistrā kā komersantam un jānoslēdz uzņēmuma līgums ar autoskolu."

10. Aizstāt 26.3.apakšpunktā vārdus "pieļautās kļūdas" ar vārdiem "transportlīdzekļu vadīšanas iemaņu un prasmju līmeni".

11. Papildināt 28.punktu aiz skaitļa un vārda "(6.pielikums)" ar vārdiem "un ievieto informāciju par apliecību Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā (turpmāk – reģistrs)".

12. Izteikt 33.punktu šādā redakcijā:

"33. CSDD lemj par pasniedzēja vai instruktora apliecības atņemšanu, ja tiek pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju apmācību vai tiesību iegūšanu reglamentējošo normatīvo aktu prasības."

13. Izteikt 36.punktu šādā redakcijā:

"36. Apmācību veic, pamatojoties uz rakstisku līgumu, kurš noslēgts starp apmācāmo personu un autoskolu un kurā tiek atspoguļoti būtiskākie apmācības nosacījumi (tai skaitā autoskolas un apmācāmās personas tiesības un pienākumi, maksa par teorētisko priekšmetu apmācību un par vienu braukšanas mācību stundu, samaksas kārtība, reģistrācijas kārtība mācību grupā, nodarbību grafiks, teorētisko priekšmetu un braukšanas apmācības kārtība, kārtība, kādā apmācāmā persona atskaitāma no mācību grupas)."

14. Aizstāt 38.punktā kategorijas apzīmējumu "A" ar kategorijas apzīmējumiem "A2, A".

15. Izteikt 39. un 40.punktu šādā redakcijā:

"39. Autoskola mācību grupas pirms mācību uzsākšanas elektroniski reģistrē CSDD atbilstoši līgumam, kas noslēgts ar CSDD un kurā atspoguļoti būtiskākie nosacījumi (piemēram, reģistrā ievadāmā informācija, informācijas ievadīšanas termiņi, jautājumi, kas skar fizisko personu datu neizpaušanu un informācijas apmaiņas drošību).

40. Mācību grupā nereģistrē personu:

40.1. kura neatbilst Ceļu satiksmes likuma 22.panta pirmajā daļā noteiktajām prasībām;

40.2. kurai piemērots administratīvais sods – aizliegums noteiktu laiku iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības;

40.3. kurai ir transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums."

16. Izteikt 42. un 43.punktu šādā redakcijā:

"42. Ja mācību grupā reģistrētā persona neapmeklē vairāk kā 10 % no attiecīgajai mācību programmai noteiktā minimālā nodarbību skaita, autoskola saskaņā ar šo noteikumu 36.punktā minēto līgumu to atskaita no mācību grupas un svītro no mācību grupas žurnāla. Informāciju par atskaitīto personu autoskola ievada reģistrā.

43. Ja tiek mainīts teorētisko priekšmetu nodarbību grafiks vai pasniedzēji, informāciju par izmaiņām autoskola reģistrā ievada līdz konkrētās nodarbības sākumam."

17. Papildināt 44.3.apakšpunktu aiz vārdiem "cienīt citus ceļu satiksmes dalībniekus" ar vārdiem "ņemt vērā viņu intereses".

18. Papildināt noteikumus ar 44.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.7. apgūt ekonomisku un videi draudzīgu transportlīdzekļa vadīšanu."

19. Izteikt 47. un 48.punktu šādā redakcijā:

"47. Pēc teorētiskās vai braukšanas apmācības beigšanas autoskola, izdarot apmācības kartē atzīmi un ievadot informāciju reģistrā, atļauj personai kārtot attiecīgo transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenu. Beidzoties teorētiskajai apmācībai, autoskola izsniedz personai apmācības karti.

48. Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas eksāmenus CSDD persona var kārtot trīs gadus, skaitot no braukšanas apmācības beigšanas. Ja persona noteiktajā termiņā eksāmenus nekārto vai nenokārto, transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai tā atkārtoti beidz apmācību autoskolā."

