• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Represēto personu tiesiskā reabilitācija Latvijā pēc 1990.gada, tās rezultāti un perspektīva. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2001., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25552

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas cilvēki un viņu mājokļi

Vēl šajā numurā

21.06.2001., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Linards Muciņš, Saeimas deputāts, Juridiskās komisijas priekšsēdētājs, Latvija

Represēto personu tiesiskā reabilitācija Latvijā pēc 1990.gada, tās rezultāti un perspektīva

1. Padomju okupācijas un represiju nesaraujamā saistība; represijas kā viena no neatņemamām okupācijas pazīmēm. Represijas pret Latvijas tautu un to rezultātu novērtējums saistībā ar genocīda noziegumiem.

2. Represēto grupas — masveida deportācija 1941. gada 14. jūnijā, 1949. gada 25. martā, citas, filtrācija. Padomju “tiesiskā” mehānisma iesaistīšana represijās. Represētie 1940. un 1941. gadā, ģimenes galvu represēšana 1941. gada 14. jūnijā. Represētie no 1944. līdz 1953. gadam. Represētie līdz 1990. gadam. Tiesas, Sevišķās apspriedes, kara tribunāli. Galīgais atrisinājums soda nometnē.

3. Sabiedriskās domas raksturojums astoņdesmito un deviņdesmito gadu mijā. Deportāciju nelikumības atzīšana ar Latvijas PSR Ministru Padomes lēmumu. Padomju reabilitācija. Reabilitācija Krievijā.

4. Tiesiskie principi represēto personu reabilitācijā, to nekonsekventā realizācija likumprojektā. Likumprojekta izstrādāšana un pieņemšana īsā termiņā pēc

1990. gada 4. maija Neatkarības deklarācijas un saistībā ar to, realitāšu respektēšana.

5. Reabilitācijas mehānisma problēmas. Atteikšanās no vienlaidu deklaratīvās reabilitācijas. Ģenerālās atrunas klauzulas ieviešana. Starptautisko tiesību principu prevalēšana pār nacionālajām tiesību normām kā spilgts 1990. gada 4. maija Neatkarības deklarācijas burta un gara iemiesojums.

6. Ierobežojumi personu reabilitācijā, ja izdarītie noziegumi vērsti pret mieru, izdarīti noziegumi pret cilvēci, kara noziegumi, genocīda noziegumi, noziegumi pret nekombatantiem.

7. Reabilitācijas individuālais un personiskais raksturs. Tiesiskais mehānisms un lēmumu pieņemšana — administratīvā kārtība tiesu varas institūcijās. Pozitīvā lēmuma prevalēšana un problēmas ar negatīvā lēmuma pārsūdzēšanu uzraudzības kārtībā.

8. Reabilitācijas apjoms, pieejamie materiāli, tiesiskais rezultāts. Apsūdzību deklaratīvisms un politisko lozungu saturs. Pierādījumu neesamība, vai to vienpusīgais novērtējums un politiskais traktējums. Dokumentu vienpusīgums un īsums. Aizstāvības neiespējamība, advokātu neesamība un vienpusība. Pašapruna un atzīšanās — galvenais pierādījumu avots.

9. Represēto un reabilitēto skaita novērtējums.

10. Reabilitācijas perspektīva — nepieciešamība ieviest reabilitācijas procesā jaunu stadiju — negatīvos lēmumus virzīt izskatīšanai tiesā saskaņā ar vispārpieņemtiem tiesu procesa pamatprincipiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!