20. Izteikt 50. un 51.punktu šādā redakcijā:

"50. Teorētisko priekšmetu mācīšanai veido mācību grupas. Apmācāmo personu skaits mācību grupā nedrīkst būt mazāks par 3 un lielāks par 30. Vienlaikus mācot teorētiskos priekšmetus šo noteikumu 53.punktā minētajās mācību grupās, tiek ņemts vērā kopējais apmācāmo skaits.

51. Vienas teorētisko priekšmetu mācību stundas ilgums ir 45 minūtes. Starp mācību stundām ir vismaz piecu minūšu pārtraukums, bet starp katrām divām mācību stundām – vismaz 10 minūšu pārtraukums."

21. Izteikt 53.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.2. B/C1, B/C, C1/C un B/D1. Šajos gadījumos mācību plāns tiek sastādīts, ņemot vērā apmācības veidu ar lielāko nodarbību skaitu;".

22. Izteikt 54.punktu šādā redakcijā:

"54. Teorētisko priekšmetu mācību stundas, tēmas un apmācāmo personu apmeklējumu pasniedzējs atzīmē mācību grupas žurnālā. Mācību stundu laiku aizliegts izmantot tematisko uzdevumu risināšanai. Ieskaites un pārbaudes darbus ieplāno ārpus noteiktā apmācības laika."

23. Papildināt 55.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Autoskola par to izdara atzīmi reģistrā un ievada informāciju par personas braukšanas apmācības instruktoru (vārds, uzvārds, personas kods, mācību transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs)."

24. Izteikt 60.punktu šādā redakcijā:

"60. Sākotnējā braukšanas apmācība notiek norobežotā laukumā (autodromā). Pēc sākotnējās apmācības pabeigšanas instruktors laukumā pārbauda, kā apmācāmā persona ir apguvusi braukšanas iemaņas. Mācību braucienus pa ceļiem drīkst veikt tikai tad, ja apmācāmā persona ir pietiekami labi apguvusi braukšanas iemaņas. Ceļu satiksmē vienlaikus atļauts apmācīt tikai vienu personu, izņemot A1, A2 vai A kategorijas transportlīdzekļu vadītājus, kad vienlaikus atļauts mācīt divas personas, ja tām apmācības kartē ir atzīme, ka tās apguvušas braukšanas iemaņas šo noteikumu 7.pielikumā minētajās obligātajās braukšanas apmācībās, un informācija par braukšanas apmācības nodarbību skaitu ir ievadīta reģistrā."

25. Papildināt 61.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Informāciju par instruktora braukšanas apmācības nodarbību skaitu autoskola ievada reģistrā."

26. Papildināt 68.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Mācību stundas, tēmas un apmācāmo personu apmeklējumu pasniedzējs atzīmē mācību grupas žurnālā."

27. Izteikt 72.punktu šādā redakcijā:

"72. CSDD amatpersonām ir tiesības netraucēti ieiet mācību telpās, pieprasīt un saņemt pārbaudei no autoskolas un periodiskās apmācības veicēja visus ar transportlīdzekļu vadītāju apmācību saistītos dokumentus, kā arī, lai nodrošinātu šo noteikumu 60.punktā minēto prasību izpildi, A1, A2 vai A kategorijas transportlīdzekļu vadītāju braukšanas apmācības procesā pārbaudīt apmācāmās personas identitāti."

28. Svītrot 76. un 77.punktu.

29. Papildināt noteikumus ar 78. un 79.punktu šādā redakcijā:

"78. Šo noteikumu 18.punktā minētās prasības par to, ka pasniedzējam nepieciešamas attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, piemērojamas ar 2015.gada 1.janvāri.

79. Šo noteikumu 60.punktā minētā norma par to, ka ceļu satiksmē vienlaikus atļauts apmācīt divus A1, A2 vai A kategorijas transportlīdzekļu vadītājus, nav attiecināma uz individuālo transportlīdzekļu vadītāju apmācību, kas notiek, neveicot komercdarbību."

30. Izteikt 3.pielikuma 2.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.2. A2 – motocikli, kuru motora darba tilpums ir vismaz 400 cm3 un motora jauda ir vismaz 25 kW;".

31. Svītrot 3.pielikuma 7.4.1.apakšpunktā vārdus "(transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates protokols)".

32. Svītrot 3.pielikuma 7.4.3.apakšpunktā vārdus "(sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polise)".

33. Svītrot 3.pielikuma 7.5.16.apakšpunktā vārdus "(maketa galds un vismaz četras plēves ar dažādu veidu krustojumu konfigurācijām)".

34. Izteikt 7. un 8.pielikumu šādā redakcijā:

"7.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Transportlīdzekļu vadītāju apmācība

Nr.
p.k.

Priekšmeta nosaukums

Apmācības veids

0/A1, 0/A, 0/B1, 0/A2

A1/A, B1/A, A1/A2, B1/A2

B/A, C1/A, C/A, D1/A, D/A, B/A2, C1/A2, D1/A2, C/A2, D/A2

0/B

0/B un C1

B/C1

B/D1

B/C

C1/D1

C1/C

C1/D

D1/C

D1/D

C/D

B/E

D1/E

C1/E, C/E

D/E

I. Teorētiskās apmācības stundu skaits

1. Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība

1.1.

Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma

2

2

  

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1.2.

Ceļu satiksmes noteikumi

38

15

  

38

43

18

14

18

14

14

14

18

14

14

6

6

9

9

1.3.

Transportlīdzekļa vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem

2

2

  

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1.4.

Ceļu satiksmes drošība

10

10

10

11

9

4

4

4

4

4

4

4

4

4

5

5

5

5

2. Tehniskā informācija un autopārvadājumi

2.1.

Transportlīdzekļa uzbūves un ekspluatācijas pamati

5

5

5

2

18

18

18

33

 

14

14

14

14

3

2

2

7

7

2.2.

Kravas iekraušana, izvietošana, nostiprināšana un pārvadāšana        

2

2

 

2

 

1

 

2

       

1

 

2.3.

Transportlīdzekļu vadītāju darba un atpūtas laiks        

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

 

1

1

1

2.4.

Pasažieru pārvadāšana maršrutu autobusos            

2

 

2

 

2

 

1

2

 

1

 

1

Kopā

57

34

15

55

78

48

44

63

25

38

39

43

38

28

17

19

27

27

II. Braukšanas apmācības stundu skaits

3.

Mācību braukšana

15

6

8

14

18

9

9

15

15

15

9

15

9

6

6

11

11

III. Apmācības ilgums (nedēļas)

4.

Dienas mācību grupās

4

3

1

5

6

3

3

5

1

2

2

2

2

2

1

1

2

2

 

8.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Teorētisko priekšmetu un braukšanas mācību stundu apjoms un saturs

I. Programma "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība"

1. Priekšmeta "Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma" programma:

1.1. Ceļu satiksmes likums. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss. Ceļu satiksmes tiesiskais pamats. Transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē. Transportlīdzekļu reģistrācijas pamatnosacījumi. Transportlīdzekļu valsts tehniskā apskate. Ceļu satiksmes dalībnieki, to vispārīgie pienākumi un tiesības. Pilnvarojumi darbībām ar transportlīdzekļiem. Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas pamatprincipi. Vadītāja kvalifikācijas iegūšanas pamatnosacījumi, teorētiskā eksāmena un vadīšanas eksāmena pieņemšanas kārtība;

1.2. transportlīdzekļu ikgadējā nodeva, tās maksātāji, atvieglojumi;

1.3. sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana. Apdrošināšanas gadījums, zaudējumu novērtēšana un apdrošināšanas atlīdzība. Vadītāja rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma saistībā ar transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu;

1.4. ceļu satiksmes pārvaldē iesaistītās institūcijas, to kompetence.

2. Priekšmeta "Ceļu satiksmes noteikumi" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/A,0/B,0/A2, 0/A1, 0/B1

0/B un C1

C1/D1, C1/C, C1/D, B/D1, D1/D, C/D

B/C1, B/C, D1/C

B/E, D1/E

C1/E, C/E, D/E

A1/A, B1/A, A1/A2, B1/A2

2.1.

Vispārīgie jautājumi. Gājēju un pasažieru pienākumi. Vadītāju pienākumi. Vadītāju pienākumi īpašos gadījumos

3

3

1

1

1

1

1

2.2.

Ceļa zīmes un apzīmējumi

12

14

4

6

2

3

6

2.3.

Transportlīdzekļu braukšanas, manevrēšanas, apstāšanās un stāvēšanas kārtība

6

7

2

3

1

1

3

2.4.

Ceļu satiksmes regulēšana

2

2

1

1

1

2.5.

Krustojumu pārbraukšana

3

3

1

1

1

2.6.

Ceļu satiksme dzīvojamās zonās. Dzelzceļa pārbrauktuvju šķērsošana. Gājēju pārejas un sabiedrisko transportlīdzekļu pieturas. Ārējās apgaismes ierīču lietošana. Skaņas signāla, avārijas gaismas signalizācijas un avārijas zīmes lietošana. Transportlīdzekļu vilkšana

7

7

2

2

1

1

2

2.7.

Pasažieru un kravas pārvadāšana

1

3

1

2

1

2.8.

Transportlīdzekļu tehniskais stāvoklis un iekārtojums

2

2

1

1

1

1

1

2.9.

Transportlīdzekļu reģistrācija, numura zīmes un pazīšanas zīmes

2

2

1

1

1

Kopā

38

43

14

18

6

9

15

3. Priekšmeta "Transportlīdzekļa vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem" programma:

3.1. Ceļu satiksmes likums. Transportlīdzekļa īpašnieka atbildība;

3.2. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss. Administratīvā pārkāpuma protokols. Lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Lēmuma pārsūdzēšana administratīvā pārkāpuma lietā;

3.3. Civillikums. Paaugstinātas bīstamības avota nodarīto zaudējumu atlīdzināšana;

3.4. Krimināllikums. Noziedzīgie nodarījumi ceļu satiksmē;

3.5. Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu fiksēšana un uzskaite.

II. Programma "Ceļu satiksmes drošība"

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/A1, 0/B1, A1/A, B1/A, 0/A,0/A2, A1/A2, B1/A2

B/A, D1/A, C1/A, C/A, D/A, B/A2, D1/A2, C1/A2, C/A2, D/A2

0/B, 0/B un C1

B/C1, B/C, C1/C, D1/C

B/D1, C1/D1, C1/D, D1/D, C/D

B/E, D1/E, C1/E, C/E, D/E

1.

Transportlīdzekļa vadītāja sagatavošanās braukšanas uzsākšanai

1

2.

Motocikla vadītāja ekipējums

1

1

3.

Motocikla vadīšanas specifika, piedaloties ceļu satiksmē

2

2

4.

Distance un intervāls. Apstāšanās un bremzēšanas ceļš. Akvaplanēšana. Apdzīšana

2

2

2

5.

Spēki, kas darbojas uz transportlīdzekli. Slīdes

1

1

1

6.

Transportlīdzekļu vadīšana diennakts tumšajā laikā. Transportlīdzekļu vadīšana dažādos ceļa apstākļos un dažādās satiksmes situācijās. Transportlīdzekļu ekonomiska vadīšana

2

2

2

7.

Alkoholisko dzērienu, psihotropo vielu un medikamentu lietošanas ietekme uz satiksmes drošību

1

1

1

1

8.

Transportlīdzekļa vadītāja personīgo īpašību, uztveres, uzmanības, redzamības, noguruma un citu faktoru ietekme uz satiksmes drošību. Psihofizioloģijas pamati. Mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku uzvedības īpatnības. Personu ar dažādu veidu invaliditāti (redzes, dzirdes, kustību, garīga rakstura traucējumiem) vajadzības. Dusmu, agresijas un stresa situāciju novēršana

2

2

4

2

2

2

9.

Kravas automobiļu, autobusu un to sastāvu vadīšanas īpatnības

1

1

2

Kopā

10

10

11

4

4

5

III. Programma "Tehniskā informācija un autopārvadājumi"

1. Priekšmeta "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati" programma

Nr. p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/A1, 0/B1, A1/A, B1/A, 0/A, 0/A2, A1/A2, B1/A2

0/B

B/A, D1/A, C1/A, C/A, D/A, B/A2, D1/A2, C1/A2, C/A2, D/A2

B/C

0/B un C1, B/C1, B/D1

C1/C, D1/C, C1/D, D1/D

C/D

B/E, D1/E

C1/E, C/E, D/E

1.1. Vieglo automobiļu vispārīgā uzbūve

1

1.2. Vieglo automobiļu tehniskā apkope

1

1.3. Motora uzbūve, darbības pamatprincipi

0,5

0,5

3

2

1

1.4. Dzesēšanas un eļļošanas sistēmas

0,5

0,5

3

2

1

1.5. Barošanas sistēmas

0,5

0,5

3

2

1

1.6. Elektroiekārtas

0,5

0,5

3

2

1

1.7. Transmisija

1

1

5

3

2

1

1.8. Gaitas iekārta

0,5

0,5

3

1

1

1

1

1.9. Stūres iekārta

0,5

0,5

4

2

2

1.10. Bremžu sistēma

1

1

8

3

4

1

5

1.11. Virsbūve, papildiekārtas, to apkope

1

1

1

1

1.12. Sakabes, vilkšanas ierīces, to apkope

1

1

Kopā

5

2

5

33

18

14

3

2

7

2. Priekšmeta "Kravas iekraušana, izvietošana, nostiprināšana un pārvadāšana" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/B un C1, B/C1, B/C, D1/C

C1/C, C1/E, C/E

2.1. Kravas iekraušanas, izvietošanas, nostiprināšanas un pārvadāšanas vispārīgie noteikumi

1

0,5

2.2. Specifisku kravu izvietošanas un nostiprināšanas noteikumi

1

0,5

Kopā

2

1

3. Priekšmeta "Transportlīdzekļa vadītāju darba un atpūtas laiks" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/B un C1, B/C1, B/D1, B/C

C1/D1, C1/C, C1/D, D1/C, D1/D, C/D, D1/E, C1/E, C/E, D/E

3.1.

Prasības attiecībā uz transportlīdzekļa vadītāju darba un atpūtas laika ievērošanu Latvijā un starptautiskajos autopārvadājumos

1

1

3.2.

Transportlīdzekļa vadītāju darba uzskaites un transportlīdzekļu izmantošanas analīze autopārvadājumos

1

Kopā

2

1

4. Priekšmeta "Pasažieru pārvadāšana maršrutu autobusos" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

B/D1, C1/D1, C1/D, C/D

D1/D, D1/E, D/E

4.1.

Noteikumi par pasažieru pārvadāšanu regulāro maršrutu autobusos

1

0,5

4.2.

Noteikumi par braukšanas maksas atvieglojumiem maršruta autobusos

1

0,5

Kopā

2

1

IV. Mācību braukšanas programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/B

0/B un C1

B/C, C1/D

C1/C, D1/D

B/C1, B/D1, C/D, D1/C

C1/E, C/E, D/E

B/E, D1/E

0/A1, 0/A, 0/B1, 0/A2

A1/A, B1/A, A1/A2, B1/A2

B/A, C1/A, C/A, D1/A, D/A, B/A2, D1/A2, C1/A2, C/A2, D/A2

1.

Transportlīdzekļa pārbaude, sagatavošanās braukšanas uzsākšanai, braukšanas sākšana, braukšanas virziena un ātruma maiņa

2

4

4

4

2

2

1

3

1

2

2.

Braukšana apdzīvotās vietās ar nelielu satiksmes intensitāti

3

4

4

4

2

3

1

3

1

1

3.

Braukšana apdzīvotās vietās ar vidēju un intensīvu satiksmi

4

4

4

4

2

2

1

4

1

2

4.

Braukšana ārpus apdzīvotām vietām

2

2

1

1

1

2

1

2

1

1

5.

Braukšana diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos

2

3

1

1

1

1

1

2

1

1

6.

Braukšana nelabvēlīgos ceļa apstākļos

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Kopā

14

18

15

15

9

11

6

15

6

8"

35. Svītrot 10.pielikumu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs A.Matīss

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!